Roditelji Tatina zona 12. rujna 2013.

'U snu sam dobio viteški poziv i sada ga prenosim na sina'

Borna Lulić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autor romana za djecu 'Povratak vitezova' Borna Lulić ispričao nam je kako mu se samo dva dana nakon izlaska knjige iz tiska rodio sin, kojem su on i supruga Dolores dali "viteško" ime Richard, a otkrio nam je i kako je sve počelo jednim neobičnim snom

Borna Lulić, autor knjige "Povratak vitezova", zabavnog i poučnog dječjeg romana, kojeg je početkom lipnja 2013. izdala Planetopija, u to je vrijeme prvi put postao i tata. Taj 38-godišnjak radio je kao profesor filozofije, logike i etike na nekoliko zagrebačkih gimnazija, godinama u Školskoj knjizi uređivao Modru lastu, a sada u konzultantskoj firmi Gentis, specijaliziranoj za savjetovanje za organizacijski i osobni razvoj, uz poslovne treninge, vodi i Brilliant akademiju za razvoj potencijala mladih. 

Budući da je već dugo kroz rad povezan s djecom i mladima, ne čudi činjenica da je za njih napisao roman, no priznao nam je da je i njega samog iznenadio "viteški poziv" i način na koji mu se nametnula cijela ta tematika.

Poruka iz sna i inspiracija za pisanje

"Nikad se nisam bavio proučavanjem viteštva, niti sam posjećivao viteške turnire ili čitao knjige o vitezovima. Stoga mi je bio vrlo neobičan san koji me probudio usred noći, a u kojem sam sanjao da sam iz korica prema nebu izvukao veliki, viteški mač i svom snagom uzviknuo – ja sam vitez! Danima sam bio u čudu i pitao se što to znači. Desetak dana iza tog sna, bio sam kod prijatelja u Splitu, i u jednom trenutku, iz ogromne hrpe bratovih igračaka, njihova dvogodišnja djevojčica, izvukla je najmanju igračku koju mi je i poklonila. Bio je to mali vitez.

knjiga | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Ta dva događaja bila su uvod u spuštanje ideje koja me pogodila poput kakve zlatne kugle iz Platonovog svijeta ideja, a u kojoj sam dobio nadahnuće za sve ono što bih trebao raditi, to jest napisati u narednih desetak godina. Iako je prerano govoriti što bih sve trebao napraviti, 'Povratak vitezova' tek je prvi roman o mudracu Merlinu i dječaku Arturu. A glavni cilj cijelog projekta je obnova viteških vrijednosti i ideala viteštva, u suvremenom kontekstu, dakako.

To je svakako i jedan od glavnih razloga zašto je Gentis pokrenuo Brilliant akademiju za razvoj potencijala mladih, gdje mladi u sklopu 16 radionica imaju prilike razvijati mnoge vještine i kompetencije, kao i vrline koje su nužne za izrastanje u cjelovito razvijene ličnosti", kaže Borna te dodaje kako pod "viteškim vrijednostima" zapravo misli na one temeljne ljudske vrijednosti koje su svima bliske i poznate, jer su nam urođene, kao što su pravednost, mir, ljubav, govorenje istine i potreba da spoznamo sebe i svoju svrhu te da živimo život u skladu s tim, za što je ponekad potrebna i viteška hrabrost.

Roman prvijenac pa sin prvorođenac

Osim činjenice da ga je na pisanje romana potaknuo san, još jedna zanimljivost obilježila je njegov izlazak:

"Prvo je u srijedu izašao moj prvijenac 'Povratak vitezova', a onda je u petak došao i moj prvorođenac. Istovremeno, uz silno veselje, ne pamtim veći intenzitet događaja u životu od onoga što mi se događalo u narednih mjesec dana. Kod kuće je tek rođeno dijete i žena nakon carskog reza kojoj sam zabranio da išta radi po kući, tako da sam poslije posla, a osobito preko vikenda znao kuhati, prati podove, peglati i spremati od 8 ujutro do 8 navečer – i to bez stanke. Cijelu priča oko nespavanja ne treba posebno spominjati.

Borna Lulić | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Istovremeno, na poslu nikad intenzivnije razdoblje, jer sam najviše priprema i poslovnih treninga imao baš u lipnju i srpnju. Potom, pripreme za dvije promocije knjige i dogovaranje mnogih operativnih stvari, a zanimljivo je da sam u 5-6 navrata imao snimanja za razne TV ili radio postaje.  A da i ne spominjem ljude koji su zvali i dolazili sa svih strana", priča Borna.

Od turskog do kraljevskog imena

Supruga Dolores i on sinu su dali ime Richard, što djeluje vrlo logično i prikladno za jednog sina "tate-viteza", no ipak postoji i duža, duhovita priča o tome kako su izabrali to ime, koju je Borna podijelio s nama:

"Za vrijeme trudnoće, supruga i ja često smo razgovarali o imenu, intenzivno tražeći odgovarajuće. Gotovo da ne postoji ime koje nismo spomenuli. Međutim, potraga za imenom mjesecima nije dala nikakve rezultate. Paralelno s našim traženjem imena, na televiziji se prikazivala turska serija Sila, u kojoj glavna glumica rađa sina Bedirhana. I kad god bi vidjela malog Bedirhana, moja bi se supruga sva raznježila pa smo i mi, onako, iz zezancije, našeg nerođenog sinčića zvali Bedirhan. Zezancija je trajala mjesecima, što je kod mnogih naših prijatelja izazivalo lavine smijeha. Tako smo jednom mojoj mami u sms poruci napisali da je pozdravlja unuk Bedirhan, što je mama shvatila ozbiljno, i poslije je priznala da je jedno mjesec dana bila u takvom šoku da uopće nije mogla ni izustiti, a kamoli nas upitati zašto smo odabrali takvo ime!   

Uglavnom, da mi je netko rekao da će nam pronalaženje imena u trudnoći biti najveći 'problem', ne bih nikad vjerovao. A tako je bilo praktički do samog poroda kada je Dolores predložila ime Richard. Zanimljivo je da dotad to ime nije bilo u razmatranju kao potencijalno, iako smo ga oboje smatrali jednim od ljepših muških imena, jer je moćno, snažno, kraljevsko ime. I kako je porod bio točno uoči rođendana njezina brata koji se tako zove, Dolores je rekla: 'Pa nazovimo ga onda Richard.' Iako nam je ime odmah 'sjelo', vrlo je netipično za našu sredinu, pa zato nismo brzali s odlukom, već smo oboje u narednim danima intenzivno kontemplirali i molili se da nam 'Bog prosvijetli pamet' i da nam dâ neki znak i potvrdu jesmo li dobro odabrali. A kada su snažne i lijepe potvrde počele pristizati, sinu smo nadjenuli ime – Richard." 

Prvi susret sa sinom

Richard je rođen carskim rezom pa Borna nije mogao biti prisutan na porodu, a ističe kako ga je u cijeloj situaciji i tim, kako kaže, najuzbudljivijim životnim trenucima, najviše oduševila njegova žena svojom smirenošću, sabranošću i hrabrošću u mjeri u kakvoj je nikad dotad nije doživio. I sve je prošlo odlično, a dva trenutka bila su mu posebno dirljiva - kada je iz hodnika pred operacijskom salom začuo prvi plač svog sina, a drugi kada ga je prvi put vidio. 

"Sestra je išla prema meni i nosila ga u naručju, a on je jako plakao. I kada je začuo moj glas, potpuno je utihnuo. Najdirljiviji trenutak mi je bio kada sam poljubio tu malu, meku glavicu u koje su moje usne samo utonule koliko mu je čelo bilo mekano. I još me nešto iznenadilo, a to je kako je sav mirisao, pa je odmah dobio i svoj prvi nadimak – mirisni princ", kaže Richardov tata.

Rođenje djeteta daje novi pogled na svijet

Na poslovnim treninzima koje vodi, između ostalog, govori o promjeni paradigme, osnovnih uvjerenja kroz koja doživljavamo svijet, a budući da je rođenje djeteta jedna je od situacija u kojima često spontano dolazi do promjene paradigme, pitali smo Bornu kako je to kod njega izgledalo.

"Riječ je o jednom dubokom osjećaju ljubavi i zahvalnosti, kao i o jednoj višoj razini radosti i zanosa kakvu doista još nikad nisam iskusio. I zato je roditeljstvo veliki blagoslov, jer se tek tada u našem biću počinju rađati tako uzvišeni i plemeniti osjećaji. Sjećam se kako sam za našeg prvog zajedničkog vikenda, nakon dolaska žene i sina iz bolnice, bio u jednom, zaista povišenom stanju radosti koja je trajala i trajala, i to cijelo vrijeme nesmanjenim intenzitetom. Nevjerojatno iskustvo i blagoslov", odgovorio je.

Zanimalo nas je još na koji način ovaj "tata-vitez" vrijednosti o kojima piše u romanu namjerava prenijeti svome sinu, na što nam je on citirao filozofa i pedagoga Alberta Schweitzera, dobitnika Nobelove nagrade za mir: "Biti primjer nije jedna od metoda, to je jedina metoda".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.