Školarci Zdravlje osnovnoškolca 31. prosinca 2019.

Opasne prskalice i petarde: Najmlađe žrtve su i bebe

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pirotehnika je eksplozivno sredstvo i kao takvo ga treba tretirati. Nije namijenjen djeci. Valja imati na umu da čak i bezopasne prskalice mogu biti potencijalno opasne, jer dostižu temperaturu od čak 1000 stupnjeva Celzijevih

Petarde i pirotehnika su problem u čitavom svijetu, a posebno su u fokusu ove godine. 

- Obilježili smo 7. 12. Dan svjesnosti i opeklinama u djece u više od 80 zemalja svijeta s naglaskom na ozljede nastale pirotehnikom. Samo u Klinici za dječje bolesti Zagreb imali smo 2017. godine 17 ozljeda izazvanih pirotehnikom, a 2018. njih šest, pa se nadamo da će se nastaviti trend pada broja ozljeda - pojašnjava prim. Zoran Barčot, voditelj OHBP-a Klinike za dječje bolesti Zagreb i liječnik na odjelu za traumatologiju, opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju za 24sata.

Jednogodišnja beba s ozljedom šake - najmlađa žrtva

Ističe kako su uglavnom žrtve nestručnog rukovanja pirotehnikom dječaci u tinejdžerskoj dobi, a djevojčice rjeđe dolaze i najčešće stradaju kao promatračice. Najmlađe dijete koje je liječio bila je djevojčica stara oko godinu dana s ozljedom šake.

opekline dijete Možda te zanima... Mame upozoravaju na stvari koje mogu uzrokovati opekline! Vrtić

- Djed joj je dao petardu da je baci, no ljudi ne znaju da tako mala djeca refleksno stisnu šaku kad uhvate predmet. To je bilo prije desetak godina - opisao je dodajući kako težina ozljeda može varirati od opeklina do trajnog invaliditeta gdje djeca mogu izgubiti jedan ili više prstiju na ruci, zadobiti dublje ozljede tkiva, živaca, tetiva i kostiju te teške opekline na rukama i licu.

- Pirotehnika je eksplozivno sredstvo i kao takvo ga treba tretirati. Nije namijenjen djeci. Valja imati na umu da čak i bezopasne prskalice mogu biti potencijalno opasne, jer dostižu temperaturu od čak 1000 stupnjeva Celzijevih, upozorio je kirurg. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kazao je i kako su posebno opasne situacije u kojima djeca sama kupuju petarde, vade barut iz njih te stvaraju vlastita eksplozivna sredstva iz kućne radinosti.  - Taj barut stavljaju u metalne ili staklene posude, pa prilikom eksplozije dobijete krhotine koje stvaraju još teže ozljede, upozorio je. 

petarde Možda te zanima... Prasak petarde kod djece izaziva osjećaj boli Vrtić

Ozljede zbog petardi

 •  opekline
 •  otrgnuća prsta ili šake
 •  ozljede oka i lica
 •  ozljede glave

Kako pružiti prvu pomoć

 •  ovisno o stupnju ozljede, opeklinu ohladiti pod hladnom vodom ili oblogom desetak minuta i uputiti se liječniku

Što učiniti ako se raketa ili petarda nije aktivirala

 • nipošto ne prilaziti sredstvu bez adekvatne odjeće i zaštitnih naočala, a obavezno ponijeti nekoliko litara vode te njome dobro natopiti raketu ioli petardu kako se ne bi aktivirala
Možda te zanima... Sve više djece guta sitne predmete, a ovo su najveće opasnosti Vrtić

Kako pomoći kućnim ljubimcima

 • osigurati mirno mjesto u kući te zatvoriti vrata i prozore da se smanji buka
 • uključiti televizor ili radio te pojačati zvuk
 • nabaviti feromonsku oglicu ili feromone u obliku osvježivača zraka za prostore
 • u pet shopovima možete nabaviti posebne kaputiće za pse
 • lijekove za smirenje životinjama nipošto ne treba davati bez prethodnih konzultacija s veterinarom

Cijeli članak pročitaj na 24sata.hr 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.