Školarci 29. kolovoza 2023.

U školi je divno dijete, a kad dođe doma kao da podivlja? Ne brini se, nije jedino takvo dijete...

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O nekim stvarima ne razmišljamo u pravom, širem kontekstu, pa nam se čini da smo u tom sami i da nitko ne proživljava isto. No, često je istina puno drukčija i pomogne nam nositi se s time.

Svaki dan kad dođe iz škole, čini ti se da samo počne zanovijetati, ludovati, boriti se s tobom, ljutiti se… Kao da potpuno nestane ono dijete koje svi u školi hvala „na sva usta“. Kad pomisliš na školu, najprije se poveseliš, a onda se sjetiš tog dijela s dolaskom doma i raspadom sistema, pa ti padne mrak na oči.

Možda te zanima... Roditelji „potroše“ u prosjeku 139 sati godišnje pripremajući djecu za školu Školarci

Da ti odmah kažemo, kao što je to pojasnila i jedna dječja psihologinja na TikToku, nije tvoje dijete jedino koje ima takvu „rutinu“. I da ti odmah naglasimo, bit će najgore na početku, nakon ljetnog odmaranja i laganog rasporeda koji nije ni po čemu obvezujući. I ne, tvoje dijete ne mrzi svoju obitelj, ne želi pobjeći od doma, ne radi sve samo da bi tebe naljutilo. No, zašto to radi i zašto se to neprestano događa?

Mama i dječja terapeutkinja to naziva „after school restraint collapse“, a u slobodnom bi prijevodu to mogao biti „raspad sistema nakon obuzdavanja u školi“. Lindsay Adams objavila je na svom TikTok profilu informativan video u kojem govori o ovom problemu. Naime, takve se situacije događaju, pojašnjava ona, kad dijete cijeloga dana u školi drži u sebi emocije i ne pokazuje ih. Ujedno moraju biti koncentrirani na usvajanje gradiva, što je također vrlo iscrpljujuće.

I onda dođu kući, gdje su na sigurnom, gdje mogu biti onakvi kakvi jesu, gdje mogu pokazati ljutnju zbog cijelog dana, gdje će im se pružiti podrška ako pokažu najgoru stranu sebe… I onda sve to i naprave. Posebno je to vidljivo kod neurodivergentne djece, čiji mozak funkcionira malo drukčije, te stvari percipira malo drukčije.

@mindfulasamother It’s back to school! #restraintcollapse #parentingtips #responsiveparenting ♬ original sound - Mindful as a Mother

Iako je kod većine djece koja tako proživljavaju stvari teško u potpunosti to izbjeći, postoje neke stvari na koje trebaš obratiti pažnju kako biste pokušali zajedno izbjeći takva popodneva kod kuće. Evo savjeta koji bi dala Lindsay Adams: planiraj prijelaz.

Važno je znati s čime se „bori“ dijete u koje doba dana, pa ga pripremiti za bolji učinak. Isplaniraj djetetov dan tako da u njemu bude i neka aktivnosti za smirenje ili „prebacivanje“ u drugi način rada, nakon što dođe kući. Može to biti užina i knjiga ili malo vremena na nekom ekranu. Nekom je to možda ples!

Može to biti i samo izlazak van i druženje, crtanje kredom po podu, bavljenje nečim kreativnim. Zapravo se treba usredotočiti na kreativnost, osjetilne stvari i fizičku aktivnost, napominje Lindsay.

Sretno idući tjedan! I – lakše je kad znate da niste same!

Možda te zanima... Želiš da ti dijete bude uspješnije u školi? Neka hoda ili vozi bicikl do škole! Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.