Školarci Škola 21. kolovoza 2023.

Što bi dijete trebalo znati prije nego što krene u školu

Foto: Freepik ;Početak školovanja može biti lakši ako dijete usvoji neke od ovih osobina
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova školska godina samo što nije počela, a prvašićima ove vještine mogu olakšati prve dane u školi

Dok je nekima kraj kolovoza vrijeme rezervirao za godišnji odmor, roditeljima je to isto vrijeme ispunjeno udžbenicima, bilježnicama, olovkama, torbama i novom odjećom za djecu. Početak škole posebno je stresan za roditelje čije dijete tek kreće u prvi razred osnovne škole i sigurni smo da dio treme dolazi od činjenici da nisu sigurni je li njihovo dijete spremno za školu. 

Doktorica psihologije Amanda Gummer za The Sun je sažela nekoliko osnovnih stvari koje bi dijete trebalo znati prije nego što krene u školu. Ove osobine olakšat će djetetu sam početak školovanja, ali nipošto na njih nemoj gledati kao obavezne smjernice. Djeca se razvijaju različitim tempom i svatko od njih će se drugačije prilagoditi na početak školovanja. 
 

Možda te zanima... Stare fotke: Kako je prvi dan škole izgledao kroz povijest Školarci
Kako bi početak školovanja prošao što bezbolnije, doktorica Gummer savjetuje da djecu naučiš kako:

Dijeliti

Pri tome ne mislimo na dijeljenje kao matematičku operaciju, nego izostanak sebičnosti. Doktorica Gummer navodi kako u razredu dijete više nije samo i ako ima sposobnosti dijeliti stvari, čekati da dođe na red i komunicira svoje osjećaje, puno će mu biti jednostavnije uklopiti se i naučiti nove stvari. "Dijete će lakše sklapati nova prijateljstva i više uživati u samom iskustvu škole", dodaje Amanda. 

Igrati se

Igra nije samo zabava za dijete nego i odličan način kako poboljšati društvene, kognitivne i fizičke sposobnosti. Djeca će kroz igru lakše sklopiti nova prijateljstva i zbližiti se sa svojim razredom. Posebno su korisne igre u kojima djeca trebaju surađivati kako bi ostvarila zajednički cilj.
 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Bilo bi dobro kada bi dijete znalo samo listati knjigu te se fokusirati na jedan zadatak
 

Fokusirati se na zadatak

Naučiti malo dijete da se fokusira na jedan zadatak može biti velik izazov, no nije nemoguće. Možda će djetetu druge šarene stvari zaokupiti pozornost, no pomoću zagonetki i slagalica moguće je istrenirati fokus. Jednom kada se nauče fokusirati na jednu stvar, lakše će proći kroz prvih nekoliko godina obrazovanja. 

Pratiti naredbe

Jednom kada dijete krene u školu morat će pratiti jednostavne upute poput sjedni za stol ili obuci jaknu. Odličan način kako dijete naučiti da prati osnovne naredbe je kroz igricu "Simon kaže" ili ako zajedno pripremate neku jednostavnu slasticu
 

Možda te zanima... Djeca prvi dan škole pamte cijeli život: Savjeti koji roditeljima čine prvi dan lakšim Školarci
 

Obavljati nuždu samostalno

"Što više djece zna samo otići na toalet i održavati osnovnu higijenu, to će više vremena ostatku razreda ostati za učenje i zabavu", napominje doktorica Gummer. Činjenica da zna napraviti nešto što rade "velike curice i dječaci", djetetu je odlično za samopouzdanje. 

Samostalno prolistati knjigu

Ako imaš dom pun knjiga, dijete će naučiti kako uživati u njima te kako ih držati i listati. Tako ćeš također pobuditi ljubav prema čitanju kod djeteta te mu olakšati proces u kojem uči učiti. Listanjem kroz knjigu ili slikovnicu potiče se djetetov kognitivni i kreativni razvoj, a odlična je ideja i pitati dijete da prema ilustracijama koje vidi stvori svoju priču. 
 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Važno je dijete naučiti da se ne stidi pričati pred razredom, ali i da strpljivo sluša druge kako pričaju
 

Pričati u grupi

Neka djeca su sramežljivija od drugih dok neka nemaju problem pokupiti svu pažnju u prostoriji. Važno je naučiti dijete da se ne treba stidjeti reći svoje mišljenje pred ostatkom razreda, ali isto tako da poštuje drugu djecu dok pričaju i ne upada im u riječ. Ovakvo ponašanje možemo vježbati na dječjem igralištu ili u igraonici. Djeca također kopiraju ponašanje svojih roditelja pa je važno da se i sama pridržavaš ovih pravila.

Samostalno se obući

Doktorica Gummer napominje kako dijete koje samo zna obući jaknu i obuti cipele ima puno više vremena za igru u školi, ali isto tako svojim učiteljima daje do znanja da je samostalno, a zauzvrat će imati i više samopouzdanja. Takva djeca obično od malih nogu dobivaju uloge vođe razreda. 

Prepoznati svoje ime na papiru

Jednom kada dijete krene u školu morat ćeš njegovo ime napisati na silne bilježnice, knjige, torbe, pa čak i odjeću. Ako dijete može prepoznati svoje ime na ovim predmetima, manje su šanse da će ih izgubiti i lakše će ih pronaći kada mu budu potrebni. Važno je napomenuti da to ne znači da dijete trebaš potpuno naučiti kako čitati. 

dijete slova učenje Možda te zanima... Trebaju li djeca naučiti čitati i pisati prije škole? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.