Beba Razvoj u 1. godini 03. svibnja 2022.

Koji su rani znakovi gubitka sluha kod djece?

Foto: Shutterstock ;Koji su rani znakovi gubitka sluha kod djece?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Važno je svako oštećenje sluha što prije prepoznati, kako bi se pravodobno poduzelo sve što je potrebno. Roditeljima savjetujemo praćenje razvoja slušanja i govora svoga djeteta...

Gubitak sluha može biti djelomičan (dijete ne može čuti određene zvukove) ili može biti potpun. Može biti privremen ili trajan te može biti uzrokovan širokim rasponom mogućih čimbenika. Oštećenje sluha, posebice u mlađoj dobi, može se negativno odraziti na osobni razvoj djeteta. Zato je još važnije prepoznati mogući gubitak sluha što je prije moguće i poduzeti potrebne korake.

Koje su vrste i uzroci gubitka sluha?

Gubitak sluha (oštećenje) znači da je dijete izgubilo sluh na jedno ili oba uha. Postoji mnogo vrsta i stupnjeva gubitka sluha, a opisuju se prema tome koliko je sluh izgubljen i koji je dio uha zahvaćen. Gubitak se opisuje kao blag, umjeren, umjeren do ozbiljan i težak. Dvije su glavne vrste oštećenja sluha: konduktivno i senzorneuralno. Imati obje vrste naziva se mješoviti gubitak, prenosi PregnancyBirthBaby.

Konduktivni gubitak sluha nastaje kada nešto ometa zvučne valove koji putuju kroz vanjski i srednji dio uha do unutarnjeg uha. Može biti uzrokovano začepljenjem voskom, infekcijom srednjeg uha, nakupljanjem tekućine u srednjem uhu ili oštećenjem sitnih kostiju u srednjem uhu. Konduktivni gubitak sluha može biti privremen ili trajan.

Senzoneuralni gubitak sluha uzrokovan je problemom u unutarnjem dijelu uha ili u živcu koji nosi sluh - slušnom živcu. Može biti uzrokovan nenormalnim razvojem unutarnjeg uha, fizičkom ozljedom unutarnjeg uha, oštećenjem uha od bolesti kao što su meningitis i rubeola ili tumorom. Senzoneuralni gubici sluha obično su trajni. Ponekad problem s unutarnjim uhom uzrokuje i probleme s ravnotežom. Djeca s problemima sluha i ravnoteže mogu imati odgođen razvoj motoričkih sposobnosti.

Možda te zanima... Istraživanje: Bakterije u usnoj šupljini mogu uzrokovati prijevremeni porod? Trudnoća

Koji su znakovi gubitka sluha?

Stvari na koje treba obratiti pažnju jer mogu biti znakovi mogućeg gubitka sluha su:

  • dijete od četiri mjeseca starosti ne reagira na glasne zvukove ili se ne okreće prema izvoru zvuka
  • dijete vas primijeti tek kada vas vidi
  • dijete ne ispušta druge zvukove osim grgljanja i drugih vibrirajućih zvukova koje može osjetiti
  • razvoj govora je odgođen
  • dijete od oko 14 mjeseci starosti se ne odaziva na svoje ime ili ne izgovara jednostavne riječi
  • dijete od oko 24 mjeseca ne može slijediti jednostavne upute
  • dijete čuje samo neke zvukove
  • dijete ima problema s držanjem glave mirno ili sporo samostalno sjeda ili hoda

Dijagnoza gubitka sluha

Većini novorođenčadi sluh se testira prije nego što napuste bolnicu kako bi se identificirali oni kojima bi moglo biti potrebno daljnje ispitivanje sluha i funkcije srednjeg uha.

Bebe s mogućim oštećenjem sluha upućuju se specijalistu za sluh (audiologu), koji će obaviti specijaliziranije pretrage kako bi dijagnosticirao vrstu i opseg gubitka sluha. Razumijevanje uzroka pomaže u određivanju najboljeg liječenja.

Kako se liječi gubitak sluha?

Liječenje gubitka sluha ovisi o uzroku i težini, ali može uključivati:

  • lijekove, kao što su antibiotici za infekcije uha
  • uklanjanje stranog predmeta ili voska
  • kirurški zahvat, kao što je umetanje cjevčica koje pomažu istjecanju tekućine iz ušiju
  • slušna pomagala ili druge tehnologije za pojačavanje zvukova ili pomoć pri sluhu
  • kohlearni implantat (umjetna pužnica) za ozbiljan ili dubok gubitak sluha
  • govornu terapiju
  • pomoć specijalističkog učitelja gluhih kako bi se maksimalno iskoristio preostali sluh

Važno je zapamtiti da što se gubitak sluha prije identificira i liječi, to je bolje za djetetov jezik, učenje i cjelokupni razvoj. Najvažnija stvar za razvoj djeteta je sposobnost komuniciranja. Dostupan je niz opcija, uključujući govorni jezik, znakovni jezik ili kombinaciju znakovnog i govornog jezika za razgovor.

Djeca s oštećenjem sluha trebaju redovite preglede sluha, uha i očiju. Mlađu djecu potrebno je redovito testirati jer im ušni kanali rastu i mijenjaju oblik. Redoviti očni pregledi važni su jer je glavni način učenja i komunikacije putem vida, prenosi Pregnancybirthbaby.

Možda te zanima... Pedijatri otkrivaju pet načina za poticanje bebinih osjetila Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.