Školarci Slobodne aktivnosti 03. lipnja 2022.

Zašto danas djeca sve rjeđe voze bicikl?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nije zabavno voziti bicikl'. Izjava zbog koje sam poželjela briznuti u plač. Kad su bicikli postali nezabavni? Kad je prilika za osjećanje vjetra u kosi, istraživanje susjedstva koliko god želiš ili sloboda od roditeljskih očiju - postala dosadna!?

Melissa L. Fenton, mama četvorice dječaka koja je, potaknuta nedavnim događajem, odlučila napisati kolumnu o današnjim klincima i biciklima - pita se kada su bicikli postali tako nezabavni?

Možda te zanima... Djetinjstvo nekad i sad: Što sve se promijenilo? Vrtić

Nedavno sam se našla upetljana u jednosatnoj raspravi s dvojicom mojih sinova o vožnji biciklima. Da, dobro ste pročitali. VOŽNJA BICIKLIMA.

Bio je prekrasan dan, vikend, nismo imali nikakvih planova i vidjela sam da su se dečki dosađivali. Sjetila sam se kako već dugo nismo bili u vožnji biciklima, a taj dan je bio savršen za jednu prekrasnu, dugu vožnju. Usudila sam pitati: "Baš je lijepi dan, zašto se ne bismo išli voziti biciklima? Možete i sami ako želite?"

Čovjek bi pomislio da sam im rekla da idu loviti medvjeda, oderu mu kožu i pripreme ga za večeru. Vožnja biciklima?! Horor!!!

5 razloga zašto su djeca nestrpljiva, misle da su povlaštena i dosađuju se

Čak sam ponudila dati im novce da odu negdje na sladoled ili kupe u dućanu sokove i grickalice. Ne razumijem, kako na svijetu postoji dijete koje prigovara takvoj ponudi? A, u mom slučaju, kako na svijetu postoje dva dječaka koji tome prigovaraju?

Njihova opravdanja:

"Prevruće je." Bio je sunčan dan, ali bilo je 24 stupnjeva. Idealno. Mi smo se kao djeca vozili po najvećim ljetnim vrućinama, nije mi na pamet palo da je prevruće za bicikl!

"Previše je uzbrdica i umorit ću se." Molim?! Imaš 10 godina. Ne postoji takva stvar kao preveliki umor da pomakneš svoje tijelo. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Ne želim nositi kacigu." E, žao mi je. Nosit ćeš kacigu i budi zahvalan da imamo tehnologiju zbog koje su kacige lepršave, lagane i k tome i lijepo ukrašene. Vidiš ovaj moj ožiljak na čelu? Ne želiš takav jedan i zato se prestani žaliti i stavi kacigu na glavu.

"Nije zabavno voziti bicikl." Evo ga. Izjava zbog koje sam poželjela briznuti u plač. Kada su bicikli postali nezabavni? Kada je prilika za osjećanje vjetra u kosi, istraživanje susjedstva koliko god želiš ili sloboda od roditeljskih očiju - postala dosadna?!

Možda te zanima... 8 stvari koje su roditelji u 1980-ima dopuštali djeci Roditelji

Kada je prilika zbog koje se osjećaš slobodno postala dosadna? Odrasla sam u razdoblju zbog kojeg se u posljednje vrijeme osjećam jako nostalgično...posebno kad gledam današnju djecu i njihove 'najuzbudljivije' oblike zabave. 

Imaju sve što smo mi, djeca iz 70-ih i 80-ih, samo mogli sanjati da imamo. A, ipak, upravo svi ti gadgeti, sva čuda tehnologije i svi ekrani - potajno kradu djeci slobodu, pa čak i želju za slobodom.

Djeca i ekrani: Je li vrijeme za digitalni detoks?

Na kraju sam ipak nagovorila dečke na vožnju, a iako sam se nadala da će to biti zabava od dva sata, radilo se o par krugova oko kvarta od 20 minuta. Ali, barem su se pomaknuli, a njihovi bicikli opet su u igri i malo pomalo, nadam se da ćemo tih 20 minuta rastegnuti u dva sata pa čak i ako ih opet moram podmititi s kuglicom sladoleda

djevojčica Možda te zanima... Mama, meni je dosadno! Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.