Školarci Slobodne aktivnosti 09. siječnja 2019.

Što je kičmo:bit? Izum djece iz Velike Gorice najbolji u Europi

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Napravili su pomagalo koje će zvučnim i vizualnim signalima upozoriti dijete na nepravilno držanje i poticati ga da se samo uspravi kralježnicu i održava pravilno držanje

Informatički klub "VEL_IK" iz Velike Gorice napravio je veliki uspjeh u Europi, njihov projekt kičmo:bit proglašen je najboljim na natječaju BBC micro:bit. Projektirali su pomagalo koje pomaže u sprječavanju skolioze kod djece. O njihovom uspjehu razgovarali smo s mentorom u klubu, 37-godišnjim inženjerom informatike Juricom Levakom.

Ovaj informatički klub postoji već dvadeset godina i uglavnom se veže za volontersko obrazovanje osnovnoškolske i srednjoškolske djece. Trenutno imaju 55-ero djece i 14 odraslih članova kluba koji pomažu u radionicama ili u organizaciji događaja. Ovaj projekt donio im je veliki uspjeh, a o čemu se zapravo radi? "Tijekom listopada objavljen je globalni BBC micro:bit zadatak na teme UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Teme su bile sigurnost u prometu i sprječavanje nezaraznih bolesti kod djece. Mi smo se u Klubu odlučili za prevenciju skolioze i u toj kategoriji smo kreirali pomagalo koji upozorava djecu ili odrasle da ispravno sjede. Od milja smo ga nazvali kičmo:bit", rekao nam je Jurica Levak.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Na samom projektu sudjelovalo je 15 učenika koji pohađaju tečaj robotike. Svi zajedno smo dali pokoju ideju i sudjelovali u testiranjima", opisao je Levak radni proces te dodao da su na razvoju pomagala radili tri tjedna na redovnim radionicama Kluba. Uz njega u Klubu mentoriraju dvije profesorice matematike Vesna Cundeković i Snježana Ruklić te programer Vladimir Cundeković i svi volontiraju. 

Kičmo:bit javlja djetetu da se nepravilno drži

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Neispravno sjedenje najčešće se događa u školi i prilikom pisanja zadaća. Napravili su pomagalo koje će zvučnim i vizualnim signalima upozoriti dijete na nepravilno držanje i poticati ga da samo uspravi kralješnicu i održava pravilno sjedenje. Ocjenjivači projekata ovu ideju proglasili su jednostavnom, ali i primjenjivom na sve uzraste.

Planiraju i dalje razvijati kičmo:bit. "Razmišljali smo o unaprjeđenju ovog prototipa, ali se i nadamo da ćemo moći provesti istraživanje o navikama djece", dodaje Levak te se nada daljnjem razvijanju kluba. "Nadamo se da će Grad Velika Gorica te Zagrebačka županija i dalje prepoznavati tehničku kulturu kao osnovu za razvoj društva i da će nastaviti ulaganja kao i do sada. Tako će se sam po sebi i naš klub razvijati u pozitivnom smjeru za sve postojeće i buduće naraštaje djece", kaže dalje te na kraju dodaje da je interes djece jako velik te broj zainteresiranih daleko premašuje njihove kapacitete. "Djeci zanimljivi projekti puno znače i svaki dan imaju sve veću volju za STEM način rada. Nas će u budućnosti voditi inovativnost", rekao je na kraju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.