Školarci Slobodne aktivnosti 27. lipnja 2019.

Graničar se mora prestati igrati na tjelesnom, tvrde stručnjaci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Popularnu dječju igru ili voliš ili mrziš. Neke američke škole već su zabranile ovu igru, novo istraživanje tvrdi da se radi o legaliziranom bullyingu, a stručnjaci su podijeljeni oko toga je li doista problem u igri

Sjećaš li se graničara? Oko ove popularne dječje igre nema nedoumice - ili je obožavaš ili prezireš. No neki stručnjaci se slažu da graničar nikako ne bi trebao biti dio obrazovnog sustava i igrati se na satu tjelesnog odgoja. Na izlaganju na Kongresu društvenih i humanističkih znanosti održanom u lipnju u Vancouveru, znanstvenici su izjavili da je graničar vrsta bullyinga. Argumentirali su ovaj zaključak činjenicom da ova igra dopušta djeci nasilničko ponašanje jer je u redu 'namjeriti' se na slabijeg. Jedna od autorica istraživanja, Claire Robson iz Sveučilišta Simon Fraser University u Vancouveru, rekla je da debata oko toga da se graničar izbaci s tjelesnog odgoja i škola, traje već godinama, a sada je više nego ikad važno razgovarati o tome.

"Graničar je dio kulture i u toj igri u redu je 'ciljati' slabije i drugačije učenike", rekla je. U još neobjavljenoj studiji istraživača Joy Butler iz Sveučilišta Britanske Kolumbije i Davida Burnsa iz Sveučilišta Kwantlen, otkriva se da su zadnje birani marginalizirani učenici, ili su bili 'ciljevi' tijekom igre. U nekim grupama koje su sudjelovale u istraživanju, djeca su kreirala tim alfa tako da su ostavljali djecu koju su smatrali 'slabijom' u jednu skupinu kako bi ih lakše pobijedili.

Neki učitelji potiču ovu igru jer je zabavna, dok neki tvrde da je za neku djecu ona - stresna. Claire Robson želi razjasniti da oni ne predlažu zabranu igre niti su protiv natjecanja, ali žele raspravu oko toga zašto se ova igra koristi u obrazovnom sustavu, na satu tjelesnog odgoja. "Ljudi smiju raditi što žele, ali u obrazovnom kontekstu, naša je odgovornost kao odraslih i učitelja da govorimo u ime svih. Neki učenici neće ništa reći čak i ako ih druga djeca zadirkuju ili zlostavljaju". Inače, neke škole u SAD-u već su zabranile graničara.

Možda te zanima... Penjanje po stablima za djecu je sigurnije nego sport Vrtić

Djeca bi trebala moći birati između raznih sportova i birati što je najbolje za njih

Maureen Dennis, stručnjakinja za roditeljstvo i lifestyle, izjavila je za Global News da svaka igra ima pobjednike i gubitnike, ali to ne znači da u njima dolazi do bullyinga, uključujući graničara. 

"Učiti kako biti dobar pobjednik i gubitnik je važna životna lekcija. Ne mogu svi pobijediti u svemu. OK je ne biti dobar u nečemu i ne uživati u igri. Biti ponosan da si dobar u nečemu je OK. Uživati u pobjeđivanju je također OK", objasnila je i dodala da je zabrinjavajuće stavljati djecu u 'stakleno zvono' i oduzeti im priliku da izgube, ozlijede se ili se natječu.

Savjetnica za rano djetinjstvo, Julie Romanowski objasnila je da je graničar agresivan kao i mnogi drugi sportovi, ali ne bi trebao biti zabranjen, ali niti obavezan u školama. Djeca bi trebala moći birati između raznih sportova, timskih i individualnih, i imati izbor da odaberu što je najbolje za njih.

"Interakcija s drugom djecom je dobra za razvoj djeteta, no možeš imati interakciju s nekim i imati i fizički dodir, ali ne biti agresivan".

John Cairney, profesor s Kineziološkog fakulteta iz Sveučilišta u Torontu dodao je da zabrana graničara nije rješenje, ali postoje mnoge alternative ovoj igri.

sport djeca Možda te zanima... Odgovara li vašem djetetu individualni ili timski sport? Vrtić

"Djeca mogu puno naučiti o sebi i drugima, iskusiti uzbuđenje igre, timski rad, individualno postignuće i natjecateljsku strukturu kroz brojne druge igre osim graničara", rekao je te dodao da ne smijemo zaboraviti da do bullyinga može doći u bilo kojem sportu ili aktivnosti. 

"Moramo raditi na tome kako sport i tjelesni odgoj mogu pomoći u sprječavanju bullyinga. Problem se predugo ignorira, a u nekim kontekstima, poput sporta, čak se i tolerira i gleda na njega kao na dio kulture. Danas barem ima puno opcija jer sport je u posljednjih nekoliko desetljeća jako napredovao. Prije su dominirali gimnastika, nogomet i košarka, a sad se djeci nude razne vrste fitnessa, cirkuskih vještina, plesa, puno više raznolikih od tradicionalnih sportova. Pomozimo djeci i mladima da pronađu što je najbolje za njih kako bi ostali fizički aktivni", rekao je.

Ispuni našu anketu i podijeli svoje mišljenje:

 

Ako ne vidiš anketu, klikni na ovaj link: Graničar se mora prestati igrati na tjelesnom, tvrde stručnjaci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.