Školarci Slobodne aktivnosti 21. lipnja 2017.

7 stvari zbog kojih videoigrice pozitivno utječu na djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ova aktivnost zahtijeva roditeljsku kontrolu, ali postoje razlozi zašto bi vaše dijete trebalo pustiti da nekoliko sati tjedno gradi gradove i pobjeđuje izvanzemaljce

Većina roditelja misli da igranje igrica služi samo učenju agresivnog ponašanja i odvajanju djeteta od društva. Istraživači tvrde da neke videoigre mogu pomoći u razvijanju djetetovog mozga. Razvijaju sposobnost snalaženja u kompliciranim situacijama i poboljšavaju memoriju.

Prije deset godina švedski znanstvenik Torkel Klingberg došao je do zanimljivog otkrića. Okupio je skupinu djece i dao im kompjuterske igrice dizajnirane za jačanje memorije, nakon samo nekoliko tjedana, djeca su pokazala poboljšanje memorije i općih intelektualnih sposobnosti. Ovaj koncept je samog Klingberga smjestio u red onih koji pomažu u izboru pobjednika Nobelove nagrade u psihologiji i medicini.

Nova istraživanja dokazuju da dobrobit igranja igrica ima mnogo više pozitivnih, dalekosežnih posljedica nego negativnih. Naravno, ova aktivnost zahtijeva roditeljsku kontrol, ali postoje razlozi zašto bi vaše dijete trebalo pustiti da nekoliko sati tjedno gradi gradove i pobjeđuje izvanzemaljce.

dječak računalo kompjuter Možda te zanima... 5 savjeta kako pomoći djetetu da pobijedi ovisnost o videoigricama Vrtić

Zbog čega je dobro igrati videoigre?

1. Igrice uče rješavanju problema i potiču djecu na razmišljanje. Postoji puno videoigara koje su dizajnirane specijalno za razvoj djetetovog mozga, ali čak i one jednostavnije uče djecu kako logički rješavati probleme.

2. Igrajući igrice stvaraju se jake društvene veze koje potiču socijalnu interakciju. Pomažu pri procesu socijalizacije djeteta. Njih 65 posto je društvene tematike.

3. Videoigre su jak poticaj, većina ih je dizajnirana da nagrađuju i hvale nakon pobjede, što jača samopouzdanje. Različite vještine, razine i rizik od gubitka/nagrade uče djecu da se ne plaše neuspjeha i da uvijek mogu krenuti iz početka.

4. Videoigre uče strateškom razmišljanju. Djeca vježbaju objektivno razmišljanje o igri, sebi i svom izvođenju. Većina strateških igara nude razne mogućnosti za dolazak do cilja. Igrači također primaju automatsku reakciju na odluke, zbog čega brzo nauče sve o svojim slabostima i vrlinama.

kompjutor računalo dijete dječak Možda te zanima... Videoigrice smanjuju koncentraciju djeteta Vrtić

5. Videoigre uče timskom radu. Većina današnjih igrica dizajnirane su za igru ​​u paru ili timu. Bilo da se bore protiv napada izvanzemaljaca ili slažu puzzle, video igre nude djeci bogatstvo prilika da konstruktivno djeluju kao tim.

6. Video igrice poboljšavaju koordinaciju oka i ruke. Dokazano je da videoigre poboljšavaju koordinaciju kod ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti, ili su preživjeli moždani udar. Postoje i studije koje dokazuju da kirurzi koji redovito igraju videoigrice manje griješe za vrijeme operacije od onih koji to ne čine.

7. Igranje zbližava obitelj. Ako ih već ne možete pobijediti, pridružite im se! Igrice nisu samo za djecu. Zamolite ih da vas nauče pravila i pridružite im se.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.