Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 06. studenoga 2016.

Igrice od djece rade ovisnike?

videoigre djeca igrice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su dokazali da djeca koja mnogo vremena provode igrajući videoigrice imaju povećan dio mozga koji služi kao centar za stimulaciju

Posljednja studija koja je proučavala mozak djece koja su intenzivno igrala videoigrice, pokazuje da su njihove moždane stanice iste kao i kod kockara. Iz tog razloga, pokrenuta je debata o tome treba li ovu naviku smatrati ovisnošću.

Znanstvenici su dokazali da djeca koja mnogo vremena provode igrajući videoigrice imaju povećan dio mozga koji služi kao centar za stimulaciju onda kada smo nagrađeni za nešto. Ovo znači da je igranje igrica za djecu samo po sebi nagrada bez obzira na to da li gube ili pobjeđuju u igrici.

5 savjeta kako pomoći djetetu da pobijedi ovisnost o videoigricama

Israživanje je obuhvatilo 154 djeteta uzrasta od 14 godina koji su bili u odličnom psihofizičkom stanju i koji su igrali videoigrice otprilike 12 sati tjedno. Nakon toga njihovi mozovi su bili skenirani i bilježeni su rezultati. Još jedan od rezultata je bio važan da su djeca mnogo brže donosila odluke u igricama koje su se ticale nekog kockanja, nego prave "akcije" u igrici.

Prijeti li vašem djetetu ovisnost o kompjutoru?

Znanstvenik s Gent Sveučilišta u Belgiji, Simon Coon koji je bio voditelj istraživanja rekao je da je ovo otkriće predmet daljnjeg istraživanja.

"Unatoč početnim rezultatima koji sugeriraju da je igranje igrica ovisnost, mi ćemo nastaviti istraživanja kako bismo izbjegli istraživačke pogreške", rekao je Coon

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.