Vrtić Igre za djecu 12. ožujka 2014.

Izaberite videoigre koje potiču na aktivnost!

videoigre
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca provode između 1 i 6 sati dnevno gledajući u televizor, kompjuter ili igrajući igrice. Preporučite im zato aktivne videoigre tijekom kojih trebaju izvoditi različite kretnje rukama i nogama, poput hodanja, trčanja, skakanja, udarca nogom, udarca reketom ili palicom

Tjelesna neaktivnost je postala jedan od većih problema u svijetu jer se povezuje s nizom bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Zbog manjka kretanja, očekuje se da će nove generacije djece živjeti kraće od svojih roditelja. Svjetske zdravstvene i pedijatrijske organizacije ističu kako je djeci potrebno više od 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, a da se čak 50 posto djece ne kreće dovoljno.

Više je razloga za tjelesnu neaktivnost djece: od manjka motivacije djece i roditelja, loše organizacije vremena, neadekvatnih uvjeta za vježbanje pa čak i opasnog susjedstva. Zbog toga djeca često biraju sjedilačke (ne)aktivnosti i pred ekranima provode između 1 i 6 sati dnevno gledajući u televizor, kompjuter ili igrajući igrice. 

Igrajte zajedno s djecom

Umjesto da roditelji zabranjuju igrice, pokazalo se učinkovitim primijeniti i drugu strategiju - utjecati na izbor igara. Aktivne video igre (engl. exergaming) na igraćim konzolama poput Playstation EyeToy i Nintendo Wii mogu motivirati djecu da se, osim gledanja u ekran, kreću i zabavljaju.

U aktivnim igricama povećava se potrošnja energije, a djeci su privlačnije od uobičajenih programa vježbanja pa čak i od "sjedilačkih" videoigrica. Tijekom aktivnih videoigara djeca izvode različite kretnje rukama i nogama poput hodanja, trčanja, skakanja, udarca nogom, udarca reketom ili palicom pritom pokušavajući pobijediti kompjuter ili vježbača pored sebe. Takve aktivnosti razvijaju koordinaciju djeteta i osjećaj za vlastito tijelo u prostoru. Kako djeca uživaju provoditi vrijeme s roditeljima, ovo može biti dobra prilika za zajedničku zabavu i vježbanje djece i roditelja.  

Ne treba biti prenaporno

Uz povećanje broja pretile djece, svakako je važno promicati svakodnevno vježbanje u različitim oblicima pa neka jedno od tih bude i uz aktivne videoigre. Jedino, treba napomenuti da je ponekad opterećenje u aktivnoj videoigrici veliko pa je potrebno dobro kontrolirati pauze, i biti malo oprezniji ako je u pitanju dijete s prekomjernom težinom. 

I naravno, ništa ne može zamijeniti stvarnu igru: svježi zrak, ekipu vršnjaka, blatno igralište i loptu. Ali, tijekom zimskih mjeseci ili u nedostatku boljih uvjeta vježbanja, ustanite i vi i vježbajte s djecom pred ekranom!  

Saznajte više o roditeljskoj zaštiti mališana od neprikladnih sadržaja, poziva i sms-ova na mobitelu ili računalu!

Pročitajte i druge članke u specijalu 'Djeca na internetu'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.