Školarci 01. travnja 2022.

Jedna česta dječja navika dovodi do problema u ponašanju, tvrdi studija

Gledanje televizije
Foto: shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanja pokazuje da vrijeme provedeno ispred ekrana povećava rizik od anksioznosti, depresije i agresije

Kanadski znanstvenici smatraju da postoji "nedostatak konsenzusa" o tome ima li previše vremena ispred ekrana štetan učinak na djecu. No, nakon što su analizirali 87 studija o toj temi, procijenili su da podaci ukazuju na to da se radi o navici koja loše utječe na ponašanje djece. Istraživanje je uključivalo podatke o gotovo 160.000 djece iz cijelog svijeta u dobi do 12 godina.

Analiza je pokazala da je veća vjerojatnost da će djeca koja provode više vremena ispred ekrana pokazati internalizirajuće ponašanje, poput anksioznosti ili depresije. Također je vjerojatnije da će patiti od napadaja agresije ili nepažnje - dva znaka eksternalizirajućeg ponašanja, piše The Daily Mail

Možda te zanima... Televizija i djeca: Kad pomaže razvoju, a kad postaje problem? Vrtić

Gledanje nasilnog sadržaja dovodi do agresivnog ponašanja 

Glavna autorica dr. Sheri Madigan i kolege primijetili su da samo vrijeme pred ekranom možda čak i nije okidač za probleme u ponašanju. Umjesto toga, gledanje neprikladnog ili nasilnog sadržaja moglo bi dovesti do agresivnog ponašanja, dok povlačenje iz društva ili poremećaji sna mogu izazvati tjeskobu i depresiju.

Globalne smjernice sugeriraju da bi djeca mlađa od dvije godine trebala u potpunosti izbjegavati ekrane, dok bi djeca u dobi od dvije do pet godina trebala gledati ekrane manje od jednog sata dnevno. Stručnjaci upozoravaju da previše vremena ispred ekrana znači manje vremena za učenje u stvarnom životu, a također "ekrani" mogu spriječiti djecu u igri i uzrokovati poteškoće s koncentracijom u kasnijem djetinjstvu. Viša vremena ispred ekrana također je povezano s problemima sa spavanjem i pretilošću u djetinjstvu.

Kritičari ove studije smatraju da se pogrešno tvrdi da je statistička važnost ukupnog rezultata na bilo koji način informativna. Napominju da studija pokazuje samo jedan posto "varijabilnosti psihosocijalnih problema u korelaciji s različitim oblicima vremena ispred ekrana". Profesor Russell Viner kazao je: "Ovo je vrlo složeno područje i pojednostavljeni zaključci da vrijeme ispred ekrana dovodi do problema nisu opravdani."

Možda te zanima... Ovo su razlozi zbog kojih ćete dobro razmisliti hoćete li dijete staviti pred ekran Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.