Školarci Škola 03. lipnja 2024.

Svako deseto dijete dobilo odgodu upisa u prvi razred: 'Ima sve više djece s teškoćama'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Čak desetak posto pregledane djece dobije odgodu upravo iz dva razloga. Jedan je da ima više djece s teškoćama, a drugi je taj da roditelji iz nekih svojih razloga tu odgodu traže"

Umjesto polaska u prvi razred osnovne škole, dobili rješenje o odgodi upisa - takve je djece iz godine u godinu sve više. Odgodu upisa u prvi razred osnovne škole dobilo je svako deseto dijete, što je pet puta više nego prije dvadeset godina.

Odluku o odgodi upisa zajedno bi trebali donijeti liječnik školske medicine, stručno povjerenstvo škole i roditelji. No u posljednje vrijeme čini se da mišljenje roditelja donosi prevagu, čak i kad se kosi sa stajalištima struke, piše HRT.

Možda te zanima... Sve veći trend odgode upisa djece u osnovnu školu - nedostaju im emocionalna i socijalna zrelost te jezične vještine Školarci

Liječnici školske medicine u ovom razdoblju pregledaju desetak predškolaca dnevno. Dileme oko upisa u prvi razred uglavnom nema.

"Dijete koje je spremno za školu već s vrata nakon toliko godina prepoznajemo, što znači da može samostalno ući u ambulantu bez roditelja, u ambulantu u kojoj nikad nije bilo, uz sestru i liječnika koje nikad nije vidjelo", kazala je dr. sc. Nina Petričević, Služba za školsku i adolescentnu medicinu, NZJZ Andrija Štampar.

Prvi je to znak zrelosti. Uz to, potrebne su razvijene kognitivne i motoričke sposobnosti. 

"Primjećujemo da čak desetak posto pregledane djece dobije odgodu upravo iz dva razloga. Jedan je da ima više djece s teškoćama, a drugi je taj da roditelji iz nekih svojih razloga tu odgodu traže", pojasnila je doktorica Petričević.

Roditelji sve češće odgađaju upis

Školski obveznici su djeca koja do 1. travnja proslave 6. rođendan, no emocionalna zrelost često ne prati kalendar.

"Ako je dijete rođeno krajem ožujka, do prvog travnja, u praksi najčešće se pokaže na testiranju da to dijete nije dovoljno zrelo za školu, ali ono mora proći postupak upisa i testiranja", rekla je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš, Split.

Ova se mama odlučila zatražiti odgodu jer i sama je iskusila kako je to biti najmlađi u razredu.

"Stalno sam kaskala za njima ili sam se tako osjećala, nezrela za taj početak i to školovanje. Nekako i zbog svog osjećaja sam osjetila zašto bih ju tjerala u nešto prerano, ima vremena", ispričala je Iva Lacković, majka predškolskog djeteta. I zato su takvi slučajevi sve češći. 

"Ako se dijete upiše u školu na inzistiranje roditelja, a stručna služba preporučuje odgodu, najčešće odmah u startu to dijete ima poteškoće. Jednostavno ne može pratiti ritam školskog tempa", kazala je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš, Split.

Kad stručnjaci preporuče odgodu, uvijek imaju dobar razlog

A kad stručnjaci preporuče odgodu, uvijek imaju dobar razlog. Poremećaji iz spektra autizma, hiperaktivnost ili - najčešće - teškoće u govoru i grafomotorici.

"Odgoda ide u onom trenutku kada mi zapravo znamo da tijekom te godine dana koja je predviđena za to razdoblje dijete može savladati te vještine da bi ušlo u čitanje i pisanje glatko", rekla je prof. dr. sc. Mirjana Lenček, Odsjek za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Godina u odgodi najčešće prođe uz intenzivan logopedski tretman. A to se moglo na vrijeme izbjeći.

"Dobro je onda uvijek pitati stručnjake što se očekuje u pojedinoj dobi pa da ih na vrijeme pripreme, ne samo godina pred školu nego rani, rani period razvoja", pojasnila je  prof. Lenček.

Možda te zanima... Odgoda upisa u školu ima manje posljedica na dijete nego ponavljanje prvog razreda Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.