Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 29. svibnja 2024.

Nema džabe: Mladi Britanci džeparac zarađuju obavljanjem kućanskih poslova

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Velikoj Britaniji je sve više djece koja dobivaju novčanu naknadu za izvršavanje kućanskih poslova kao način da zarade svoj džeparac.

Prema podacima britanske kompanije NatWest Rooster Money koja izdaje debitne kartice namijenjene djeci, djeca su izvršavanjem kućanskih poslova za novac tijekom prošle godine povećala svoj džeparac za 9,23 funte ili tri posto u odnosu na 2022. godinu, piše BBC.

Podaci su dobiveni istraživanjem među više od 300.000 djece u dobi od šest do 17 godina. Utvrđeno je i to da je sve manje onih koji svojoj djeci daju džeparac kao nešto što se podrazumijeva bez protuusluge, kao što je obavljanje nekog od kućanskih poslova.

Naime, broj takvih je 2023. bilo 30 posto, dok je godinu ranije bilo 32 posto. Najunosniji poslovi, prema izvješću, uključuju košnju travnjaka, pranje automobila, pranje prozora i vrtlarenje.

Od koje godine djeca mogu pomagati u kućanskim poslovima?

Mladi poduzetnici

Devetogodišnja Holly kaže: "Svaki tjedan dobivam 1,50 funti i obavljam zadatke. Namještam krevet, perem suđe, brišem prašinu, čistim svoju sobu i pospremam odjeću. Najdraže mi je trošiti novac na slatkiše."

Joe, 12 godina, kaže: "Ne dobivam džeparac, ali ako napravim nešto kod kuće, dobijem 10 funti."

Djeca najčešće žele uštedjeti za igrice i odmore. No, Joe ima drugačiji plan: "Vjerojatno štedim za automobil. Znam da imam 12 godina, ali svaki džeparac se računa."

Ova priča pokazuje kako djeca postaju poduzetnici i pronalaze kreativne načine za povećanje svojih prihoda, dok istovremeno uče vrijedne životne lekcije o radu i financijama.

Možda te zanima... Džeparac za djecu: Koliko i kada ga početi davati djeci? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.