Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. studenoga 2022.

Djeca koja pomažu u kući su uspješnija: Nikad nije prerano...

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kao majka, moguće je da ponekad nosite osjećaj krivnje na svojim ramenima jer se osjećate grozno dok stalno prigovarate djeci da pokupe svoje čarape s poda i stave svoje prljavo posuđe u sudoper. Međutim, krivnji možete stati na kraj

Mame i tate se konačno mogu radovati jer znanost kaže da je davanje djeci sitnih zadataka po kući zapravo dobro za njih. Tako je! Očito ih čišćenje sobe zapravo uopće ne muči, nego im izgrađuje karakter.

Istraživanje je zapravo došlo s dobro poznatog Sveučilišta Harvard, koje je provodilo dva istraživanja istovremeno. Istraživači su provodili istraživanje na dvije skupine ljudi - jedna grupa se sastojala od 268 Harvard diplomanata koji su diplomirali u razdoblju od 1939. do 1944. godine. Druga skupina sastojala se od 465 muškaraca koji su odrasli u siromašnim četvrtima grada Bostona. Skupinu ispitanika promatrali su tijekom 75 godina kako bi vidjeli što psihosocijalne varijable i biološki procesi iz ranog života mogu predvidjeti o zdravlju i blagostanju krajem života.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Jedan od mnogih vrhunaca u rezultatima istraživača je da su ispitanici koji su, kad su bili manji, dobivali poslove po kući, u odrasloj dobi bili neovisniji, imali su bolje mogućnosti za rad u timovima i shvaćali su da, iako njihov posao može biti naporan i težak, oni su vrijedan dio svoje zajednice. U osnovi, to daje djeci temeljne gradivne blokove prema razvoju „mogu to učiniti” stava, a to je ono što će biti njihovo gorivo uspjeha na radnom mjestu i u međuljudskim odnosima.

Robert Waldinger, direktor istraživanja, objasnio je kako sreća i uspjeh izgledaju: "Da biste dobili najjasniju sliku tih života, ne možete im samo poslati upitnike na ispunjavanje. Mi smo ih intervjuirali u njihovim dnevnim sobama. Mi smo dobili njihove medicinske kartone od njihovih liječnika. Vadili smo im krv, skenirali mozak, pričali s njihovom djecom. Snimali smo ih kako razgovaraju sa svojim ženama o njihovim najdubljim strahovima, a kada smo, prije otprilike deset godina, konačno pitali i njihove supruge bi li se pridružile kao članovi našeg istraživanja, mnoge žene su rekle: „Bilo je i vrijeme".”

Iako je cilj projekta bolje razumijevanje toga kako izgleda sretan odnos, ova nova otkrića o poslovima oko kuće su svakako ugodno iznenađenje. Pogotovo za roditelje!

Možda te zanima... Kako motivirati djecu na obavljanje svakodnevnih zadataka? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.