Školarci 17. srpnja 2024.

'Nemojte djevojčicama govoriti da ih dečki zadirkuju zato što im se sviđaju'

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke rečenice i neki stavovi nam ostanu usađeni u naše misli jer smo ih toliko puta čuli da ih izgovaramo ponekad bez razmišljanja, a da malo razmislimo – ne bismo to činili.

Ako te neki dječak navlači za kečke, sigurno mu se sviđaš. Ako te jurca uokolo i ne da ti mira, sigurno mu se sviđaš. Ako te gađa kamenčićima potajno i ne smiruje se, sigurno je zaljubljen u tebe. Ako te povremeno gurne, ti padneš, a on se smije, mora da je to ljubav.

Možda te zanima... Učiteljica: Ovo su znakovi 'suptilnog maltretiranja' koje vidim u svojoj učionici Školarci

Većina nas današnjih roditelja odrasla je uz takve rečenice, koje su nam postale sasvim normalne i uobičajene. Pomisliti da se nekom sviđaš zato što ti čupa kosu ili te gađa papirićima ili… bilo je sasvim normalno. No, u duhu svega što smo u međuvremenu spoznali, što smo u međuvremenu shvatili i na što smo počeli napokon obraćati pažnju – ne, nije normalno.

Sve u svemu, vrijeme je da razbijemo generacijske traume i počnemo djeci, posebno djevojčicama, usađivati jedan sasvim drukčiji pogled na ovakve situacije. Ne, onaj kom se sviđaš ne mora te zadirkivati da ti to pokaže. Ne mora te vući za kosu da ti to dokaže.

Jedna mama i TikTokerica, @jfabfindingauthenticity, objavila je video u kojem je podijelila priču o trenutku koji se dogodio između nje, njene kćeri i njene majke u kojem je morala uskočiti i prekinuti neke generacijske neistine oko ove teme.

„Danas sam pokupila svoju osmogodišnju kćer iz likovnog kampa. Ispričala mi je da je u kampu bio dječak koji ju je maltretirao cijeli tjedan. Dakle, danas je rekla da je on slikao i imao je boje po rukama. Kad ga je učiteljica zamolila da ode u kupaonicu da opere ruke, prišao je mojoj kćeri i protrljao je ruke po kosi, a zatim joj pokazao L kao 'loser' (gubitnica) i isplazio joj jezik,“ podijelila je ova mama.

Baka je preokrenula priču

Kad joj je kći ispričala to, razgovarale su o tome i činilo se da je sve u redu. Kasnije tog dana kći je istu priču podijelila s bakom, a bakina reakcija je iznenadila mamu.

„Moja mama je rekla: 'Znaš li zašto je to učinio?' A moja kći kaže: 'Zašto?' A moja mama kaže s velikim osmijehom: 'Zato što mu se sviđaš'.“

Da, to je upravo ono kako bi reagirala danas gotovo svaka baka, a i poneka mama, gotovo svaka susjeda… No, ova mama je uskočila i ispravila pogrešku.

„Odmah sam je prekinula. Rekla sam: 'Ne! Ne učimo moju osmogodišnju kćer da kad te dječak tretira kao go*no, to znači da mu se sviđaš. Ona neće učiti to smeće'“, prepričala je, te rekla kako je tada odlučila reći stvari kako jesu, odnosno objasniti zašto djeca maltretiraju: „On se osjeća kao da ga ne vide kod kuće, i to je internalizirao. Ne voli sebe previše. Pa mora natjerati druge ljude da se osjećaju loše zbog sebe kako bi se on osjećao bolje.“

@jfabfindingauthenticity Be careful about what nonsense youre conditining your children to accept #abuse #emtoionalabuse #parenting #bullying #generationaltrauma #socialconditioning #stop #patriarchy ♬ original sound - jfab

Kad je to rekla, pojasnila je ujedno i usporedila to s odraslima koji također maltretiraju druge.

„Isti je razlog zašto su odrasli zlostavljači. Ne vole sami sebe i osjećaju da se imaju pravo iskaljivati ​​na vama. To nije zato što im se sviđate. Zapravo, to nema nikakve veze s vama“, zaključila je, te istaknula važnu stvar koju je napisala u naslovu videa: „Pazite na kakve gluposti učite svoju djecu.“

Mnogi korisnici TikToka komentirali su video i zahvalili joj što je ponovila da „zlostavljanje nije ljubav“.

„HVALA VAM! Svatko treba učiti svoju djecu da zlostavljanje NIJE ljubav“, napisala je jedna komentatorica.

„Mrzila sam kad mi se to govori dok sam bila dijete. To je tako omalovažavajuće“, rekla je druga.

Jedan je komentator napisao: „Tako mi je drago što na ovaj način osnažuješ kćer — i što vodiš teške razgovore sa svojom mamom. Nadajmo se da će razmisliti o tome što si rekla i početi povezivati ​​stvari.“

Moramo učiti svoju djecu njihovoj vrijednosti – danas više nego ikad. To počinje kod kuće s nama roditeljima koji ih učimo da zadirkivanje, neželjeni fizički dodir, verbalne uvrede ili bilo što drugo zbog čega se osjećaju poniženo nije - ni na koji način - izražavanje ljubavi! I nema druge opcije.

Možda te zanima... Ne budite naivni, naučite djecu da se brane u svakom pogledu – i da vrate. Trebat će im. Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.