Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 02. ožujka 2016.

Sumnjate da druga djeca maltretiraju vaše: kako razgovarati s njim?

nasilje maltretiranje tuga ruganje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pažljivo slušajte dijete, pomozite mu da shvati što se događa i pokažite mu da se brinete i da mu želite pomoći

Ako osjetite ili posumnjate da je vaše dijete izloženo maltretiranju, jedan od najboljih načina da ga zaštitite je da razgovarate s njim. Slušajte dijete pažljivo, pomozite mu da shvati što se događa i pokažite mu da se brinete i da želite pomoći.

- Saslušajte dijete. Postavljajte jednostavna pitanja i pažljivo slušajte odgovor. 

- Ostanite mirni. Ovo vam je šansa da pokažete djetetu kako se rješavaju problemi. Ako ste previše bijesni ili uplašeni, pričekajte malo da se smirite i onda razgovarajte s djetetom i sa drugima

 – Sumirajte problem. Možete reći nešto slično: "Znači užinala si svoj sendvič i Luka je došao, oteo ti sendvič i bacio ga na pod." 

nasilje maltretiranje tuga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 – Složite se s djetetom da postoji problem. Primjerice: "Stvarno si imao danas strašno iskustvo na odmoru"

- Stavite djetetu do znanja da je sve u redu. Pomozite djetetu da shvati da su njegovi osjećaji sasvim normalni. Primjerice: "Nije ni čudo što si danas cijeli dan tužan, nakon onoga što ti se dogodilo za vrijeme velikog odmora."

- Pohvalite dijete. "Stvarno mi je drago što si tvoj problem podijelio sa mnom."

- Stavite do znanja djetetu da ćete mu pomoći. Primjerice: "Ono što ti se dogodilo danas na odmoru nije lijepo i nije u redu. Možemo li mi učiniti bilo što da ti olakšamo?" 

- Pričajte o tome zašto se djeca nasilno ponašaju. Pričajte o tome zašto netko maltretira vršnjake. Pomozite djetetu da shvati tuđe ponašanje.

- Izostavite negativne komentare i ne govorite djetetu što je trebalo  napraviti, a nije. Ovo generalno uopće ne pomaže da se problem riješi. Zato budite pažljivi da ne govorite nešto kao: "Nemoj mi dolaziti sa svojim žalbama-izbori se za sebe", ili "Trebao si  napraviti ovo umjesto toga što si napravio", ili "Jadničak moj, nema veze sad si kod kuće".  

Kako reagirati na dječju agresivnost?

Koraci kako spriječiti daljnje maltretiranje

Ako ste zabrinuti oko maltretiranja prva stvar što možete učiniti je da obavijestite učiteljicu, nastavnika i ravnatelja škole. Posavjetujte se s njima kako riješiti problem i kako spriječiti daljnje maltretiranje. Nemojte gubiti živce i odlaziti kod roditelja djece koja maltretiraju vaše, jer ćete samo napraviti još goru stvar i nećete pomoći djetetu. Znajte da ovakvo ponašanje ne prolazi preko noći i svaki put kada se nešto dogodi vašem djetetu obavještavajte organe u školi o tome. Redovito se raspitujte u školi na koji način rješavaju problem. Ako se nasilno ponašanje nastavi, a škola nije u mogućnosti da se izbori sa tim, potražite profesionalnu pomoć i zatražiti od škole pravilnik o sankcioniranju ovakvog ponašanja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • selina.cat.56

    nimalo korisno. Škole to zataškavaju a ne rješavaju.

  • selina.cat.56

    nimalo korisno. Škole to zataškavaju a ne rješavaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.