Beba 21. veljače 2024.

Žena tvrdi da je suprugovo prezime toliko grozno da ga ne može dati djeci. Što misliš?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što smo shvatili da se mišljenja od dječjim imenima uvelike razlikuju, pa svatko ima neko svoje mišljenje koje jednostavno mora podijeliti, sad je red na – prezime. I, moramo priznati, shvaćamo dilemu…

Kad biramo imena za djecu, to je uistinu velik i važan zadatak. U njemu sudjeluju oba buduća roditelja, a nekad se u tu „igru“ uključi i cijela bliža i dalja rodbina, pa čak i prijatelji. I svatko ima neko svoje mišljenje. Nekima su najbolja staromodna imena, nekima samo moderna dolaze u obzir, jedni vole kratka i jasna, a drugi ona koja često moraš pojašnjavati, pa čak i slovkati. O ukusima se ne raspravlja – sve dok se ne pokrene rasprava.

Možda te zanima... Dali ime svojoj djevojčici, pa otkrili obitelji, a oni im rekli da bi možda trebali promijeniti Beba

A takve su rasprave sve češće na raznim izrazito popularnim forumima, među kojima je možda najrazvikaniji i najposjećeniji onaj Redditov, a posebno podforum „Am I The A**hole“. Tamo se često nađe raznih upita i rasprava u koje je u redu uključiti se svojim komentarom – jer oni koji postavljaju pitanje to i žele. Upravo je tamo jedna buduća mama postavila pitanje, odnosno zamolila forumaše da joj pomognu uvjeriti supruga da ne daju svom djetetu njegovo prezime.

I sad se tu mogu javiti feministice koje bi mogle itekako dobro opravdati ovo, kao i brojni muškarci koji su vezani za svoju lozu i održavanje imena… I svi bi bili u pravu. No, prije nego što odeš u ovom smjeru, moraš znati o kojem se prezimenu govori.

„Prezime mog supruga je Butt,“ započinje žena, a poznavatelji engleskog jezika znat će odmah o čem se radi. Za one druge, evo pojašnjenja: suprugovo prezime znači „gu*ica“. No, da. „Može li mi netko pomoći prosvijetliti mog supruga i objasniti zašto ovo prezime nije baš idealno?“ Hm, ma koliko bili tradicionalni ili napredni ili… moramo se složiti s ovom ženom. Prezime je, hm, vrlo nezgodno.

„Razumijem da ne možemo zaštititi djecu od svega i razumijem potrebu održavanja obiteljskih veza, ali – ma daj! Jesam li ja nerazumna zbog tog što predlažem da naše dijete dobije moje prezime, neku kombinaciju naša dva prezimena ili potpuno novo prezime?“

Shvaćaju njezin problem

Ljudi su u komentarima stali na njezinu stranu.

„Vidim da je mužić pomalo tvrdoglav jer želi zadržati obiteljsko prezime, ali pomalo me zbunjuje što ne shvaća zašto bi to bilo zabrinjavajuće,“ napisala je jedna komentatorica.

Drugi su posteri primijetili da je njezino mišljenje jednako valjano kao i mišljenje njezina supruga kada imenuju svoje dijete.

„Apsolutno niste nerazumni. Prezime vašeg supruga je objektivno prilično grozno, i naravno, ne želite da ga vaše dijete ima. Također, čak i da nije tako loše, i dalje biste imali pravo barem predložiti da vaše dijete uzme vaše prezime jer ćete i vi biti njihov roditelj,“ napisao je jedan komentator. „Također, mora misliti na svoje dijete, budimo iskreni, djetetov život će biti puno lakši s 'normalnim'/manje lošim' prezimenom.“

„Poznavao sam klinca po imenu Zack Butt. Nemilosrdno su ga zadirkivali. U svakoj dobi,“ podijelio je svoje iskustvo jedan od komentatora.

No, u modernom, digitalnom svijetu postoji i praktični problem ovog prezimena. Naime, algoritmi često filtriraju imena koja se smatraju uvredljivima. To bi mogao biti problem koji bi ipak uvjerio supruga u suprotno.

Možda te zanima... Tata ne daje mami komplimente „da se ne bi umislila“? Reddit je pobjesnio zbog ovog posta! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.