Školarci 20. lipnja 2024.

Lekciju ove učiteljice o komentarima na račun izgleda trebaju usvojiti sve generacije

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki učitelji na nas ostave trajne tragove i ono što naučimo pod njihovim budnim okom ostane nam često za cijeli život. Još uvijek ima takvih učitelja i učiteljica, a ova o kojoj govorimo je jedna od njih…

Bez obzira na godine, bez obzira na mjesto, bez obzira na naš karakter i sve ostalo – svima nama odgovara kad je netko ljubazan prema nama i kad nas poštuju drugi, posebno naši vršnjaci. Nitko ne voli – zapravo čak ni oni koji to čine, iako nisu svjesni - da ga se osuđuje ili kritizira, a negativni komentari o našem izgledu danas lakše „padaju“ nego ikad.

Možda te zanima... Učiteljica dobila mjesečnicu u razredu, pa to usprkos nelagodi iskoristila kao priliku za učenje Školarci

Ljudi u našoj okolini nekad uistinu ni ne razmisle o tom kakvu štetu čine svojim riječima, a primijetiti nešto što je loše na nekom drugom ili istaknuti što bi trebalo promijeniti danas je tako lako da smo se gotovo svi susreli s tim. Ne moramo niti spomenuti da su takvim komentarima izloženi najčešće oni koji su najosjetljiviji na to – školarci. Problem posramljivanja drugih danas je toliko čest da nekad doslovno prelazimo preko njega jer ima daleko većih problema.

Učiteljica u osnovnoj školi Natalie Ringold svojim je učenicima odlučila jednom divnom lekcijom usaditi činjenicu o štetnosti ovog fenomena. Ta je lekcija toliko jednostavna da je djeca mogu razumjeti, a s druge strane – trebamo ju svi! Za svoju je vrijednu i važnu lekciju iskoristila – pastu za zube.

Jednostavno, a važno

Držeći tubu paste za zube, učiteljica Natalie je objasnila kada je prikladno reći nešto o nečijem izgledu, a kada nije.

„Ako netko ne može promijeniti nešto na sebi u 30 sekundi ili manje“, rekla je, „onda mu to ne biste trebali spominjati.“

Navela je primjere stvari za koje je potrebno 30 sekundi ili manje, kao na primjer: ako je nekom odvezana cipela ili mu se nešto zalijepi za košulju ili mu je otkopčan patentni zatvarač. Što se tiče toga, u redu je reći toj osobi (pristojno i nasamo ako se radi o nečemu što bi joj moglo biti neugodno pred drugim ljudima) kako bi to mogla popraviti.

No, ako žele nekom reći nešto za što bi trebalo više od 30 sekundi da se promijeni ili nije čak ni moguće promijeniti, poput frizure ili boje kose ili oblika tijela, onda to nije nešto što treba komentirati.

Tako je jednostavno… Da, tako je jednostavno i mudro.

„Vaše riječi imaju moć“, rekla je učiteljica. Istiskujući pastu za zube iz tube, objasnila je da kada kažemo nešto o nekome što on ne može promijeniti u 30 sekundi ili manje, ta osoba može biti povrijeđena, a baš kao što pastu za zube nakon što je izvadimo iz tube, ne možemo vratiti u tubu, tako ne možemo ni svoje riječi.

„Pokušavate se ispričati, pokušavate povući riječi... i pokušavate poništiti ono što ste rekli, poništiti ono što ste učinili. Ali to je nešto što oni nisu mogli promijeniti na sebi, pa postaje vrlo zbrkano. Ne možete potpuno povući te riječi. Ne možete to potpuno popraviti,“ rekla je učiteljica, te istaknula posebno: „Vaše riječi imaju snagu i vaše su riječi važne. Ako izađete iz ove sobe šireći dobrotu prema ljudima oko sebe, šireći ljubav prema ljudima oko sebe, to je ono što uistinu čini razliku.“

Zadnji dan škole...

E, da, to je lekcija koja nam je potrebna svima i za koju ne može nitko reći da nije shvatio. Učiteljica je uz video ispričala da ovu lekciju drži svojim učenicima zadnjeg dana škole jer želi da to pamte do kraja života.

 

„U ovoj lekciji razgovaramo o tome kako...

- odgovorni smo za svoje riječi i djela

- trebamo širiti dobrotu i ljubav

- mi biramo što ćemo iznijeti u svijet

- naše riječi i djela imaju moć i utjecaj na druge

- jednom kada su naše riječi i djela u svijetu, ne možemo ih izbrisati ili u potpunosti vratiti

- možemo odlučiti napuniti tuđe "kante" ili učiniti suprotno

- Ispričavanje je važan dio ispravljanja stvari nakon što pogriješimo

Komentari na video ove učiteljice bili su uglavnom oduševljena javljanja onih koji smatraju da ovakvih učiteljica i ovakvih lekcija mora biti više!

„Mislim da mnogi odrasli trebaju čuti ovu poruku,“ rekao je jedan komentator.

„Točno moje mišljenje. I mnogi odrasli to trebaju čuti,“ dodao je drugi.

„Svaka Vam čast! Kao osoba koja je u djetinjstvu bila nemilosrdno maltretirana na rasnoj osnovi, voljela bih da se ovo uči.“

„Ako su dovoljno stari da namjerno budu zli, dovoljno su stari da budu namjerno ljubazni,“ pisalo je u jednom, zapravo vrlo utemeljenom komentaru.

„Ovo me rasplakalo. Mogu li ovime započeti tečajeve na fakultetu?“

Javila se još jedna učiteljica u komentarima: „Vidjela sam da ste ovo objavili i razgovarala s mojim učenicima 4. razreda!! Toliko mi je pomoglo!!“

Često se učitelji previše usredotoče na ocjene, kao i na kažnjavanje lošeg ponašanja. A ova lekcija učiteljice Natalie radi nešto sasvim drugo – ukazuje odmah na posljedice lošeg ponašanja, i to slikovito, pa ga na taj način pokušava spriječiti. Svaka čast! Svim generacijama ovo dobro dođe!

Možda te zanima... Kći bacila novu pernicu u smeće, a mama je sve skupa iskoristila za odličnu lekciju Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.