Školarci 19. ožujka 2024.

7 stvari koje želi čuti tvoje anksiozno dijete

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Anksioznost je sve češći psihički poremećaj, a javlja se sve ranije i ranije. Od njega tako pati i sve više djece, a kad im je teško, važno je da čuju određene stvari koje će im pomoći barem malo olakšati loš osjećaj koji se često javlja…

Iako se do praktički donedavno (dobro, barem ne kad smo mi bili djeca… a to je bilo nedavno, zar ne?) nije uopće govorilo o anksioznosti kod djece, danas se taj psihički poremećaj gotovo redovno koristi u kontekstu djece. A djeca nisu iznimka, nego tek dio brojke onih koji pate od tjeskobe ili anksioznosti. Iako trenutno ne postoje neke statističke brojke za djecu, smatra se da je u Hrvatskoj oko 200.000 ljudi anksiozno. Pritisak oko ocjena, obveze, društvene mreže, ekrani – sve to samo doprinosi anksioznosti kod djece.

strah Možda te zanima... Anksioznost kod djece češća je nego što mislite. Kako im pomoći? Školarci

Roditeljima, koji su uglavnom odrastali u okruženju u kojem se nije govorilo o psihičkim poremećajima bilo koje vrste, nije lako naći prave riječi koje bi mogle utješiti tjeskobno dijete ili mu pomoći da se nosi s tim osjećajima. Generacijama su se takve stvari „gurale pod tepih“, pa nije neobično da mnogi roditelji imaju takve tendencije i dalje. No, danas znamo bolje – to nije rješenje, niti je dobro. Anksiozna djeca žude za podrškom i sigurnošću.

Evo koji 7 stvari želi čuti tvoje anksiozno dijete, pa pokušaj na taj način pružiti mu ono za čim žudi.

1. Tu sam za tebe, bez obzira na sve

Anksiozna djeca često su preopterećena svojim brigama i u strahu da se sami moraju boriti s onim što ih muči. Daj djetetu do znanja da si tu za njega, bez obzira na sve, i to će im dati osjećaj sigurnosti.

2. U redu je bojati se

Kad djetetu priznamo njegove strahove i damo do znanja da cijenimo njegove osjećaje, to postaje osnova za izgradnju povjerenja. Kad djetetu daš do znanja da je u redu i normalno osjećati strah i da si ponosna na njega zbog tog što se suočava sa svojim strahovima, to mu daje snagu da se hrabro nosi sa svojim osjećajima.

3. Bezuvjetno te volim

Anksiozna djeca često zapravo duboko u sebi sumnjaju u to da su voljena i prihvaćena, posebno ako se bore s nesigurnošću i sumnjom u sebe. Kad ih podsjetiš da ih bezuvjetno voliš, tako jačaš njihov osjećaj pripadanja i vrijednosti.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

4. Možemo sve to napraviti zajedno

Kad se dijete suoči s anksioznošću, to može biti uistinu teška borba za dijete. No, ako dijete zna da uz sebe ima saveznika koji će mu pružiti podršku, to čini veliku razliku. Uvjerite svoje dijete da ste tu i da ćete mu pomoći savladati sve izazove, te da ćete se sa svakim izazovom suočiti zajedno.

5. Uzmi dovoljno vremena

Anksiozna djeca često osjećaju pritisak da moraju brzo prevladati strahove, a to može dovesti do još više stresa i anksioznosti. Uvjeri dijete da se može nositi sa svime svojim vlastitim tempom, kako mu odgovara, te mu daj do znanja da ne mora žuriti. Tako ćeš maknuti pritisak koji možda osjeća i dopustiti mu da sve odradi vlastitim tempom.

6. Tvoji su osjećaji vrijedni

Mnoga anksiozna djeca vode unutarnju borbu kad se radi o izražavanju vlastitih osjećaja, jer se boje da će ih netko osuđivati zbog tih osjećaja. Daj djetetu do znanja da su njegovi osjećaji vrijedni, te mu daj do znanja da može i treba potražiti pomoć kad mu treba. Tako ćeš stvoriti prostor za otvorenu komunikaciju.

7. Jači si nego što misliš

Kad dijete sumnja u sebe i nesigurno je, a ti ga podsjetiš da ima unutarnju snagu i da je otpornije nego što misli, to mu može puno značiti i dati mu priliku da osjeti tu snagu. Potvrdi djetetove sposobnosti i podsjeti ga na njegove uspjehe u prošlosti. Tako će se osjećati samouvjerenije i više vjerovati u sebe.

Možda te zanima... Dječja psihologinja savršeno u videu dočarala kako djeca izražavaju anksioznost - i kako im pomoći Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.