Vrtić 14. srpnja 2023.

Dječja psihologinja savršeno u videu dočarala kako djeca izražavaju anksioznost - i kako im pomoći

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad ti se čini da tvoje dijete „drami“ bezveze i da se pokušava izvući iz nečeg što mu se ne da, da skreće pažnju na sebe, a dijete je zapravo u tom trenutku – anksiozno, odnosno zabrinuto zbog nečeg, u strahu. Dječja psihologinja pojasnila je sjajno kako to detektirati.

Znaš ono kad ti kaže da ga boli trbuh, pa se ti odmah zabrineš, pitaš mora li na wc, je li gladan, a zapravo, kad sve to isključiš, onda promijeniš onu „zabrinutu“ ploču. Onda ti već počne padati na pamet kako te pokušava zbog nečeg obrlatiti ili mu se nešto ne da, pa te samo dodatno naljuti. No, jedna je dječja psihologinja i mama u svom videu na TikToku objasnila zašto djeca to zapravo rade i kako se tada osjećaju.

Kad se dijete u nekoj izazovnoj situaciji žali na bol u trbuhu, a isključiš sve druge mogućnosti, postoji velika šansa da se radi „samo“ o nervozi, nelagodi ili čak tjeskobi. Da, nekad se oni znaju izraziti upravo tako, pa će ti reći „Malo sam živčan/a zbog prvog dana škole.“ Ili „Malo me strah odlaska doktoru.“ No, puno je djece koja tako neće znati izraziti svoje osjećaje, nego će reći da ih – boli trbuh.

U kratkom videu psihologinja za djecu Melissa Griffing, a TikToku @momtherapist, iznijela je 15 „rečenica“ koje će dijete reći ako se ne osjeća ugodno, odnosno rečenica koje mogu ukazivati na to da se dijete osjeća tjeskobno. Oduševit će te, zapravo, ovaj način gledanja na stvari, jer smo sigurni da će se mnogi odrasli sada prepoznati u ovim rečenicama, odnosno prisjetiti se situacija kad su ih i oni izgovarali. S razlogom je video prikupio više od milijun lajkova!

„Jeste li znali da djeca govore o tjeskobi na jako puno drukčijih načina koje roditelji često ne razumiju? Izdvojila sam 15 različitih načina na koje će vam dijete reći 'zabrinut/a sam',“ započela je svoje objašnjenje ova psihologinja i mama trojice dječaka.

@momtherapist Kids tall about anxiety in ways adulta often dont pick up on. Heres your cheat sheet for deciphering kid speak on anxiety! #therapy #childtherapists #thoughtsfromatherapist #wellnestcounseling #dallastherapist #parenting #4upage ♬ original sound

Prva na popisu ovih izjava je ona svima poznata i ona koja kod mnogih roditelja izazove okretanje očima ako se previše puta „koristi“ – boli me trbuh. No, ako tu rečenicu sad sagledaš iz kuta koji ti u ovom videu iznosi psihologinja Melissa, možda ćeš promijeniti i mišljenje i pristup djetetu.

Puno je rečenica koje Melissa navodi u videu, a roditeljima su itekako dobro poznate – 'moram opet piškiti', 'bole me noge'… Naravno, uvijek, baš kao što to i ona napominje kasnije u komentarima videa, uvijek je važno provjeriti sve s liječnikom, ali ako se uvjeriš da je sve u redu, posveti se razgovoru s djetetom…

Mnogi su roditelji reagirali na video, te u komentaru napisali kako im je sve to dobro poznato, a mnogi su se iznenadili činjenicom da bi to mogla biti tjeskoba, odnosno anksioznost. Terapeutkinja Melissa objavila je i dodatni video u kojem objašnjava kako se postaviti ako uvidimo da je u pitanju tjeskoba.

@momtherapist Helping your kids manage their own anxiety part one. #therapy #childtherapists #tipsfromatherapist #dallastherapist #parenting #thewellcounseling ♬ original sound

„Ako želimo pomoći djetetu da upravlja svojom tjeskobom, prvi je korak pomoći im razumjeti što osjećaju onda kad to osjećaju – a to znači da roditelj mora prepoznati da je dijete tjeskobno,“ kaže ona, a sigurni smo da će biti puno roditelja koji će se s njezinim zapažanjima poistovjetiti, te njene savjete poslušati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.