Roditelji Zanimljivosti 03. listopada 2019.

Pravobraniteljica traži kaznu zatvora za roditelje koji ne cijepe djecu

cjepivo, cijepljenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji sve češče odbijaju preventivne i dijagnostičke postupke te liječenje djeteta koje liječnici smatraju nužnim, čime je dovedeno u pitanje ostvarivanje zdravstvenih prava djeteta. Necijepljenje je sada prekršaj, a kazne su novčane - maksimalno 2000 kuna

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević zahtjeva pet promjena Kaznenog zakona kako bi se počinitelji seksualnog nasilja nad djecom adekvatnije kažnjavali i nadzirali: zabranu izricanja rada za opće dobro osuđenim seksualnim zlostavljačima djece, automatsko izricanje zabrane rada s djecom uz pravomoćnu presudu za seksualno zlostavljanje ili iskorištavanje djece, zaštitni nadzor nad osuđenicima nakon što napuste zatvor, gonjenje zbog spolnog uznemiravanja djece po službenoj dužnosti te uvrštavanje djela grubog zanemarivanja brige o djetetovu zdravlju, u što ubraja i necijepljenje. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jučer je rekao za Jutarnji list da još nije vidio pravobraniteljičine prijedloge, ali da mu “na prvu” zvuče logično.

djevojčica curica zanemarivanje Možda te zanima... I neredovito cijepljenje može biti zanemarivanje djeteta Vrtić

U praksi se, upozorava pravobraniteljica, sve češće događa da roditelji odbijaju preventivne i dijagnostičke postupke te liječenje djeteta koje liječnici smatraju nužnim, čime je dovedeno u pitanje ostvarivanje zdravstvenih prava djeteta.

- Kako u takvim slučajevima nerijetko druge metode uvjeravanja i prisile roditelja ne daju rezultate, prijetnja kaznenim progonom ponekad predstavlja jedini put da se osigura pravo djeteta na zdravstvenu uslugu koja mu je potrebna kako bi se djetetu pružilo pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja - objašnjava pravobraniteljica i predlaže izmjene članka 177, koji propisuje kaznu do tri godine zatvora za roditelje koji grubo zanemaruju dužnost podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, na način da se tu izrijekom navede i grubo zanemarivanje brige o zdravlju djeteta. Kako je dodatno objasnila, kao kazneno djelo treba tretirati “svako zanemarivanje skrbi o zdravlju djeteta, uključujući uskraćivanje cijepljenja za koje ne postoje kontraindikacije”.

Možda te zanima... U Hrvatskoj se uvodi novo obavezno cjepivo za djecu do godinu dana Beba

Novčane kazne za necijepljenje su do 2000 kuna

Necijepljenje je sada prekršaj, a kazne su novčane - maksimalno 2000 kuna. Spomenuti članak zakona sada propisuje kazneni progon roditelja koji grubo zanemaruju svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta.

- U praksi se kazneni postupci ne pokreću zbog dosljednog tumačenja odredbe čl. 177. u kojem se izričito ne navodi zanemarivanje brige o zdravlju djeteta kao povreda djetetovih prava. Stoga predlažemo da se u tom smjeru izmijeni ova odredba kako bi se izbjegle nedoumice u tumačenju propisa - ističe i predlaže i da se u slučaju spolnog uznemiravanja djeteta kazneni progon provodi po službenoj dužnosti.

- Spolna ponašanja koja dijete dovode u neugodan i ponižavajući položaj, poput neprimjerene seksualne primjedbe, širenja seksualnih glasina, pokazivanja uvredljivog vizualnog materijala, neželjenog fizičkog kontakta i sličnog, počinjena od osobe prema kojoj je dijete u odnosu zavisnosti ili zloupotrebom odnosa u provođenju odgojno-obrazovne, sportske, umjetničke ili neke druge djelatnosti, trebaju se progoniti po službenoj dužnosti - smatra pravobraniteljica.

Možda te zanima... Poznati hrvatski infektolog: Djeca umiru od bolesti za koja postoji cjepivo Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.