Roditelji 07. rujna 2019.

Facebook kreće u borbu protiv lažnih informacija o cijepljenju, ima podršku WHO-a

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon nekoliko mjeseci razgovora s WHO-om, Facebook je obećao usmjeravati korisnike na 'točne i vjerodostojne informacije o cjepivima na više jezika'

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u četvrtak da pozdravlja odluku Facebooka da počne korisnike koji traže informacije o cijepljenju na Instagramu, Facebooku i drugim forumima usmjeravati prema znanstveno provjerenim činjenicama a ne dezinformacijama.

Nakon nekoliko mjeseci razgovora s WHO-om, Facebook je obećao usmjeravati korisnike na 'točne i vjerodostojne informacije o cjepivima na više jezika' na stranici WHO-a, objavila je ta agencija UN-a, kako bi se osiguralo da vitalne zdravstvene poruke dođu do ljudi koji ih najviše trebaju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Velike digitalne tvrtke imaju odgovornost prema svojim korisnicima - osigurati da mogu pristupiti činjenicama o cjepivima i zdravlju, rekao je WHO u priopćenju.

Dezinformacije o cjepivima velika su opasnost za globalno zdravlje čime se mogu preokrenuti desetljeća napretka u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti, dodaje. Smrtonosne zarazne bolesti poput ospica, difterije, hepatitisa, polija, kolere i žute groznice mogu se spriječiti cijepljenjem, kaže WHO.

Dezinformacije o cjepivima velika su opasnost za globalno zdravlje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Facebook je u izjavi potvrdio da 'počinje tražiti dodatne načine kako bi povezao ljude s mjerodavnim informacijama o cjepivima na Facebooku i Instagramu'. Dodao je da će odbaciti bilo kakve reklame koje uključuju dezinformacije o cijepljenju.

WHO kaže da je cijepljenje jedno od najvećih i najmoćnijih dostignuća u povijesti javnog zdravstva i procjenjuje da cjepiva spašavaju najmanje 2 milijuna života svake godine u svijetu.

Ali dezinformacije o cjepivu posljednjih su se godina proširile po društvenim mrežama u mnogim zemljama - uključivo i tijekom velike kampanje sprječavanja dječje paralize u Pakistanu i imunizacije protiv žute groznice u Južnoj Americi.

Možda te zanima... Sve više pedijatara u svijetu odbija liječiti necijepljenu djecu. Što misle hrvatski liječnici? Vrtić Možda te zanima... Protivnici cijepljenja proglašeni jednom od najvećih prijetnji zdravlju u svijetu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.