Beba Zdravlje i njega bebe 09. lipnja 2019.

'Tražimo da cijepljenje bude preporuka, ne obaveza'

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Cijepljenje ne može biti zakonska obaveza pod prijetnjom diskriminacije, novčane kazne i drugih oblika kršenja ljudskih prava. Cijepljenje treba biti dobrovoljno, a ne prisilno', poručili su organizatori prosvjeda, a hrvatski liječnici izrazili su zabrinutost zbog gostovanja Andrewa Wakefielda kojem je oduzeta liječnička licenca

Prosvjed za procjenu sigurnosti cijepljenja povodom Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom u organizaciji Hrvatske udruge roditelja i aktivista (HURA) održan je u subotu u Splitu. Poseban gost bio je Andrew Wakefield, liječnik kojem je oduzeta licenca za rad na što je već ranije upozorio Hrvatski liječnički zbor.

"Okupili smo se ovdje da damo do znanja svima koji nas ignoriraju, da nas ima i da nećemo odustati od naših zahtjeva, da nećemo odustati da se cijepljenje počne provoditi po pravilnicima Republike Hrvatske i po uputama proizvođača. Cijepljenjem zdrave djece, bez prava na informirani pristanak, a to podrazumijeva i upoznavanje s rizicima, sastavom cjepiva i nuspojavama i bez prethodnog utvrđivanja osjetljivosti djeteta, brojna se djeca izlažu nuspojavama među kojima su teška i trajna oštećenja, a katkad i smrt", rekla je jedna od organizatorica na skupu.

Također je naglašeno da se HURA ne zalaže za ukidanje cijepljenja niti za njegovu zabranu nego da ono u Hrvatskoj bude navedeno u formi preporuke.

"Cijepljenje ne može biti zakonska obaveza pod prijetnjom diskriminacije, novčane kazne i drugih oblika kršenja ljudskih prava. Cijepljenje treba biti dobrovoljno, a ne prisilno", poručuje Alma Demirović, predsjednica HURA-e.

cijepljenje Možda te zanima... Imate li i vi dvojbe oko cijepljenja? Beba

Hrvatski liječnici upozorili: Andrewu Wakefieldu je oduzeta liječnička licenca

Iz Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) u srijedu su izrazili zabrinutost što će Andrew Wakefield, liječnik kojemu je oduzeta licenca za rad zbog dokazano neetičnih postupanja prema djeci i lažiranja rezultata istraživanja, unatoč tome, u Splitu održati predavanje na prosvjedu, prenosi HINA.

 | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

"Zdravstveni djelatnici nisu na suprotnoj strani roditeljima. I mi želimo samo najbolje svojim pacijentima i cijelom pučanstvu. Želimo hrvatsku javnost upoznati s činjenicom da je najavljenom govorniku na skupu u Splitu, Andrewu Wakefieldu, oduzeta liječnička licenca", ističu iz HLZ-a.

Cijepljenjem su iskorijenjene velike boginje, gotovo je iskorijenjena dječja paraliza, a pomoću cijepljenja nadzire se niz drugih bolesti zbog kojih su djeca patila i umirala. Hrvatski liječnički zbor pozvao je stoga cjelokupnu javnost, a posebice majke i očeve, bake i djedove da se objektivno informiraju o cijepljenju i cjepivima kroz provjerene izvore temeljene na znanstveno dokazanim činjenicama te da ne nasjedaju lažnim informacijama prihvaćanjem kojih dovode u opasnost život i zdravlje svojih voljenih.

Poznati hrvatski infektolog: Djeca umiru od bolesti za koja postoji cjepivo

Također podsjećaju da su ospice vrlo zarazna virusna bolest koja često uzrokuje komplikacije upale srednjeg uha, bronhija i pluća, a najteža posljedica je upala mozga.

"Rezervoar virusa je čovjek. Prije cijepljenja velik broj osoba, prvenstveno djece, obolijevao je od ospica. Cjepivo protiv ospica uvedeno je u Hrvatsku 1968. U sljedećim godinama broj oboljelih se smanjivao do razine sporadičnih slučajeva. Međutim, u zadnjim godinama zbog smanjenog cijepnog obuhvata ponovno se javlja ta bolest", upozoravaju iz HLZ te dodaju kako zadnjih dana svjedoče i novooboljelima u Splitu. Stoga su, kažu, tim više iznenađeni ustrajnim aktivnostima nekih pojedinaca i udruga kojima se dovodi u pitanje učinkovitost i značenje cijepljenja. 

Možda te zanima... Sve više pedijatara u svijetu odbija liječiti necijepljenu djecu. Što misle hrvatski liječnici? Vrtić

Cjepiva su danas kvalitetnija i sigurnija

U priopćenju poručuju da niti jedna ljudska aktivnost nije bez rizika i da ne negiraju nuspojave cijepljenja te ističu kako iste treba pomno evidentirati i proučavati kako bi se razvila što bolja i sigurnija cjepiva.

"Cjepiva su danas posve sigurno kvalitetnija nego na samim počecima. Dovoditi u pitanje cijepljenje kao takvo je krajnje opasno i neodgovorno prema članovima našeg društva koji trebaju zaštitu, a djeca su sigurno ta koja predstavljaju izrazito ranjivu skupinu. Roditelji koji odbijaju cijepljenje svoje djece su najčešće sami cijepljeni i posve je nerazumljivo zašto zaštitu koju su sami dobili ne žele osigurati svojoj djeci", ističu iz HLZ u priopćenju koje je potpisala predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora Aida Mujkić.

 | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Zabrinutost zbog dolaska najpoznatijeg protivnika cijepljenja u svijetu Andrewa Wakefielda ranije je izrazio i splitski Medicinski fakultet te apelirao na građane da podupru znanstveno utemeljene spoznaje o cijepljenju.

Andrew Wakefield je 1998. objavio rad u kojem je falsificirao činjenice tvrdeći da cjepivo protiv ospica može uzrokovati autizam, nakon čega se svijetom proširio strah od cijepljenja i tzv. antivakserski pokret, zbog čega je pala procijepljenost u Europi i Americi, a stanovništvo je više izloženo zaraznim bolestima.

Prekršajna prijava i novčana kazna zbog odbijanja cijepljenja

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obvezi, sva djeca u našoj zemlji podliježu obveznoj imunizaciji, osim djece kod kojih je imunizacija trajno kontraindicirana. Svaku kontraindikaciju, privremenu ili trajnu, utvrđuje liječnik koji provodi cijepljenje. Djeca se u Hrvatskoj cijepe u skladu s Provedbenim programom obveznog cijepljenja. Roditelj, odnosno skrbnik, dužan je omogućiti cijepljenje svog djeteta jer je cijepljenje jedna od mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti.

cijepljenje cjepivo Možda te zanima... Hoće li itko odgovarati ako dijete ima trajne posljedice od cijepljenja? Roditelji

Odbijanje cijepljenja, protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja, po zakonu je prekršaj. Liječnik je dužan prijaviti roditelja koji ne želi cijepiti svoje dijete Sanitarnoj inspekciji. Svaki roditelj, odnosno skrbnik, koji je pozvan radi cijepljenja svog djeteta od strane liječnika, dužan je odgovoriti na poziv. U slučaju da roditelj ne želi cijepiti svoje dijete, unatoč zakonskoj obvezi, dužan je o tome obavijestiti nadležnog liječnika djeteta te dati pisanu izjavu. Pisana izjava je stručno usuglašeni dokument kojim roditelj potvrđuje odbijanje obveznog cijepljenja i preuzima odgovornost za neprocijepljenost djeteta. Izjavu je potrebno dati za svako obvezno cjepivo. Takav dokument ostaje trajno pohranjen u medicinskoj dokumentaciji djeteta. Roditeljima koji odluče ne cijepiti dijete savjetuje se da slijede upute koje je sastavio Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (Informacije za roditelje koji su odabrali ne cijepiti dijete).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.