Roditelji Zanimljivosti 18. ožujka 2020.

Od četvrtka rade samo trgovine s hranom i higijenom, ljekarne, benzinske crpke

Foto: Emica Elvedij/PIXSELL Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nacionalni stožer civilne zaštite o koronavirusu danas na redovitoj konferenciji za novinare u 18 sati objavio da je u Hrvatskoj šest novooboljelih te ih je sada ukupno 87. Ministar Beroš je rekao da je među zaraženima još jedan liječnik i da je za sada ukupno testirana 1181 osoba. Najavljene su i očekivane mjere o zabrani rada ugostiteljskih i uslužnih objekata.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da s novim ovlastima Stožer civilne zaštite donosi odluku da od četvrtka 19. ožujka na snagu stupa set mjera koje su usmjerene prema strožem socijalnom distanciranju. Priprema se odluka kojom će se otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje društvene zajednice. Zatvorit će se i sve trgovine, osim prehrambenim i higijenskim proizvodima i ljekarne.

Možda te zanima... 'Danas sam radila u bolnici, trudna 22 tjedna, zabrinuta za bebin i svoj život. Molim vas: Ostanite doma' Trudnoća

Ostaju otvorene trgovine hranom i higijenskim potrepštinama, ljekarne, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine s dječjom opremom, trgovine s hranom za kućne ljubimce, specijalizirane trgovine ortopedskih pomagala. Zatvaraju se kafići i restorani osim onih koji dostavljaju hranu, teretane, frizerski saloni, automehaničarske radionice, studiji za pedikuru, masažu, otkazuju se sva sportska natjecanja, izložbe, kazališne predstave, vjerska okupljanja, ukratko sve što nije nužno za preživljavanje. U šoping centrima ostaju otvorene ljekarne i trgovine s hranom i higijenskim potrepštinama.

Možda te zanima... RODA objavila smjernice za trudnice u doba pandemije Trudnoća

Božinović je naglasio da nema potrebe za paničnim stvaranjem zaliha jer će građani imati gdje kupiti hranu, također je rekao da Stožer može mijenjati propise o radu nekih objekata ovisno o procjeni situacije. Naveo je i da su poslodavci dužni organizirati rad od kuće gdje je to moguće te otkazati službena putovanja van države, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Naveo je i da objekti koji će raditi moraju osigurati što veću fizičku udaljenost zaposlenika, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora te punktove s dezinfekcijskim sredstvima kao i plakate o pravilnom pranju ruku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.