Školarci Škola 17. ožujka 2020.

Sindikat: U školama 23 učenika, opasno i nepotrebno je zaposlenike izlagati riziku od zaraze

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ponedjeljak je u škole došlo (na uzorku od 627 škola u Republici Hrvatskoj) svega 109 učenika od 1. do 4. razreda, dok je u utorak taj broj bio još manji, odnosno svega 23 učenika

Sindikat hrvatskih učitelja poslao je zahtjev za žurno preispitivanje nužnosti dolaska zaposlenika u škole jer smatraju kako nema potrebe za fizičkom prisutnosti zbog malog broja učenika. U ponedjeljak je u škole došlo (na uzorku od 627 škola u Republici Hrvatskoj) svega 109 učenika od 1. do 4. razreda, dok je u utorak taj broj bio još manji, odnosno svega 23 učenika. 

Možda te zanima... Prvi dan bez škola i vrtića u Hrvatskoj: Što kažu roditelji? Vrtić

"Smatramo da je doista opasno, a i sasvim nepotrebno zaposlenike izlagati povećanom riziku od zaraze", stoji u zahtjevu, a iz sindikata se pozivaju i na Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je dao jasne upute da se sastanci održavaju samo 'kada su neophodni i neodgodivi te moraju biti organizirani u što većim prostorijama uz dovoljan razmak (najmanje jedan do dva metra) između pojedinih osoba'. 

"Takve mjere nije moguće u potpunosti provoditi u školama, a tim više što higijensko-sanitarne mjere u školama nisu dovoljne za boravak učenika zbog nedostatka higijenskih potrepština i premalog broja zaposlenih djelatnika, na što upozoravamo već godinama", navode iz sindikata, a prema analizi koju su proveli najveći broj učenika, točnije njih petero pojavilo se u školi u splitsko-dalmatinskoj županiji dok čak u 11 županije nije došao niti jedan. 

 | Author: Ivica Galović/PIXSELL Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Zahtjev je poslan Ravnateljstvu civilne zaštite na znanje Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu zdravstva, Uredu predsjednika Vlade te Uredu predsjednika Republike Hrvatske. 

Možda te zanima... Pedagog i profesori iz hrvatskih škola: Učenje na daljinu može biti jako poticajno za učenike Školarci

Ministrica nastavnicima savjetuje da tijekom ovog vremena nauče raditi online

Ministrica Blaženka Divjak i dalje ponavlja kako je zadaća svih u sustavu, pa i učitelja i profesora, da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje. Dok Stožer ne izda nove mjere, ostaje odluka o dolasku na posao, a Divjak nastavnicima savjetuje da tijekom ovog vremena nauče raditi online te se u suradnji s kolegama što bolje pripreme za rad od kuće.

"Uspostavljeno je 40.000 virtualnih zbornica i učionica. U pogon treba staviti manje od 10 posto cijelog sustava. Većina škola, bez obzira jesu li u Istarskoj županiji ili diljem Hrvatske danas je normalno krenula s online nastavom i mi očekujemo sutrašnji nastavak bez većih teškoća", kazala je Divjak, ističući kako je Hrvatska jedna od  rijetkih europskih država koje su to uspjele staviti u funkciju od prvoga dana tako da dobivamo dobre vijesti od naših ljudi i iz drugih zemalja gdje velik broj korisnika koristi naš sustav, gdje su djeca doma i nemaju nastave u školama matičnih država, gledaju naš program na Youtubeu ili preko nekih drugih kanala.

Iz Srca su također javili kako je Sustav AAI@EduHr stabilan. Zbog kibernetičkih napada do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH.

Možda te zanima... Počinje škola na daljinu: Vodič kroz virtualnu nastavu za učenike Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.