Trudnoća 28. siječnja 2022.

Najljepša i moderna ženska imena za 2022. godinu

Foto: Shutterstock ;Imaju samo tri ili četiri slova: Kratka imena za djevojčice koje roditelji obožavaju!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koje ime dati ženskom djetetu? Postoje razna tradicionalna, neobična, rijetka i egzotična imena za djevojčice, a na ovom popisu imena možeš pronaći najljepša ženska imena za 2022. godinu koja će ti poslužiti kao inspiracija i pomoć pri odabiru savršenog imena za tvoju bebu.

Kad tražimo ime za bebu, bezbroj je opcija, a odabir imena naravno ovisi o željama budućih roditelja. Na izbor utječe tradicija, moda, obitelj, mjesto življenja, vjerski kalendar i mnoge druge stvari. Ako čekaš djevojčicu, na ovom popisu imena možeš pronaći inspiraciju za nježna i moderna ženska imena za 2022. godinu.  

Zašto je odabir imena važan?

Odabir imena bebe je uzbudljiva i velika stvar za sve roditelje. Roditelji zaljubljeni u svoju bebu, svojoj maloj okruglici žele dati 'ime koje zaslužuje'. A koliko je odabir imena važan, znaju i znanstvenici

"Ime djeteta može imati duboke i trajne posljedice na život djeteta", kaže David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom Sveučilištu Northwestern koji je istraživao utjecaj imena na djecu. 

Kao što ponekad stječemo prve dojmove o osobi na temelju govora ili načina odijevanja, isto tako, često nesvjesno, stav stvaramo na temelju imena. Znanstvenici tvrde kako ime stvara imidž osobe i utječe na reakcije okoline.

U današnje vrijeme nije rijetkost odabrati ime koje je globalno prihvaćeno s obzirom na to da sve manje živimo i radimo u zemlji u kojoj smo se rodili, a savjet je i da ime bude zvučno, pamtljivo te lako razumljivo.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako odabrati savršeno žensko ime za bebu?

Pri odabiru imena razmisli i o sljedećem:

  • Izbjegavaj prolazne trendove.
  • Pripazi da ime odgovora prezimenu i da u kombinaciji zvuče skladno i melodično.
  • Zapamti da klasična imena ne moraju biti dosadna.
  • Pogledaj svoje obiteljsko stablo.
  • Izbjegavaj odabir imena koji se rimuje s prezimenom.
  • Prouči značenja imena koje se nalaze na popisu potencijalnih imena. 
  • Preporuka je da uz dugačko prezime ide kratko ime i obrnuto.
  • Razmotri moguće nadimke i skraćene verzije imena.

U konačnici, trebali biste odabrati ime za djevojčicu koje odgovara vašim roditeljskim instinktima, osobnim uvjerenjima i cjelokupnom osjećaju obiteljskog identiteta.

U nastavku smo izdvojili moderna hrvatska imena za djevojčice sa snažnim značenjima koja ti mogu poslužiti kao inspiracija i pomoć u odabiru savršenog imena za tvoju djevojčicu!

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Moderna hrvatska ženska imena za 2022. godinu i njihova značenja

Mia -  Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria koje znači "velika dama". U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom "mea" znači "moja", "samo jedna". 

Lea -  Lea je jedna od mnogih različitih ženskih izvedenica muškog imena Leonardo, Leon i Leo. Lea je latinsko ime koje znači "lavica".

Tea - Ovo ime znači "boginja" na grčkom, a nadimak od dužeg imena Teodora. 

Maša - Maša je varijanta imena Magdalena ili Marija, a zapravo je ruski nadimak za Mariju i znači "princeza ratnica". 

Ema - Kod Hrvata ovo ime uglavnom je uzeto od njemačkog "Emma" koje je izvedeno od germanskog "ermanischen, ermen, ermana, irmana", što znači "cijela, sveobuhvatna, cjelokupna".

Sara - Sara je ime hebrejskog porijekla izvedeno od riječi Sarai, čije je značenje "kneginja, princeza". Na arapskom ovo ime znači “ona koja donosi sreću, vesela i radosna.” 

Lara -  Skraćeno od Larissa koje znači "zaštita" ili od grčke riječi "laros" što znači "slatko". 

Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom značenju znači "nježna, prefinjena". Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači "svijetla". 

Nina - Gruzijsko ime: od grčkog naziva za asirski grad Ninos, ujedno i kratica imena Angelina. Na Kečua jeziku „Nina“ znači "vatra", "žar". 

Hana - Hana je hebrejsko ime koje znači "milost, zahvalnost". Na arapskom ima značenje: "razumijevanje, iskusna pametna žena". 

Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači "mir, boginja mira". Na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena". Na irskom ima značenje "zahvalna".  

Ana -  Ana potječe iz starohebrejskog “Hannah” koje ima značenje “milost, zahvalnost”, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo "Anna". Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anja i Eta. 

Nika - Ime Nika je izvorno grčkog porijekla, a Nika je bila božica pobjede. 

Lucija - Ime dolazi od latinske riječi "lux" što znači "svjetlo, sjaj", a inačice imena su Luce, Luciana, Svjetlana, Jasna, Chiara, Klara.

Elena – porijeklo je u grčkoj riječi “hele” u značenju “sunčeva svjetlost, sjajna, blistava”

Korina – ime je izvedeno iz grčke riječi “kore” što znači djevojka

Mateja – ime je hebrejskog porijekla i znači “dar Božji”

Mirna – ime koje je izvedeno iz staroslavenske riječi “myrrhna” što znači mirno, blago

Kaja – ime je skraćenica više imena, poput Katarina, a porijeklo seže od grčke riječi “katharos” što znači čistoća, čistoća emocije

Rita – više je tumačenja značenja ovog imena, a među njima su “uzvišena” i “ona koju Bog ljubi”

Sara – porijeklo imena je u hebrejskoj riječi “sarah” što znači princeza

Tara – ime ima različita značenja u brojnim kulturama, a jedno od njih je zvijezda

Vita – ime izvedeno od latinske riječi “vita” što znači život

Zara – ime je arapskog porijekla i znači sjaj, blještavilo, s kurdskog se prevodi kao zlato, a može se tumačiti i kao izvedenica imena 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Najljepša hrvatska tradicionalna imena i njihova značenja

Adela - Adela je žensko ime koje je u Hrvatskoj bilo najpopularnije dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, a znači 'pravedna, poštena, plemenita'. 

Božena – dolazi od riječi “božja”, osobe s tim imenom su poštene, kreativne i duhovno snažne, a drugi oblici imena su Božana i Božica

Cvita – riječ je o ikavskom obliku imena Cvijeta koje je izvedeno od riječi “cvijet”, a osobama s tim imenom se pripisuje šarm, dopadljivost i osjećaj za umjetnost

Divna – porijeklo imena je u latinskoj riječi “divina” što znači “božanska, božanstvena”, a u skrivenom značenju Divna je dostojanstvena, izražajna, vjerna

Dorja – ime grčkog porijekla koje znači “dar božji, čudo”, a drugi oblici imena su Dora, Teodora, Doroteja

Jelka – ime domaćeg porijekla nastalo iz naziva zimzelenog drveta jele, a simbolizira vitkost i eleganciju, a često je u uporabi kao skraćenica imena Jelena

Lika – ime je izvorno hrvatsko i nastalo je prema imenu hrvatske pokrajine Lika, ali ima porijeklo i u Africi gdje znači lijepa, ljupka, briljantna

Lada – slavensko ime koje znači “draga” i “supruga”, a prema mitologiji je riječ o starohrvatskoj božici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote

Ljupka – staro slavensko ime koje znači “ljupka, draga”, a simbolizira umiljatu i šarmantnu osobu

Mara – jedna od izvedenica imena Marija koje dolazi od hebrejske riječi “Mirjam” što simbolizira čistu i duboku ljubav, a prevodi se i kao “ona koja je voljena”

Margarita – ime je izvedeno od grčke riječi “margarites” što znači “perla, biser”, a dodatno značenje je “dijete svjetla” 

Ruža  - Nekadašnje popularno ime Ružica ima svoju skraćenu i malo moderniju varijantu: Ruža - kraljica cvijeća. Ovo romantično ime bilo je najpopularnije tridesetih godina prošlog stoljeća.

Teuta  - Teuta je bila slavna ilirska kraljica, a iako je Teuta bilo relativno popularno ime devedesetih godina prošlog stoljeća, ovo kraljevsko ime danas je poprilično rijetko. 

Zora - Zora je staro slavensko ime, zapravo starohrvatska božica praskozorja i povečerja. Iako nekad jako često, popularnost ovog imena počela je padati četrdesetih godina prošlog stoljeća. 

Mila - Mila je staro hrvatsko narodno ime koje znači upravo to: 'mila i draga', a iako nekad popularno, sve rjeđe se počelo davati djevojčicama nakon 1950. godine. 

Zvjezdana – ime koje je nastalo od riječi “zvijezda”, simbolizira duh i svjetlost, a prema skrivenom značenju Zvjezdana je zagonetna, velikodušna, jedinstvena, atraktivna

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Popularna ženska imena u Hrvatskoj, dodatna inspiracija pri odabiru imena

Kod priprema za dolazak bebe jedna od najzabavnijih stvari je zasigurno odabir imena! Mnogi roditelji u Hrvatskoj odlučuju se za tradicionalna imena, koja se već godinama nalaze visoko na ljestvici najpopularnijih imena za djevojčice i dječake. 

Statistički prikaz Ministarstva pravosuđa i uprave objavljen u lipnju 2021. otkrio je koja imena roditelji u Hrvatskoj najčešće daju svojoj djeci. Tako je najčešće ime za dječake, u prva tri mjeseca 2021. godine bilo Luka (230), a za djevojčice Mia (131). Uz Luke i Mie, među najpopularnijim imenima za djevojčice su Nika, Ema, Marta i Lucija

U top 50 najčešće biranih imena za djevojčice, uz već spomenuta imena, nalaze se i imena Sara, Ana, Lea, Elena, Eva, Dora, Marija, Lana, Hana, Lara, Ena, Klara, Petra, Iva, Franka, Emili, Tena, Una, Laura, Nikol, Karla, Vita, Maša i Leona.

Možda te zanima... Dječja imena inspirirana starohrvatskom mitologijom Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.