Roditelji Zanimljivosti 10. veljače 2017.

Koja dječja imena će biti najpopularnija u 2017.?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Hrvatskoj su lani u maticu rođenih upisane 36.372 novorođene bebe. Dječaka je bilo 18.474, a curica nešto manje, 17.898

A kako su svoju djecu imenovali mladi roditelji? U odnosu na proteklu godinu nije bilo velikih promjena. I u 2016. je uvjerljivo prvo mjesto na listi popularnosti zauzeo Luka. Ovo ime dobilo je 906 dječaka, dok su 601 dječaka roditelji nazvali David. Za njima slijede Ivan, Jakov, Marko, Petar, Matej, Filip, Leon i Ivano. Kod djevojčica najčešće ime je prošle godine, kao i u 2015., bilo Mia, koje nosi 611 djevojčica rođenih u 2016. godini. Slijede Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva.

Možemo reći da je zavladala globalizacija osobnih imena. Luka i Mia nisu samo hrvatski trend. Naime, Luka je i u susjednoj Srbiji ime broj jedan, a Mia je u Njemačkoj već dvije godine zaredom na vrhu liste, piše portal znacenje-imena.com. Ako ste se pitali, Luka, osim temelja u kršćanskoj tradiciji, vuče svoj korijen od grčke riječi “luks”, koja označava svjetlost.

beba košara Možda te zanima... 10 najpopularnijih imena u Hrvatskoj prošle godine Roditelji

Mia, piše portal znacenje-imena.com, vjerojatno je skraćeni oblik imena Marija, ali u grčkom te na romanskim jezicima riječ “mia”, odnosno “mea”, znači “moja”. Mia, zanimljivo, do 2010. godine u Zagrebu nije bila ni među 20 najpopularnijih.
Slično, David i Jakov, koji su zauzeli drugo i četvrto mjesto popularnosti prošle godine, do 2010. nisu bili među 20 najpopularnijih. Takvu popularnost su doživjela i imena Dora i Marta, koja su se u godinu, dvije probila među deset najbiranijih.

Istodobno, najviše su na listi “pala” imena Dominik i Marija. Ipak, iako se Mia i Luka nalaze na vrhu top liste popularnih imena više od deset godina, u desetak županija popularnija su druga imena. U nekim su se krajevima zadržali tradicionalni principi.

Ante je tradicija

Tako, primjerice Ante, ime koje se porodično nasljeđuje, u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji redovito “pobjeđuje” pred Lukom.

Duje, kao verzija imena zaštitnika grada Splita - Dujma, među najčešćim je imenima u gradu pod Marjanom već tri desetljeća. Roko je također jedno od imena karakterističnih pretežno u Splitu i okolici te je i ove godine među najčešćih deset. Isto tako ime Toni ima snažnu regionalnu crtu i često se javlja u Zadarskoj županiji, dok, primjerice, u Zagrebu nije u 50 najpopularnijih kod novih roditelja. Kad je riječ o djevojčicama, lista popularnosti se ne razlikuje bitno od ostalih gradova. Ali razlika ipak ima. Na primjer, ime Maris, koje je karakterističnije za južniji Dubrovnik i okolicu, ove se godine u Splitu našlo na 23. mjestu.

dječja imena Možda te zanima... Zlatna pravila kod odabira imena za bebu Trudnoća

Hana, Karla i Dunja

I u drugim županijama mogu se uočiti određene posebnosti. Tako se ime Hana našlo među najdražih pet u Krapinsko-zagorskoj županiji, a Karla je na visokom drugom mjestu najčešćih imena u Ličko-senjskoj županiji. Ime Marija, čija popularnost u Zagrebu rapidno opada, i dalje je među pet najpopularnijih u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Zanimljivo je i kako u Zadarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji sve veću popularnost uživa ime Rita, dok je u Vukovarsko-srijemskoj među prvih pet lijepo starinsko ime Dunja. U Zagrebu se to ime ne nalazi niti među prvih 70 imena.

Interesantno je i kako se u Istarskoj županiji djevojčicama često daje ime Nina, a dječacima Noel, dok su u ostalim županijama ova imena posljednjih godina praktički zaboravljena.

Ivan je uvijek 'in'

Pogled u prošlost pokazuje nam i kako je treadicionalno ime Ivan, ili njegovi ostali oblici poput Ivice, čvrsto među prvih pet najpopularnijih imena u Hrvatskoj još od 1960. Takvu popularnost među ženskim imenima ima Ana, što je i u svijetu vrlo često ime. Ana, Mia, Marija i Lucija ubrajaju se u najpopularnija ženska imena ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta.

Blake Lively Ryan Reynolds Možda te zanima... Blake i Ryan kćeri dali ime koje je popularno i kod nas Roditelji

Marija i Ivan su najčešća imena u 20. stoljeću

Marija je neupitno najčešće žensko ime u Hrvatskoj kroz gotovo cijelo 20. stoljeće. Tek 1970-ih taj primat preuzima Ivana, a to ime najviše djevojčica dobivalo je sve do 2000., pokazuju podaci portala znacenje-imena.com. Tako možete naći pregled top 200 hrvatskih imena za curice i dječake u 2016. te u drugim godinama.

Među muškim imenima do 1960-ih najpopularniji je bio Ivan, a onda su na prvo mjesto izbili Željko i Mario, iako je Ivan ostao među pet najpopularnijih muških imena u Hrvatskoj. Luka, David i Marko dobivaju na popularnosti 1990-ih i od tada se lista najpopularnijih imena nije značajnije mijenjala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.