Roditelji Zanimljivosti 30. siječnja 2020.

Najbolji gradovi za život obitelji: I Zagreb je na popisu!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje otkriva koji su gradovi imaju najbolje uvjete za obitelj i odgoj djece, prema podacima o životnoj sposobnosti grada, obiteljskom zakonodavstvu i anketiranim roditeljima.

Helsinki je grad broj 1 za obitelji diljem svijeta i to zbog izdašnog plaćenog roditeljskog dopusta, kvalitetnog obrazovanja i izvrsne zdravstvene zaštite. Quebec i Oslo zauzeli su drugo i treće mjesto. Zagreb je zauzeo 135. mjesto s ocjenom 51.26.

Objavljen popis najboljih i najgorih zemalja za odgoj djece

Stručnjaci s online platforme Movinga objavili su studiju koja otkriva koji gradovi širom svijeta pružaju optimalne uvjete za odgajanje obitelji. Nakon analize najboljih gradova za razne prilike kao što su pronalazak ljubavi, obrazovanja, zaposlenja ili pokretanje novog posla, Movinga je odlučila usmjeriti pažnju na temeljne značajke grada koje se tiču ​​roditelja ili roditelja kad žele preseliti. Rezultat je nova sveobuhvatna studija koja ispituje 16 različitih faktora koji, zajedno u kombinaciji, čine grad odličnim mjestom za život obitelji.

Možda te zanima... 7 važnih lekcija iz roditeljstva jednog od najsretnijih naroda na svijetu Vrtić

Kako je provedena studija?

Za početak studije, Movinga je prvo odabrala 150 međunarodnih gradova koji imaju reputaciju atraktivnih lokacija za obitelj i odgajanje djece, kao i zbog dostupnosti visokokvalitetnih i usporedivih podataka. Studija je zatim podijeljena na brojne faktore u tri kategorije koji ukazuju na to koliko je lokacija prilagođena obitelji. To uključuje osnovne stvari koje utječu na životnu sposobnost grada poput smještaja, obrazovanja, stope zaposlenosti i opće povoljnosti, kao i obiteljsko zakonodavstvo poput iznosa plaćenog roditeljskog dopusta i uključivanja grada u istospolne roditelje.

tata kćer dan očeva Možda te zanima... Zašto su obitelji u Nizozemskoj među najsretnijima? Roditelji

Bilo je važno uključiti mišljenja obitelji koje i žive u ovim gradovima, pa je Movinga naručila dva istraživanja roditelja na svakoj lokaciji kako bi stekla mjerenje raspoloženja javnosti prema njima. Prvo istraživanje zatražilo je od roditelja da pokažu kako se osjećaju u vezi sa sigurnošću svoje djece u zajednici, a drugo koliko vjeruju da je njihov grad općenito dobro mjesto za obitelji. Konačno na kraju, studija je analizirala atraktivnost i širinu gradskih zabavnih aktivnosti u gradu.

Konačni indeks kombinira sve ove čimbenike kako bi odredio najbolje gradove širom svijeta koji nude najbolje uvjete za odgajanje obitelji.

Poredak od 1. do 20. mjesta:

1. Helsinki    
2. Quebec    
3. Oslo    
4. München
6. Stockholm    
7. Reykjavik
8. Calgary    
9. Montreal    
10. Gothenburg    
11. Tokio
12. Osaka    
13. Stuttgart    
14. Ottawa    
15. Hamburg
16. Hanover
17. Frankfurt
18. Uppsala
19. Dresden    
20. Berlin

Cijelu tablicu možeš pogledati ovdje

mame Možda te zanima... Porodiljni dopust u svijetu: Hrvatska na vrhu ljestvice Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.