Roditelji Zanimljivosti 04. srpnja 2020.

Kako političke stranke planiraju provesti mjere obiteljske i demografske politike

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pitanja u istraživanju koje je provela Udruga Obitelji 3plus odnosila su se na dječji doplatak, pronatalitetni dodatak te usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života.

Udruga Obitelji 3plus, koja zastupa interese obitelji s djecom, a posebno onih s troje ili više djece (3plus obitelji), provela je još jedno veliko istraživanje o stavovima političkih stranaka vezano uz konkretne prijedloge mjera obiteljske i pronatalitetne politike. Cilj istraživanja je pravodobno informirati 3plus obitelji i cjelokupnu hrvatsku javnost o stavovima političkih stranaka vezano uz mjere obiteljske i demografske politike koje planiraju provesti ako budu participirale u izvršnoj vlasti nakon izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati 5. srpnja. Istraživanje je obuhvatilo političke opcije koje su navedene u posljednjim relevantnim istraživanjima rejtinga političkih stranka/koalicija.

Kako je jedan od najvažnijih ciljeva udruge Obitelji 3plus unaprjeđenje zakonodavnog, institucionalnog, financijskog i strateškog okvira u korist obitelji s djecom, a posebno onih s troje ili više djece, iz Udruge smatraju izrazito važnim da se kandidati za zastupnike u Hrvatski sabor unaprijed izjasne o pitanjima koja su od svakodnevne važnosti obiteljima s djecom. Ovo je tim više važno jer je prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj čak 112.830 obitelji s troje ili više djece u kojima živi gotovo 600.000 članova (roditelja i djece).

Možda te zanima... Hrvatske obitelji najviše zabrinute zbog smanjenih prihoda, financija i hoće li imati posao Roditelji

Političkim strankama i koalicijama postavljena su tri konkretna pitanja na koja se moglo odgovoriti s DA ili NE, a svoj su odgovor mogle i kratko obrazložiti. Također je bilo omogućeno i predstavljanje dodatnih mjera koje namjeravaju provesti ako budu participirali u izvršnoj vlasti nakon predstojećih izbora za Hrvatski sabor.

Pitanja su se odnosila na dječji doplatak, pronatalitetni dodatak te usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života. Roditeljima s troje ili više djece iznimno je važno da demografija ne bude samo riječ na ustima političara, nego da se naprave konkretne promjene u koristi obitelji s djecom, a posebno u korist obitelji s troje ili više djece.

Zanimljivo je da se samo jedna politička opcija deklarativno izjasnila da neće ukinuti dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu za obitelji s troje ili više djece, da u prvoj godini mandata neće ukinuti dohodovni cenzus za dobivanje pronatalitetnog dodatka za treće i četvrto dijete te da za roditelja s troje ili više djece neće uvesti mogućnost rada s polovicom punog radnog vremena do 15. rođendana najmlađeg djeteta.

Donosimo cijelu anketu, rezultate na sva postavljena pitanja i analizu Udruge Obitelji 3plus:

 | Author: Udruga Obitelji 3plus Foto: Udruga Obitelji 3plus

Možda te zanima... Traži se promjena Zakona o dječjem doplatku i status odgojitelja za roditelje troje i više djece Roditelji

 | Author: Udruga Obitelji 3plus Foto: Udruga Obitelji 3plus

 | Author: Udruga Obitelji 3plus Foto: Udruga Obitelji 3plus

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.