Roditelji Sretna mama 12. listopada 2019.

Traži se promjena Zakona o dječjem doplatku i status odgojitelja za roditelje troje i više djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga obitelji 3plus na sastanku s ministricom za demografiju zatražila konkretne mjere unaprjeđenja obiteljske politike

Potrebno je korjenito promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece. Neke od mjera trebale bi biti subvencioniranje potreba višebrojnih obitelji poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji. Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera - ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete.

Možda te zanima... 18 stvari koje znaju samo roditelji troje djece Roditelji

Neki su to od zahtjeva koje je predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić sa svojim suradnicima iznio na sastanku s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković. Ministrica Bedeković predstavila je svoj dosadašnji rad u Ministarstvu, a posebno rad na izradi Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske. Dodatno je istaknula spremnost na suradnju s civilnim sektorom i saslušala prijedloge udruge Obitelji 3plus koje će razmotriti sa svojim suradnicima.

 | Author: Promo Foto: Promo

Predložene mjere s ciljem unaprjeđenja obiteljske politike i demografske revitalizacije RH

Udruga Obitelji 3plus predlaže konkretne mjere s ciljem unaprjeđenja obiteljske politike i demografske revitalizacije Republike Hrvatske, koje su dostupne na njihovim mrežnim stranicama. Među ostalim, udruga traži i da se u cijeloj Hrvatskoj roditeljima s troje ili više djece omogući status roditelja odgojitelja. Uzor uz određene dorade može biti model koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb. Sam ministar financija Zdravko Marić proteklog je mjeseca na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“ istaknuo kako „poreznim sustavom ne možemo riješiti sve probleme, ali da i taj sustav može dati svoj doprinos i stimulans, između ostalog i kod demografskih problema”. Istaknuto je to dakle kao apsolutno pitanje broj jedan u Hrvatskoj.

Možda te zanima... Troje djece u istoj sobi: Treba li svako dijete imati svoj prostor? Školarci

Udruga Obitelji 3plus stoga očekuje da ih se uključi u radne skupine Ministarstva imajući u vidu da se Udruga zalaže za poboljšanje uvjeta čak 112.830 obitelji s troje ili više djece. Udruga također naglašava da pozdravlja izjave svih ministara u Vladi RH usmjerene u tom smjeru, no smatra kako je naše društvo i dalje tek deklarativno društvo prijatelj obitelji, a posebno s više djece.

 | Author: Promo Foto: Promo

"O tome je li nešto prvi prioritet ili ne iščitava se iz zakonskih propisa, ali i iz pozicija državnog proračuna koje te propise prate. S obzirom da se očekuju promjene mnogih značajnih zakona, ali i predstavljanje nacrta proračuna za 2020. godinu, imati ćemo priliku vidjeti u kojoj je mjeri demografsko pitanje zaista pitanje broj jedan u Hrvatskoj", istaknuli su predstavnici udruge Obitelji 3plus.

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala je na inicijativu samih roditelja iz velikih obitelji. Zalaže se za društvo koje brine o obitelji te žele doprinijeti podizanju kvalitete života svih obitelji u Hrvatskoj, a posebno obitelji s troje ili više djece. Najveću pozornost privukli su Obiteljskom karticom pomoću koje 3plus obitelji mogu koristiti posebne popuste i pogodnosti kod nacionalnih i lokalnih partnerskih poduzeća. Isto tako, zastupaju interese 3plus obitelji stvaranjem afirmativnijeg okruženja za obitelji, organiziranjem radionica, povezivanjem radi međusobne podrške, poticanjem tvrtki na društveno odgovorno poslovanje i utjecanjem na javne politike. Njihova nastojanja za dobrobit 3plus obitelji prepoznata su i na međunarodnoj razini te su primljeni i u članstvo Europske konfederacije velikih obitelji - ELFAC.

Možda te zanima... Zašto su mame troje djece pod stresom, a mame četvero tako opuštene Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.