Roditelji Zanimljivosti 03. veljače 2020.

Hrvatska ispod prosjeka EU u izdvajanjima za potporu djeci i obiteljima

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Velike obitelji često ne osjećaju stvarnu brigu u društvu, često ih se stigmatizira i prema njima gleda s određenim predrasudama. Udruga Obitelji 3plus želi pomoći da se takvi stavovi u društvu promjene

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) pozdravlja svaki napor Vlade da rastereti i pomogne obiteljima s djecom. Novim izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje stupaju na snagu 1. travnja 2020. između ostaloga se najveći mogući iznos potpore za zaposlene ili samozaposlene roditelje u drugih šest mjeseci od rođenja djeteta umjesto trenutnih 3.991 kuna diže na 5.654 kune. Iako je to pomak na bolje, za one roditelje koji imaju višu plaću od toga iznosa to i dalje znači smanjenje prihoda, čime su ti roditelji penalizirani zbog rođenja djeteta. Uz to, i dalje ostaje naglašen problem tretiranja rodilja koje su izvan sustava rada, a za koje je rodiljna naknada i dalje neprimjereno niska.

mame, bebe, prijateljice, žene Možda te zanima... Povećavaju se porodiljne naknade za drugih 6 mjeseci! Beba

Naknada za treće i svako sljedeće dijete je samo 2328 kn

Spomenutoj mjeri treba dodati i nužnost podizanja naknada za treće i svako sljedeće dijete koja sada iznosi samo 2.328 kune. Za obitelji s više od troje djece to nikako ne može biti adekvatan iznos. Ako se ne krene sa sustavnim promjenama - neće doći do pozitivnih pomaka, a pogotovo ne do promjene demografskih trendova.

Kao što smo već i ranije predlagali, potrebno je prije svega iz temelja promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece. Neke od mjera trebale bi biti subvencije pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji. Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera - ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete. 

Velike obitelji često ne osjećaju stvarnu brigu u društvu, često ih se stigmatizira i prema njima gleda s određenim predrasudama. Udruga Obitelji 3plus želi pomoći da se takvi stavovi u društvu promjene. Smatra da je potrebno napraviti popis postojećih demografskih i obiteljskih mjera kako bi svi potencijalni korisnici mogli s njima biti upoznati. Također je potrebno izračunati postotak BDP-a koji Hrvatska izdvaja za obiteljske potpore te ga usporediti s drugim zemljama u EU. Službene statistike Eurostata pokazuju da je Hrvatska ispod prosjeka EU u izdvajanjima za potporu djeci i obitelji, dok smo istovremeno nažalost pri vrhu zabrinjavajućeg trenda depopulacije europskih zemalja.

Možda te zanima... Traži se promjena Zakona o dječjem doplatku i status odgojitelja za roditelje troje i više djece Roditelji

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala na inicijativu samih roditelja iz velikih obitelji. Zalaže se za društvo koje se brine o obiteljima te želi doprinijeti podizanju kvalitete života svih obitelji u Hrvatskoj, a posebno obitelji s troje ili više djece. Najveću pozornost privukli su Obiteljskom karticom pomoću koje 3plus obitelji mogu koristiti posebne popuste i pogodnosti kod nacionalnih i lokalnih partnerskih poduzeća. Isto tako, zastupaju interese 3plus obitelji stvaranjem afirmativnijeg okruženja za obitelji, organiziranjem radionica, povezivanjem radi međusobne podrške, poticanjem tvrtki na društveno odgovorno poslovanje i utjecanjem na javne politike. Njihova nastojanja za dobrobit 3plus obitelji prepoznata su i na međunarodnoj razini te smo članica Europske konfederacije velikih obitelji – ELFAC.

Možda te zanima... Život uz troje djece - od blagoslova do potpunog kaosa Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.