Roditelji Zanimljivosti 08. siječnja 2016.

'Ako mislite da je fizičko kažnjavanje u redu, ne možete posvojiti djecu'

prijetnja mama djeca kazna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Melanie i Gregory Magazus iz Massachusettsa nisu mogli dobiti status posvojitelja zbog zbog svog stava o fizičkom kažnjavanju djece, koji su arguimentirali i citatom iz Biblije

O udaranju "po guzi" često se raspravlja: je li to bezazlena odgojna metoda ili nešto posve neprihvatljivo, štetno i zastarjelo? Jedan od povoda za ovu raspravu bio je i prošlogodišnji slučaj iz Bostona: Melanie i Gregory Magazus, roditelji troje male djece, nisu mogli posvojiti dijete zbog svog stava o fizičkom kažnjavanju.

Služba za socijalnu skrb u Massachusettsu odbila im je status posvojitelja zbog njihovog "zagovaranja upotrebe tjelesne kazne u obitelji". U to vrijeme, par je opravdavao svoj stav citatom iz Biblije: "Tko štedi šibu, mrzi sina svojega; a tko ga ljubi, na vrijeme ga kažnjava."

Socijalna služba nije se složila s tim te su istaknuli kako je puno posvojene djece imalo traumatska iskustva ranije tijekom odrastanja i potrebno mi je okruženje bez nasilja. Na to su Magazusi odlučili stvar riješiti na sudu.

Vrhovni sud u Massacussettsu ovog je tjedna donio odluku kojom je podržao službu za socijalnu skrb i potvrdio joj pravo da odbije potencijalne posvojitelje koji udaraju djecu - čak i ako se radi o udaranju drugog djeteta u prisustvu posvojenoga.

Suci su se također osvrnuli na religijska vjerovanja koja su Magazusi koristili kao argument: "S jedne strane, oni se mogu držati učenja svoje religije i korisiti tjelesno kažnjavanje kao oblik discipliniranja u svom domu, i time izgubiti priliku da postabu posvojitelji. S druge strane, mogu odustati od ovog konkretnog vjerskog načela u nadi da će tako imati mogućnost posvojiti dijete."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.