Roditelji Zanimljivosti 17. lipnja 2013.

Sve što trebate znati o postupku posvojenja djeteta

par, posvajanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Želite li posvojiti dijete, prvi korak je predati zahtjev za posvojenje u centar za socijalnu skrb prema svom prebivalištu. Nakon psihosocijalne obrade, stručnjaci će izraditi mišljenje o podobnosti za posvojenje za potencijalne posvojitelje

Posvojenje je oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece koji djetetu omogućuje odrastanje i odgoj u sigurnom obiteljskom okruženju, a posvojiteljima roditeljstvo i osnivanje obitelji. Regulirano je Obiteljskim zakonom, a želite li posvojiti dijete, proučite koja su vaša prava i dužnosti. Prvi korak je obratiti se centru za socijalnu skrb prema svojem prebivalištu od kojeg imate pravo saznati sve informacije o posvojenju.

U roku od dva mjeseca od zaprimanja zahtjeva za posvojenje, centar je dužan izraditi mišljenje o podobnosti za posvojenje za potencijalne posvojitelje koji su mu se obratili. Nakon što centar izradi mišljenje o podobnosti za posvojenje potencijalni posvojitelji se mogu obratiti bilo kojem centru za socijalnu skrb u Hrvatskoj s prijedlogom za posvojenje.

Dijete se može posvojiti ako su oba roditelja, ili jedini roditelj (u slučaju da dijete nema upisano majčinstvo ili očinstvo) dali pristanak. Pristanak roditelja nije potreban ako je roditelj lišen roditeljske skrbi i ako je roditelj potpuno lišen poslovne sposobnosti.

Tko može biti posvojitelj?

Posvojitelj može biti osoba u dobi od najmanje 21 godine, starija od posvojenika najmanje 18 godina, hrvatski državljanin (iznimno i stranac, ako je to od osobite koristi za dijete), osoba koja nije lišena roditeljske skrbi, koja nije lišena poslovne sposobnosti, osoba čije dosadašnje ponašanje i osobine ukazuju na dobre roditeljske sposobnosti.

Dijete mogu posvojiti bračni drugovi zajednički ili samo jedan bračni drug uz pristanak drugog bračnog druga. Ako je to od osobite koristi za dijete, može ga posvojiti i osoba koja nije u braku. Posvojitelji se upisuju u maticu rođenih kao roditelji, a posvojenjem posvojenik i njegovi potomci stječu pravo nasljeđivanja posvojitelja i krvnih srodnika posvojitelja. Posvojenje se može zasnovati do osamnaeste godine života djeteta. Ako je dijete navršilo dvanaest godina, za zasnivanje posvojenja, promjenu osobnog imena i narodnosti te upis posvojitelja kao roditelja, potreban je njegov pristanak.

Od čega se sastoji postupak za posvojenje

Osobe koje žele posvojiti dijete od centra za socijalnu skrb svog prebivališta moraju zatražiti mišljenje o podobnosti za posvojenje.

"Parovi ili samci koji žele posvojiti dijete zahtjev za posvojenje moraju predati u nadležni centar za socijalnu skrb, gdje stručnjaci (socijalni radnik, psiholog i pravnik) zatim provode psihosocijalnu obradu. Nakon izrade socijalne anamneze, socijalni radnik posjećuje potencijalne posvojitelje u njihovom domu radi uvida u socioekonomske i obiteljske prilike. Psiholog provodi psihološke intervjue, zajedničke i pojedinačne, standardizirane psihološke testove te ih posjećuje u njihovom domu radi uvida u obiteljsku dinamiku. Pravnik pribavlja dokumente i upoznaje posvojitelje sa zakonskim uvjetima, a to je i pravo djeteta da sazna da je posvojeno do najkasnije svoje sedme godine. Naravno, djetetu je potrebno od početka govoriti da je posvojeno, prilagođeno njegovoj dobi. Na kraju stručni tim donosi odluku i rješenje o posvojenju", rekla je Valerija Kanđera, dipl. psiholog iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Tijekom postupka stručni tim centra procijenit će dosadašnje ponašanje te osobna svojstva osobe koja želi posvojiti dijete. Ispitat će motivaciju i stvarne razloge za posvojenje, provjerit će odnose u braku potencijalnih posvojitelja te odnose s drugim članovima obitelji i širim životnim okruženjem, ispitat će temperament, karakterne osobine, interese, kulturni i obrazovni nivo te stambene i materijalne prilike kao i uvjete i način života podnositelja zahtjeva.

"Neki parametri su dob djeteta i dob posvojitelja te ima li dijete braću i sestre. Ako su braća i sestre posvojena u više obitelji, posvojitelji mogu imati međusobni kontakt i odlučiti žele li raditi na kontaktu braće i sestara. Igramo li se Boga? Nipošto. Samo nastojimo pronalaženjem komplementarnih obilježja djeteta i posvojitelja da se svi u novonastaloj obitelji osjećaju sretnima, ispunjenima i voljenima", kaže psihologinja iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Koji su dokumenti potrebni

U postupku zasnivanja posvojenja posvojitelji trebaju osigurati i dokumente kojima dokazuju da ispunjavaju sve zakonske pretpostavke za posvojenje: domovnica, vjenčani list ili rodni list, liječnička potvrda o tjelesnom i duševnom zdravlju, uvjerenje o nekažnjavanju, uvjerenje o poslovnoj sposobnosti, uvjerenje da nisu lišeni roditeljske skrbi te potvrda o plaći ili drugom prihodu. Pravomoćnu odluku o posvojenju centar za socijalnu skrb dostavlja nadležnom matičaru.

Centar za socijalnu skrb vodi spise predmeta posvojenja, a uvid u njih dopustit će se punoljetnom posvojeniku na njegov zahtjev te bližim krvnim srodnicima posvojenika samo ako centar za socijalnu skrb ima pristanak punoljetnog posvojenika. Postupak za posvojenje provodi po službenoj dužnosti centar za socijalnu skrb na čijem području nadležnosti je prebivalište ili boravište djeteta.

Posvojenje djeteta iz druge države

Hrvatski državljani mogu posvojiti dijete u drugoj državi/zemlji po propisima koji vrijede u toj zemlji. Posvojenje ima pravni učinak ako je odluku o posvojenju potvrdio nadležni sud Republike Hrvatske, nakon čega posvojeno dijete dobiva hrvatsko državljanstvo.

Kako bi hrvatski državljani jednostavnije mogli posvojiti dijete iz drugih zemalja, Ministarstvo socijalne politike i mladih provelo je pripremne radnje za ratifikaciju Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem (Haag, 1993). Strani državljani mogu posvojiti dijete u Republici Hrvatskoj samo ako je to od osobite koristi za dijete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.