Roditelji Zanimljivosti 25. rujna 2019.

5 načina kako roditelji mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena

Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ako nas odlučite iznevjeriti, nikad vam nećemo oprostiti. Nećemo vam dopustiti da se izvučete iz ovoga. Upravo ovdje i upravo sada podvlačimo crtu. Svijet se budi i promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne', poručila je Greta Thunberg na UN-om samitu

Kada je mlada aktivistica za klimu Greta Thunberg ovog tjedna održala govor na samitu Ujedinjenih naroda o klimatskim akcijama, njezine su riječi pogodile mnoge roditelje. Roditelji bi trebali štititi svoju djecu i štititi svijet u kojem oni odrastaju i nastavljaju svoj život, ali Thunberg dokazuje kako mnoga djeca smatraju da roditelji, uz političare, to ne rade.

To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste moje snove i djetinjstvo ispraznim riječima, rekla je vidno emotivna i potresena Thunberg.

Možda te zanima... 'Ne želimo donositi djecu na ovakav planet' Trudnoća

Thunberg i ostali mladi koji su izašli na klimatske prosvjede naglašavaju koliko je važno učiti ljude i utjecati na njih kako bi postali svjesniji i dali svoj doprinos za očuvanje prirode i smanjenje globalnoga zatopljenja.

Roditelji su ti koji bi novoj generaciji trebali pokazati kako mogu utjecati i dati svoj doprinos u očuvanju prirode, a dobra vijest je da ne moraš biti svjetski vođa da bi nešto poduzela te već danas možeš usmjeriti svoje dijete kako da sudjeluje u očuvanju okoliša zajedno s tobom.

1. Izbjegavaj korištenje i riješi se trenutnih jednokratnih potrepština

Čini se kao sitnica, ali intenzivnije razmišljanje o onome što konzumiraš važan je način borbe protiv klimatskih promjena. National Geographic izvijestio je kako se oko 40% plastične robe izrađene svake godine baca, no ta roba nije biorazgradiva i završava u oceanima.

Zamjena papirnatih ručnika i plastičnih omota za ekološki prihvatljivije alternative može biti tvoj početak za ekološki osviješteni dom.

Iskustva s platnenim pelenama: prednosti i mane

2. Razmisli o spremnicima za višekratnu upotrebu

Možeš unijeti male promjene u svoje načine i navike konzumiranja i kupovanja hrane te spremanja iste donošenjem svjesnijih odluka o tome što kupuješ i o spremanju kupljenih stvari u posude koje možeš više puta iskoristiti.

Svoju djecu možeš uključiti tako da ih zamoliš da ti pomognu u pronalaženju navedenih spremnika za kućanstvo ili u proizvodnji zajedničkih torbi za kupovinu ili odlaganje stvari.

Možda te zanima... Znaš li što sadrži kozmetika koju koriste tvoja djeca? Vrtić

3. Jedi više biljaka

Za puno ljudi odlazak u veganstvo nije opcija, ali svi možemo probati jesti više biljaka i smanjiti ovisnost o mesu. Izvještaj UN-ovog Međuvladinog odbora za klimatske promjene (koji je bio sačinjen od 100 znanstvenika iz više od 50 zemalja) sugerira da bi se konzumiranjem više biljnih namirnica mogli ublažiti određeni problemi povezani s klimatskim promjenama.

Smanjivanjem konzumacije mesa, posebno govedine, smanjila bi se emisija stakleničkih plinova s farmi.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Putuj pametno

Korištenje javnog prijevoza ili jednostavno poticanje aktivnosti poput šetnje može biti zabavan način na koji ćeš obrazovati djecu o utjecaju transporta i prometa na klimatske promjene. Kad je to moguće, putuj uz pomoć autobusa ili vlaka ili odvedi svoje dijete ili djecu na vožnju biciklom

Greta Thunberg, zbog zagađenja koje uzrokuju zrakoplovi i utjecaja na globalno zatopljenje, ne putuje avionom. Na klimatsku konferenciju u New Yorku doplovila je jedrenjakom.

5. Zahtijevaj od političara da poduzmu određene mjere

Predstavnicima zakona i političarima u svojem okružju jasno izrazi da slušaš zahtjeve nove generacije. Pitaj ih što rade kako bi osigurali da će djeca u tvojoj zajednici i dalje moći živjeti tamo desetljećima kasnije.

Izbori su pred nama i sada je vrijeme da se pita one koji drže politička mjesta i one koji se nadaju da će na njihova mjesta doći gdje stoje sa planovima vezanima uz klimatske promjene.

djeca svađa igra Možda te zanima... Kako dijete naučiti dijeliti i pomagati drugima? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.