Roditelji 21. kolovoza 2023.

Treba li moj partner spavati u drugoj sobi kada beba stigne?

Foto: Shutterstock ; Često se dogodi da partner spava odvojeno u drugoj sobi nakon dolaska bebe.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se dogodi da partner spava odvojeno u drugoj sobi nakon dolaska bebe. Je li takva odluka dobra ili loša pročitaj u nastavku.

Trenutak konačnog susreta polako, ali sigurno stiže. Ti, tvoj partner i vaša beba uskoro ćete postati obitelj. No, kao što će vam reći svaka nova obitelj, nije sve tako jednostavno kako se možda na prvu čini. Jedna od najomiljenijih tema među novopečenim roditeljima je - pogađaš - spavanje.

Bezbroj je pitanja na ovu temu. Gdje bi beba trebala spavati? Koliko dugo bi trebali spavati? Koja je najmanja količina sna na kojoj čovjek može funkcionirati? Međutim, manje istraženo pitanje je trebate li ti i tvoj partner spavati odvojeno jednom kada beba stigne.

Istina je da nema pogrešnog ili ispravnog odgovora. Pitanje i odluka o spavanju partnera u drugoj sobi u potpunosti je na vama. Ipak, ako si u nedoumici, evo određenih prednosti i nedostataka koji će ti pomoći da se lakše odlučiš na daljnje korake.

Kako donijeti odluku?

Svaka odluka donosi potencijalne prednosti i nedostatke. U nastavku smo iznijeli neke stvari koje treba uzeti u obzir prije nego što se ti i partner upustite u hrabri novi svijet spavanja jednom kada beba stigne.

Moguće prednosti

Odvojeno spavanje nije neuobičajena odluka.

Prije svega, ne. Nije "čudno" ili "nezdravo" da ti i tvoj partner spavate u odvojenim sobama kad beba dođe. Naime, iako ti možda zvuči čudno, stvarnost je takva da se puno novih obitelji odlučuje za to. Dolazak bebe u vaše živote po prvi put će promijeniti mnoge stvari, a način na koji spavate bez sumnje će biti jedna od njih.

Nažalost, bebe se ne rađaju znajući razliku između dana i noći. Ti i partner ćete naći načine da se prilagodite novoj rutini kako biste što više spavali. A ako to znači i spavanje u odvojenim sobama, dok god to koristi i tebi i tvom partneru i vašoj bebi, razloga za brigu zaista nema!

Tvoj će partner više spavati

To je jednostavno istina. Spavanje u drugoj sobi znači da će tvoj partner imati veće šanse za neprekidan san, a samim time i za kvalitetniji odmor. A pod pretpostavkom da je na poslu tijekom dana, to može pozitivno utjecati na njegovu produktivnost na poslu, pogotovo ako na posao ide ranom zorom. S druge strane, imat će mnogo više energije i kada je riječ o tvojim i bebinim potrebama te će ti moći pomagati s uobičajenim obavezama kod kuće.

Mama i beba mogu uskladiti svoj san

Sada već sigurno razmišljaš: "Ali što je s mojim vlastitim snom ?!". Prilagodba tvoje rutine djetetovom načinu spavanja vjerojatno će rezultirati boljim odmorom i za tebe. A ako vaš partner radi puno radno vrijeme, spavanje u drugoj sobi značit će i više odmora i za njega. Osobito ako je vaša beba aktivnija tijekom noći. Na taj način ti i beba možete spavati kada to trebate, bez potrebe da brineš o narušavanju vlastite rutine radi rutine tvog partnera.

Možda te zanima... Duhovit priručnik: 5 faza seksa nakon dolaska bebe Beba

Mogući nedostaci

Hoće li odvojeno spavanje smanjiti odgovornost i uključenost mog partnera?

Kasno noćno hranjenje i potreba za maženjem samo su neki od spontanih razloga zbog kojih će vaša beba uvijek trebati nekoga iz blizine. A spavanje  partnera u drugoj sobi može rezultirati osjećajem nedostatka odgovornosti ili sudjelovanja, posebno ako rade većinu dana.

Spavanje zajedno i buđenje u smjenama može značiti da se ti i partner osjećate više kao tim, umjesto da isključiva odgovornost prelazi na tebi. I premda ovo može značiti manje sna i par umornih roditelja, ti i tvoj partner vjerojatno ćete se osjećati u najmanju ruku - ujedinjenije.

Odvojeno spavanje može (negativno) utjecati na emocionalnu intimnost

Znači li odvojeno spavanje da ćete se ti i tvoj partner rastaviti emocionalno, kao i fizički? Ne nužno. No u određenim se člancima sugerira da parovi koji spavaju zajedno češće komuniciraju, doživljavaju više intimnosti i u cjelini se osjećaju emocionalnije povezanima od parova koji to ne čine.

S dolaskom bebe, komunikacija i emocionalna podrška su presudni, a novi dodatak vašim životima trebao bi vas zbližiti, a ne dalje razdvajati. Spavanje odvojeno može predstavljati određeni rizik, pogotovo ako se vi i vaš partner tijekom dana ne viđate puno zbog posla.

Možda te zanima... Seks nakon bebe: Mame to rade prije nego što su spremne Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.