Roditelji Sretna mama 10. rujna 2021.

Znanstvenici poručuju: Nedostatak roditeljske discipline odgovoran je za agresivno ponašanje djece

Foto: Shutterstock ;Roditelji koji ne uspijevaju pravilno disciplinirati svoju djecu stvaraju generacije nezadovoljne i isfrustirane djece, tvrdi istraživanje.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji koji ne uspijevaju pravilno disciplinirati svoju djecu stvaraju generacije nezadovoljne i isfrustirane djece, tvrdi istraživanje.

Učenici imaju dvostruko veću vjerojatnost da će biti agresivni i ometati nastavu ako imaju roditelje koji su bili nasilni, suviše kritični ili nedosljedni u odgoju, pokazuje novo istraživanje. Nasuprot tome, djeca su se ponašala bolje ako su njihovi roditelji kombinirali toplinu s jasnim i dosljednim pravilima i granicama, prenosi DailyMail.

U istraživanju je sudjelovalo 300 obitelji s djecom  u dobi od četiri do sedam godina. Znanstvenici, predvođeni profesorom Stephenom Scottom, ravnateljem Nacionalne akademije za roditeljska istraživanja, rekli su: "Negativan stil roditeljstva, kojeg karakterizira gruba, nedosljedna disciplina, jasno je povezan s ozbiljnijim antisocijalnim ponašanjem djece." 

 

Možda te zanima... Kazniti dijete 'po guzi' može biti opasno za razvoj njegovog mozga Roditelji


Naime, djeca čiji su roditelji  koristili negativnu disciplinu imali su ozbiljne probleme u ponašanju, u usporedbi s djecom iz kontrolne skupine. Također, studija je pokazala da roditelji koji su udaljeni, distancirani i slabo uključeni u odgoj pridonose negativnim obrascima ponašanja u djece. "Mnoga djeca danas gledaju televiziju prije spavanja umjesto da razgovaraju s roditeljima, čitaju priče, pjevaju pjesme i provode kvalitetno zajedničko obiteljsko vrijeme. To je također problem koji se ne smije zanemariti", istaknuli su istraživači. 

Nadalje, istraživački tim izvijestio je da su majke koje su bile manje obrazovane i imale niža primanja češće pribjegavale negativnom roditeljstvu.  Loš i neadekvatan nadzor nad dječjim aktivnostima također je povezan s lošim ponašanjem. "Cijeli niz studija pokazao je da grubo roditeljstvo djecu uvježbava da postanu asocijalna", poručili su znanstvenici. Djeca koja su odrastala u takvom okruženju postizala su lošiji uspjeh u školi te su češće pribjegavali rizičnim ponašanjima povezanim s drogama i alkoholom. 

Znanstvenici su zaključno istaknuli potrebu edukacije roditelja o opasnostima negativnog roditeljstva te naglasili da su disciplina, komunikacija i rješavanje sukoba presudni u optimalnom razvoju djeteta. 

Možda te zanima... Međuvršnjačko nasilje - najčešći uzroci i prevencija Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.