Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 26. veljače 2020.

Međuvršnjačko nasilje - najčešći uzroci i prevencija

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najčešći uzroci međuvršnjačkog nasilja su usvajanje nasilja kao normalnog ponašanja, nerazumijevanje da je nasilno ponašanje loše, problemi u socijalizaciji, nedostatak pažnje od strane roditelja, nedovoljno razvijena empatija, napad kao obrana, kaže Iva Brčić, edukatorica programa Najsretnija beba

Pa kako onda pridonijeti smanjenju međuvršnjačkog nasilja? Odgovor je jednostavan - edukacijom. Edukacijom djece, roditelja, odgojitelja i učitelja. Roditelji su djeci uzori i prvi modeli po kojima uče.

Od njih usvajaju ponašanja, vrijednosti i uvjerenja. Odgojitelji i učitelji imaju sve veću ulogu u razvoju djece kao osoba jer uz njih provode više sati nego roditelji. Oni trebaju biti primjer koji će djeca slijediti i poštovati.

Djeca danas ne znaju rješavati sukobe, a emocionalna inteligencija je u opadanju

Prevencija međuvršnjačkog nasilja iziskuje konstantan rad s djecom, ali i odraslima. Djeca danas imaju nedovoljno razvijene komunikacijske i socijalne vještine, emocionalna inteligencija je u opadanju, ne znaju adekvatno rješavati sukobe i probleme, ne znaju kontrolirati emocije niti svoje ponašanje.

Da bi došlo do smanjenja svih vrsta nasilja među djecom, potrebno ih je naučiti navedenim vještinama. Jednom kada ih usvoje, više neće imati potrebu pribjegavati nasilju niti će ga trpjeti. Djeca će znati na miran način rješavati sukobe i nesuglasice.

 | Author: Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Bez edukacije odraslih, prevencija ne može biti uspješna

Međutim, bez edukacije odraslih, prevencija ne može biti previše uspješna. Odrasli trebaju uvidjeti da u oni modeli za učenje i da imaju ogroman utjecaj na djecu. Svako njihovo ponašanje, kritika, reakcija, ophođenje prema drugima je pohranjeno u dječju memoriju i ostavlja tragove, te utječe na njihovo samopouzdanje, kakvu će sliku razviti o sebi, na ponašanje i odnos prema drugima.

Možda te zanima... Kako razgovarati s djetetom koje maltretiraju vršnjaci? Školarci

Iznimno je važno shvatiti i da kazne nikada ne daju željene rezultate. One možda kratkoročno saniraju problem, ali dugoročno samo ga povećavaju. One samo izazivaju otpor, ljutnju i osjećaj odbačenosti. S djecom se treba povezati, treba ih istinsku čuti i vidjeti. Teka tada se može postići pozitivna promjena.

Možda te zanima... Dan ružičastih majica: Kako razgovarati s djecom o vršnjačkom nasilju? Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ristovadajana
    ristovadajana

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.