Roditelji Sretna mama 24. travnja 2014.

'Dopuštam svom sinu da sam bira što će jesti'

Dolores Baković
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dolores Baković, mama dvoiplogodišnjeg dječaka Luke, smatra da ne treba robovati strogim pravilima i da je u redu dopustiti djeci da sve probaju i da sama odluče što žele i što im se sviđa, a što ne. Ispričala nam je što njezin sin jede i koji su je probavni problemi najviše zabrinuli

O počecima dohrane i prehrani njezinog sada dvoipolgodišnjeg sina Luke, razgovarali smo s Dolores Baković, 30-godišnjom grafičarkom iz Zagreba. Svog Luku, kojeg opisuje kao jako pametno, veslo, zaigrano i pažljivo dijete, puno ljubavi, dojila je ukupno 20 mjeseci, a prvih šest mjeseci isključivo. "Sa šest mjeseci krenuli smo s kašicama. Kombinirali smo domaće s polugotovim kupovnim kašicama, a one u staklenkama dobro su nam došle za izlaske, a i malo za promjenu", kaže.

Dodaje kako je Luka od početka aktivno sudjelovao u svojim obrocima, imao je svoju posebnu žlicu, zdjelicu, čašu, a rano je počeo pokazivati i interes za hranu koju su jeli odrasli, pa bi mu i komadiće toga stavili na tanjur i dali mu da istražuje. Rado je sam birao i isprobavao različite namirnice"To njegovo upoznavanje hrane i pribora za jelo znalo je biti jako zabavno, mrkva bi završila u čaši, a bilo je i drugih neočekivanih kombinacija. Također, dok sam bila s njim kod kuće na porodiljnom dopustu, a i sada vikendom, Luka voli biti uz mene dok kuham i pomagati mi. Ubacuje sastojke u lonac, miješa, kad radimo pizzu, on sve posloži na tijesto... I jako je ponosan zbog toga."

Omiljena hrana: žitna kašica s kakaom

Dolores nam je ispričala i kako se mijenjala Lukina sklonost prema različitim namirnicama"Bilo je svakakvih faza pa je nekih dva mjeseca svaki dan uz ručak jeo ciklu, a trenutno neće nikakvu salatu. Kao beba je posebno volio voće, marelice, kruške i šljive, dok sada samo ponekad pojede jabuku ili bananu.  Pazim da su mu u prehrani zastupljene sve vrste namirnica, ali dopuštam mu da sve proba pa, umjereno naravno, jede i kekse, čokoladice i sladoled. Obično ga pitam što želi jesti pa ako to imam, dam mu. Za doručak su to najčešće žitne kašice s mlijekom, kruh sa sirnim namazom, voćni jogurt, sir i vrhnje, pečeno jaje... Za ručak voli špagete bolognese, ričet varivo, meso i krumpir."

Budući da je Nestle sponzor našeg specijala o dječjoj probavi, pitali smo Dolores jede li njezin sin i Nestleove žitne kašice.

"Jedan od najdražih obroka do danas mu je ostala žitna kašica s kakaom, koju pripremamo s mlijekom. To mu je omiljena večera, ponekad i doručak, a i ona spasonosna hrana koja prolazi kad ništa drugo ne želi", kaže nam Lukina mama. 

Pomoć kod zatvora

S mlijekom mu priprema i druge vrste žitnih kašica za djecu, a kad je imao zatvor, isprobali su i kašicu od zobi sa suhim šljivama"Luka je inače uvijek imao dobru probavu pa kad je, u dobi od oko dvije godine, prošlo ukupno pet dana bez stolice, ozbiljno sam se zabrinula i nisam znala što napraviti. Po preporuci prijateljice davala sam mu sok od šljive i kašicu od zobi i suhih šljiva, pa se stvar riješila.

Utješila me prijateljica koja mi je rekla da je sve u redu ako se ne žali da ga boli trbuh. Zapravo mi se čini da je on kroz to sasvim lagano prošao i da je cijela situacija za mene bila teža nego za njega", ispričala nam je Dolores.

Najbolje je informirati se, a onda biti fleksibilan

Prisjetila se da su je prije, vezano za Lukinu probavu, dok je bio beba brinule zelenkaste stolice, za koje se nekad smatralo da su stolice gladi, pa bi žene koje su dojile zbog toga zaključile da nemaju dovoljno mlijeka. "Ja sam se ipak informirala i saznala da te priče nisu točne", ističe Dolores, koja i inače smatra da je najbitnije educirati se o svim kritičnim roditeljskim temama.

"Što se tiče prehrane, mislim da ne treba robovati nekim strogim pravilima i da je u redu dopustiti djeci da sve probaju, da se od toga ne treba raditi drama. Najbolje je pratiti svoje dijete i njegove potrebe, a pritom kao roditelj ipak postavljati neke granice i nuditi djetetu kvalitetne namirnice. Mislim da je važno dati djetetu prostora da samo odluči što želi i što mu se sviđa, a što ne, i da svoju roditeljsku moć ne trebamo iskazivati prilikom hranjenja", zaključila je ova nježna mama.

Pročitajte i druge članke u specijalu "Dječja probava"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.