Roditelji Sretna mama 03. lipnja 2016.

Trebamo li slušati roditeljske instinkte?

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Roditelj koji je u kontaktu sa svojim instinktima će, kada čuje bebu da plače, imati poriv da je utješi, jer će u sebi osjetiti nelagodu i bol. Međutim, ima i roditelja kod kojih se taj instinkt neće probuditi. Kod nekih će se podići poriv da budu grubi prema djetetu koje je u boli', kaže Tomislav Kuljiš i objašnjava zašto je nekad zdravi roditeljski instinkt 'pokvaren'

Trebamo li slušati roditeljske instinkte i intuiciju? Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo odgovara da je to važno jer su oni milijunima godina razvijani i ugrađeni u nas. To je visoko vrijedno znanje kojim nas je priroda opremila kako bismo mogli nastaviti vrstu i podizati potomstvo

"Roditelj koji je u kontaktu sa svojim instinktima će kada čuje bebu da plače imati poriv da ju utješi, jer će u sebi osjetiti nelagodu i bol. Međutim, ima i roditelja kod kojih se instikt da utješe bebu koja plače neće probuditi. Kod nekih će se podići poriv da budu grubi prema djetetu koje je u boli", kaže Kuljiš i objašnjava da se to događa jer ovi roditelji zapravo nemaju kontakt s tim zdravim prirodnim roditeljskim instiktima u sebi i ne uspijevaju suosjećati s djetetom. To ne znači da su oni loši ljudi, već da loše funkcioniraju kao roditelji, i da im je taj podsvjesni "program" normalnog, prirodnog roditeljstva pokvaren te da za to nisu oni krivi. Razlozi za to leže u roditeljevim iskustvima iz njegovog najranijeg perioda. 

"Mnogi roditelji koji zatraže pomoć, dođu upravo s tom temom – žale se da ne osjećaju dovoljno svoju djecu, i da, usprkos želji da ostvare blizak odnos s djetetom, imaju određene blokade u sebi. Tada i nesvjesno govore o  vlastitim odbrambenim mehanizmima koje je njihov sustav podigao u njihovom ranom periodu štiteći se od boli, a koji im ne dozvoljavaju da stupe u kontakt s vlastitim emocijama, pa nema ni nelagode niti boli kada čuju svoje dijete da plače. Srećom, to je sve promenljivo i na tome se itekako može raditi i ne moramo ostati taoci svojih loših iskustava kojih se najčešće ne sjećamo", kaže Tomislav Kuljiš, koji je i autor programa Roditeljstvo i rani razvoj.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.