Roditelji Sretna mama 14. travnja 2021.

'Super mama postavila 12 alarma za raspored obaveza - vojnički režim od kojeg ne odstupa'

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

„Da, svaki dio dana pažljivo je raspoređen za igru, učenje, vježbanje, pripremu hrane i jelo. Strogo je - ali tako mora biti. "

Tijekom pandemije većina se roditelja oslanjala na televizor i druge tehnologije koje su postale virtualne dadilje - ali ne i Charli Dawkins. 27-godišnja bivša stjuardesa kaže da svaki dan mora biti organiziran kao u vojsci kako bi postigla sve što je zamislila prethodnog dana, prenosi TheSun

Charli je samohrana majka

"Ja sam samohrana mama i pazim da se sve radi iz minute u minutu", započinje Charli, te dodaje: "Super sam organizirana mama - postavljam 12 alarma dnevno koji slijedi raspored naših obaveza, vojnom preciznošću."

“Moja kćer ne ide u vrtić, pa ako se ne pridržavam reda, postaje vrlo teško imati produktivan dan. Prošle godine kad je počeo lockdown bila sam odlučna da ćemo se držati rasporeda. Smislila sam raspored za aktivnosti za svaki sat u danu. Također sam navila do 12 alarma na telefonu kao podsjetnike što i kada trebamo učiniti. Imamo zakazano vrijeme za sve; od pranja rublja do obavljanja shoppinga i nabavke hrane. Moja će mama reći da sam tijekom odrastanja bila najmanje organizirana od svoje braće i sestara, ali otkako sam postala mama, to se moralo promijeniti."

Možda te zanima... 5 navika roditelja koji uspješno balansiraju između djece, posla i vremena za sebe Roditelji

Raspored za svaku minutu svakog dana

“Dojila sam tri i pol godine i to je značilo da su mi se dani vrtjeli oko moje kćeri. Bilo je lako hraniti Aubrey bilo gdje, ali izlazak je bila sasvim druga stvar. Došlo je do točke da, ako sam htjela izaći i obaviti jutarnju nabavku, prethodne noći sam natovarila auto s onim što nam je trebalo za taj dan", govori Charli koja je od tog trenutka odlučila biti vrlo organizirana. “Pomoglo mi je moje iskustvo u zrakoplovnoj industriji. Radila sam kao stjuardesa od 18-te godine. Pravila i propisi, što i kada raditi okosnica su sigurnog letenja."

Kao u vojsci...

Svaki dio dana pažljivo je raspoređen za vrijeme igre, vrijeme učenja, vrijeme vježbanja, pripremu hrane i vrijeme jedenja. Charli priznaje da je strogo - ali kaže da tako i mora biti.

"Kad moji prijatelji čuju kako se alarmi pale, kažu mi da sam poludjela. Prvi alarm oglasi se u 4.30 sati. To je moj znak za ustajanje - ne Aubreyev. Daje mi vremena da radim na svojim poslovnim idejama i obavljam određene sitnice po kući. Na primjer, oprat ću se i svako jutro očistiti jednu sobu. Aubrey ustaje između 6.30-7 ujutro.

Čak i ako se alarm oglasi u 7 sati ujutro, a Aubrey ne ustane, probudit ću je. Opere zube, zatim doručkuje. Nakon što završi, slijedi kupka i pranje veša. Potom se aktivira još jedan alarm i to je naš znak da zajedno vježbamo. Kad krene sljedeći alarm, izlazimo u šetnju. Aubrey još ne ide u školu, ali alarm u 11.30 znači da je vrijeme za učenje brojeva, slova ili izgovaranja riječi.

Ponekad kad Aubrey začuje alarm odmah upita koji je sljedeći zadatak mama? No većinu vremena zna za što je vrijeme i automatski će početi pospremati igračke ako je to doba dana." Nakon ručka, alarm se javlja u 14 sati, a to je onda vrijeme za obitelj i druženje.  Sljedeći alarm je u 17 sati, a to znači da je vrijeme za večeru. Alarm u 18 sati signalizira kupku, knjigu i vrijeme za spavanje. Aubrey bira knjigu koju ćemo čitati te ćemo  zajedno ćemo  ili pjevati pjesme. Do 18:30 ona spava, a ja izlazim iz njezine spavaće sobe. "

Možda te zanima... Je li teže odgajati djevojčice ili dječake? Vrtić

Charli zatim dovršava e-poštu i započinje s popisom poslova koje treba obaviti sljedeći dan...

“Do 20 sati gotova sam sa svim obavezama. Moja spavaća soba je moja zona i vrijeme je da se opustim. Svjetla su ugašena, ponekad koristim esencijalna ulja za opuštanje. Posljednje što radim u krevetu - dovršavam popis onoga što moram učiniti sljedeći dan. Prije nego što sam uvela ovako strogi raspored, došao bi kraj dana, a ja nisam ništa napravila”, zaključuje Charli. 

Charli kaže da nije pročitala niti jednu knjigu kako bi postigla ovu razinu obiteljske organizacije - umjesto toga, osmislila je specifičan sustav koji joj je uspio.

Reakcija obitelji i prijatelja

“Moja obitelj misli da sam luda! Kad moji prijatelji čuju kako se alarmi pale, kažu mi da nisam normalna. Međutim, imam i prijatelje koji me podržavaju. Jedan prijatelj koji ima troje djece, uključujući blizance do pet godina, ima sličan sustav. Ne koristi telefonske alarme, ali umjesto toga ima planer za sve", govori Charli te poručuje: "toliko sam poboljšala svoje mentalno zdravlje otkad je u danu sve organizirano, uz alarme nema opravdanja da ne provodim vrijeme s Aubreyem ili dajem vremena stvarima za koje znam da moram napraviti tog dana. I najvažnije, ne sjedim u kutu i ne krivim se zbog toga što nisam dovršila stvari koje sam taj dan trebala obaviti!"

povrće dijete Možda te zanima... 10 stvari koje trebaš prihvatiti kad si mama trogodišnjaka Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.