Roditelji Sretna mama 18. ožujka 2018.

Poznati domaći roditelji otkrivaju kako odgajaju djecu

Foto: Nina Đurđević
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jelena Veljača, Ana Vilenica, Mirna Medaković Stepinac i Bruno Šimleša otkrili su kakvi su oni roditelji, čega se boje i što su naučili kroz ulogu mame odnosno tate

U sklopu konferencije "Mliječni zub" održan je zanimljiv okrugli stol na kojem su roditelji poznati široj javnosti ispričali kakvi su oni roditelji, čega se boje i što su naučili kroz ulogu mame odnosno tate.

Jelena Veljača, Ana Vilenica, Mirna Medaković Stepinac i Bruno Šimleša su roditelji djece različite dobi te nisu mogli pričati o istim temama, ali su se osvrnuli na ono što im je važno u odgoju. Kroz njihova iskustva i priče vodila ih je pjevačica i psihologinja Maja Vučić.

Mirna Medaković Stepinac: 'Bilo mi je teško jer se nisam mogla jednako posvetiti blizankama'

Mirna Medaković Stepinac je mama dviju djevojčica Kaje i Zore koje su još uvijek bebe, a uskoro će proslaviti prvi rođendan. "Ja sam sretna kao žena i kao dijete, a voljela bih biti kao svoji roditelji", opisala je Mirna kako se osjeća u svom životu te dodala kako je sreća stvar odluke. "Voljela bih da moje cure izrastu u sretne ljude, ali mislim da je to stvar odluke, tako bih htjela odgajati djecu". 

 | Author: Nina Đurđević Foto: Nina Đurđević

Kako djevojčice rastu tako se mijenja i njezina situacija, ali i potrebe koje djevojčice imaju, a teško joj je bilo na početku jer se nije mogla jednako posvetiti objema, a Mirna ima drugačiji pristup prema njima. "Moje kćeri nisu jednake i moj pristup je drugačiji. Na početku mi je bio problem jer im nisam bila dovoljna, nisam ih mogla primiti obje u isto vrijeme. Ništa nisam mogla sama pa sam im znala govoriti "Ja sam vaša mama". Nisam bila sama s njima, pomagali su mi svekrva i tata. Sada je potpuno drugačije. Sada žele biti samo sa mnom, a ja nemam vremena biti sa sobom", ispričala je simpatična mama Mirna.

Možda te zanima... Jesper Juul: 'Djeci ne treba samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove' Vrtić

 | Author: Nina Đurđević Foto: Nina Đurđević

Bruno Šimleša: 'Jako sam strog tata, zabranio sam svima da kupuju igračke'

Sociolog i autor mnogih knjiga Bruno Šimleša otac je devetogodišnje djevojčice Anabele, a koliko mu je bitna njegova uloga tate često je naglašavao kroz svoje kolumne i javne istupe. Kao jedini muškarac na okruglom stolu istaknuo je da su tate ravnopravni roditelji te da oni ne čuvaju svoju djecu. Svoje roditeljstvo opisuje kao strogo, ali i smatra da nema pravila koje vrijedi za svako dijete. "Ja sam jako strog tata. Pravila i granice se znaju. Važne su razumne granice za konkretno dijete, a nijedno pravilo ne vrijedi za svu djecu", ispričao je Bruno pred sudionicima konferencije. Također, smatra da su roditelji tu da pomognu svojoj djeci kako bi lakše razumjeli sebe. Njegova djevojčica je sklona perfekcionizmu, pa joj Bruno i njegova supruga pokušavaju olakšati put kroz život. "Moja curica mora znati da će pogriješiti i da je to u redu", rekao je.

Bruno Šimleša: Besmisleno je kad roditelji svoju djecu optužuju da su neodgojena

Jako su mu bitne granice u odgoju, ali i da djeca ne dobivaju instant zadovoljstva od roditelja. Bruno je ispričao kako je njegova djevojčica u jednom trenutku imala previše igračka i stalno je dobivala dodatne igračke od članova obitelji i prijatelja, odlučio je riješiti taj problem tako da je zabranio svima da kupuju igračke, čak i bakama.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: Zašto je toliko popularan u svijetu? Vrtić

Ana Vilenica: 'Sin je u fazi da stalno nešto želi, a ja mu to moram ograničiti'

Simpatična glumica Ana Vilenica pričala je o svom petogodišnjem sinu Dujmu i o tome kako je o odgoju djeteta počela razmišljati tek kad je postala mama. Zbog toga što je ona bila strogo odgajana malom Dujmu je dala puno prostora, a izuzetno joj je važno se mali Dujam može emotivno izražavati. Međutim, nakon nekog vremena ona se potpuno izgubila, a onda je shvatila da mora postaviti granice u odgoju.

Ana Vilenica: 'Pokušavam biti stroga mama, no nikako mi ne ide'

Dodala je kako ona i njezin partner imaju drugačiji pristup roditeljstvu i morali su se uskladiti. Tata je taj koji sinu daju kreativnu slobodu, a ona je zadužena za red jer su različiti kao osobe.

Ana se zbog dobi malog Duje također dotaknula teme velikog broja igračka u obitelji i rekla da je on sad u dobi kad stalno nešto želi, a ona shvaća da mu to mora ograničiti. "Duje stalno nešto hoće, ne raduje se više igračkama koje dobije. Ne želim da bude gramziv", opisala je trenutno fazu koju sad prolazi u svom majčinstvu.

Možda te zanima... Stručnjaci s Harvarda otkrivaju tajne dobrog odgoja Vrtić

 | Author: Nina Đurđević Foto: Nina Đurđević

Jelena Veljača: 'Brine me prenosim li svoje strahove na kćer'

Scenaristica i glumica Jelena Veljača mama je dvogodišnje djevojčice Lene, iako potpuno uživa u majčinstvu često je primi panika ako je dijete bolesno. Stalno mjeri temperaturu, razgovara s pedijatrima i postane neutješna. I zbog toga je zabrinuta, hoće li svoje strahove prenijeti na dijete. Međutim, kako je i naglasila svjesna je da kao mama mora još učiti i tražiti pomoć, a mame su često pod pritiskom da "moraju znati sve najbolje, a normalno je učiti tijekom roditeljstva".

Možda te zanima... Stilovi odgoja i roditeljske strategije: Koji ste tip? Školarci

Jelena se također osvrnula i na svoj odnos sa suprugom Draženom Čučekom te na njihove različite karaktere. "Moj muž voli red, a ja mislim da je sve nastalo iz kaosa. Tata stalno čisti i usisava, a onda Lena sve radi s njim. Kroz razgovore sa svojom psihoanalitičarkom shvatila sam da je to potpuno u redu. Lena mora imati tatu kakvog ima i stvoriti svoj odnos s njim jer tako neće biti kruta osoba, shvatit će da su ljudi različiti", rekla je Jelena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.