Roditelji Sretna mama 28. ožujka 2023.

Ovih 10 Disney filmova roditelji su proglasili neprihvatljivima za djecu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Još 2021. godine Disney+ postavio je ograničenja na neke naslove, uključujući Dumba, Petra Pana i Mačke iz visokog društva, kako bi spriječio djecu mlađu od 7 godina da ih gledaju na vlastitim profilima

Mnogi od nas odrastali su uz animirane filmove koje je u najvećoj količini lansirao Disney. S nostalgijom se prisjećamo lijepih i toplih priča s porukom, ali vremena se mijenjaju pa odraslim očima u novom dobu, na neke se crtiće gleda puno drugačije.

Ono što smo gledali dječjim očima unazad nekoliko godina, danas je predmet rasprava o rasizmu i kulturnom prisvajanju.  Nekada se na ovakvo što nije gledalo kao što se gleda danas, a u moru animiranih i crtanih filmova, pronašlo se čak deset Disneyjevih filmova koje roditelji “brane” svojoj djeci zbog seksizma, rasizma i kulturnog prisvajanja. 

Možda te zanima... Ne želim da moja djeca o zlu uče iz crtića, svijet ga je ionako pun Roditelji

Još 2021. godine Disney+ postavio je ograničenja na neke naslove, uključujući Dumba, Petra Pana i Mačke iz visokog društva, kako bi spriječio djecu mlađu od 7 godina da ih gledaju na vlastitim profilima.

Roditelji te animirane filmove i dalje mogu pustiti djeci preko svojih profila, ali dočekat će ih poruka: "Ovaj program sadrži negativne opise i/ili ponižavajuće tumačenje ljudi ili kultura. Stereotipi su bili pogrešni tada i pogrešni su sada. Radije nego da uklonimo sadržaj, želimo priznati njegov štetan utjecaj, naučiti iz toga te započeti razgovor kojim ćemo zajedno stvoriti uključivu budućnost. Disney je posvećen stvaranju priča s inspirativnim i aspiracijskim temama koje odražavaju bogatu raznolikost ljudskih iskustava diljem svijeta”.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Prema istraživanju tvrtke OneBuy.com, 18 % roditelja nije niti znalo koliko su neki filmovi neprikladni i zastarjeli. 62 % roditelja kazalo je da nemaju problema s time da njihova djeca gledaju te filmove, a više od polovice je reklo da bi djeci dozvolio gledanje istih.

“Mislim da djecu ne treba skrivati od ničega. Filmovi su napravljeni u to vrijeme i ako djeci možete objasniti i naučiti ih da to nije prihvatljivo, onda ne vidim problem”, kazao je jedan roditelj, a prenosi The Parents.

Drugi ipak zabranjuje određene filmove u svom domu: “Ne želim da moja djeca gledaju te stare filmove. Imam kćer i sina i mislim da nitko od njih ne bi trebao gledati takve stavove prema ženama ili uloge koje su imale žene. To, u kombinaciji s groznim rasističkim stereotipima, nije za moju djecu.”

A prema glasanju roditelja na stranici OneBuy, koji je najneprikladniji Disneyjev film za djecu? Mnogima omiljeni slonić “Dumbo”.

Evo liste svih deset animiranih filmova, a na dnu su oni najneprikladniji.

  • Priča o igračkama 3 (Toy Story 3)
  • Bambi
  • Mala sirena (The Little Mermaid)
  • Knjiga o džungli (The Jungle Book)
  • Snjeguljica (Snow White)
  • Mačke iz visokog društva (The Aristocats)
  • Fantazija (Fantasia)
  • Ljepotica i zvijer (Beauty and the Beast)
  • Peter Pan
  • Dumbo
Možda te zanima... Televizija i djeca: Kad pomaže razvoju, a kad postaje problem? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.