Roditelji Sretna mama 24. siječnja 2014.

'Kad sam rodila, postala sam control freak'

Daria Knez Rukavina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica Kazališta Trešnja Daria Knez Rukavina, mama petogodišnje Nine i četverogodišnje Eve, za Klokanicu je priznala kako je kao majka postala sto puta opreznija, tisuću puta zabrinutija i nebrojeno puta sretnija

"Od kada sam postala majka, postala sam sto puta opreznija, tisuću puta zabrinutija i nebrojeno puta sretnija, rekao bi jedan moj prijatelj. I ne sjećam se kakva sam bila prije. Pitajte mog supruga, on će vam reći. Stalno mi govori koliko sam se promijenila. U početku sam ga uvjeravala da ću opet biti ona stara čim se naspavam, čim prestanem dojiti, čim djeca prohodaju, čim ovo, čim ono, a onda sam skužila da ću uvijek biti 'control freak' i 'overprotective' mama i da više nikada neću biti kul. A to je ono što mu nedostaje, moja opuštenost.. I čim sam to rekla naglas, skužila sam kako smo oboje to prihvatili i kako je ustvari to ono što je normalno", opisuje svoju majčinsku ulogu glumica Daria Knez Rukavina koja u braku s redateljem Tomislavom Rukavinom ima dvije djevojčice, petogodišnju Ninu i četverogodišnju Evu. Ipak, dodaje Daria, s partnerom je najvažnije komunicirati iako i sama komunikacija, dok su djeca mala, može biti jako teška.

"Dok su djeca mala, toliko smo iscrpljeni da nam je svaka komunikacija, osim "gugu" i "gaga" luksuz za kojeg nemamo ni snage ni živaca", iskreno kaže.

Budući da je među Darijinim djevojčicama razlika samo godinu dana, Nina i Eva su jako povezane i jako usmjerene jedna na drugu, a simpatična glumica kaže kako se djevojčice znaju dugo zajedno igrati, zajedno maštaju, istražuju, ljube se i maze, no koji se puta i posvađaju.

"I totalno su drukčije, što je predivno", kaže ponosna mama.

Godinu dana razlike među kćerkama

Daria smatra kako je mala razlika među Ninom i Evom zapravo velika prednost iako je, priznaje, ponekada bilo fizički dosta naporno. No, zato je njezina obitelj uspješno izbjegla ljubomoru zbog rođenja nove bebe.

"Nina je bila beba kada smo doma donijeli još jedan maleni smotuljak tako da neke stresne prilagodbe u tom smislu nije bilo. Naravno da je osjetila da je doma došla još jedna bebica i čak je pokazivala znakove skretanja pažnje na sebe, no čini mi se to sasvim podnošljivo u usporedbi s iskustvima svojih prijateljica koje imaju veću razliku među djecom", ispričala nam je poznata glumica.

Ipak, odgajanje dviju djevojčica među kojima je razlika samo jedna godina, Dariji je donio i jedan izazov jer se zapitala treba li Ninu i Evu odgajati kao blizanke ili pak naglašavati razliku među njima.

Daria Knez Rukavina | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Sjećam se da sam Ninu odmah počela doživljavati kao stariju seku, možda čak starijom nego što je tada bila. A kad sada pogledam slike, vidim kakva je i ona mrvica bila tada, mala bebica, samo malo veća od Eve. I sjećam se tog osjećaja da ne znam da li da tu razliku naglašavam, jer su obje bebe u tom trenutku i trebaju me na isti način, ili da ih odgajam kao blizanke, što nisu. I danas imam tih dilema", priznaje Darija.

Uživala u svakoj sekundi poroda

Za Klokanicu se prisjetila i kako se osjećala dok je bila trudna, a taj osjećaj Daria opisuje kao čisti zen.

"Čini mi se da sam tek tada upoznala svoje tijelo i tek ga tada počela uistinu poštovati. S druge strane, ta prva trudnoća mi je bila dosta stresna jer smo taman useljavali u novi stan. Druga trudnoća mi je proletjela za čas jer je Nina bila jako mala beba kojom sam bila okupirana cijele dane i bila sam puno opuštenija. Intenzivno sam doživjela obje trudnoće. Ta čarolija, koja se događa u vama, svjesnost o tome, to je nešto o čemu mogu razmišljati satima. I čuditi se tomu i diviti istovremeno", ispričala je Daria dodavši da, osim malih mučnina, drugih trudničkih tegobi nije imala. No, budući da je dva ljeta zaredom bila u visokoj trudnoći, ova rođena Dalmatinka maštala je o spavanju na trbuhu i skakanju u more.

Daria je obje djevojčice rodila u Petrovoj bolnici, a kaže kako je uživala u svakoj sekundi poroda. S njom je oba puta bio suprug. Iako je na drugom porodu bila smirenija i manje uplašena, priznaje da je imala tremu jer je točno znala što je čeka.

"Iskreno, to je iskustvo koje te odvoji od ostatka svemira. Inače, kad se priča o porodima i osjećajima koji nas tada preplavljuju, meni ponestaje riječi. Jedino tada", smije se Daria.

Stalno preispituje svoje odluke

Simpatična glumica otkrila nam je i kako joj je u odgoju njezinih djevojčica najvažnija ljubav te da se djeca osjećaju sigurno, voljeno i privrženo. No, premda su joj ljubav i sigurnost najvažniji, smatra da je u odnosu s djecom jednako važno biti iskren i dosljedan.

"Ne treba glumiti pred djecom, treba im pokazati svoje osjećaje i svoja razmišljanja. Uvažavati djecu i slušati ih. I očekivati isto zauzvrat. I nemati napadaje grizodušja da nisam dobra, da sam ovo premalo ili ono previše. Izbaciti to iz sistema. Ako netko uspije, neka mi javi recept", smije se Daria te iskreno priznaje kako svoje odluke stalno preispituje, analizira i stalno se zbog nečega grize.

"Čini mi se da bi satima mogla o teoriji, a kad je o praksi riječ, uvijek mi se čini da mogu bolje i drugačije", dodaje.

Pitali smo uspješnu glumicu kako usklađuje majčinstvo i karijeru, a Daria odgovara kako se mora dobro organizirati sa suprugom, što nije uvijek lako s obzirom na njegova česta snimanja i njezine probe i predstave.

"Nekad mi se čini da mogu sve, i sve mi je pjesma, a nekad zapinjem o samu sebe", kaže glumica sa stalnim angažmanom u Kazalištu Trešnja.

Nina i Eva vole teatar i često idu u kazalište, a Daria kaže kako uvijek bira predstave primjerene njihovoj dobi te da ništa ne forsira.

"Najzanimljivije im je biti na pozornici nakon predstave i razgledavati rekvizite i kostime, ta predimenzioniranost stvari ih potpuno opčini. Uvijek ih moram tjerati doma. I Eva i Nina su maštovite curice, ali same intuitivno određuju granicu između fikcije i stvarnosti. Uvijek kada mene gledaju kažu – ti si nam mama bila najbolja i imaš najljepši glas. Totalno su objektivne, što da vam kažem", kaže kroz smijeh Daria.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.