Vrtić Igre za djecu 30. travnja 2013.

Kako od znanosti napraviti tulum?

Fora radionica znanstveni rođendani Željka Babić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Željka Babić pokrenula je projekt Fora radionice, kojim želi popularizirati znanost među djecom, a u sklopu projekta održavaju se i znanstveni rođendani te znanstvene ekspedicije

Dok su 'znanstvenice' Matea Konjević i Ana Kroflin od kvasca, hidrogena i sredstva za pranje posuđa pripremale zubnu pastu za slonove, dvadesetak malih znanstvenika prikladno odjevenih u bijele kute s uzbuđenjem je odgovaralo na njihova pitanja nestrpljivo očekujući što će se iduće dogoditi. A kada je iz posudice odjednom eruptirala šarena pasta za slonove kljove, mališani nisu mogli suspregnuti oduševljenje.

Ne, nismo prisustvovali satu kemije, već proslavi 'znanstvenog rođendana' jednog mališana u zagrebačkom dječjem vrtiću Šarena loptica. Znanstveni rođendani dio su projekta Fora radionica kojeg je pokrenula prof. Željka Babić, a zajedno sa svojim stručnim timom djeci kroz igru približava znanost i tehnologiju. Željka Babić majka je petogodišnje Marte i osmogodišnjeg Juraja koji ju je i potaknuo na osnivanje Fora radionica.

Djeca postaju znanstvenici i istraživači

"Moj sin je još kao dvogodišnjak pokazivao 'čudne' znakove. Primjerice, njega nisu zanimale slikovnice, već je s dvije godine listao enciklopedije koje je nazivao 'kompopedije'. Budući da svom djetetu nisam mogla pružiti adekvatnu zabavu, osnovala sam Fora radionice u kojima osmišljavamo i organiziramo radionice i druga događanja na kojima djeci pružamo priliku da postanu znanstvenici, istraživači i inženjeri. Zadovoljavamo dječju znatiželju i odgovaramo na njihova pitanja o znanosti i tehnologiji", objašnjava osnivačica Fora radionica.

 

Fora radionica znanstveni rođendani Željka Babić | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Ekspedicije u prirodi

U njezinom timu još su Matea Konjević, magistrica eksperimentalne biologije, koja već ima dugogodišnje iskustvo rada s djecom na raznim biološkim radionicama, magistrica ekologije i zaštite okoliša Ana Kroflin, dipl. ing. Jelena Vukajlović-Pleština, inače autorica priručnika za fiziku za osnovnoškolce, dr. sc. Roko Pleština , dipl. ing. Bojan Markičević te apsolvent fizike i tehnike Filip Mužina.

Osim radionica namijenjenih djeci staroj od 6 do 11 godina , koje se održavaju jednom tjedno, ova ekipa organizira i popularne znanstvene rođendane.

"Primijetili smo da djeca doživljavaju znanost kao nešto zabavno pa smo rekli – ajmo od toga napraviti tulum! Program smo ponudili igraonicama, a dolazimo i u druge prostore. Osim toga, imamo i znanstvene ekspedicije s djecom u kojima djeci osiguravamo cjelodnevni boravak u prirodi, a planiramo i ljetni kamp za male znanstvenike", otkrila nam je Željka Babić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.