Roditelji Sretna mama 25. svibnja 2022.

Kako biti sretan roditelj i imati sretno dijete?

Foto: Shutterstock ; Kako biti sretan roditelj i imati sretno dijete?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi će se složiti da na ovom svijetu, najvjerojatnije, nema odgovornijeg i stresnijeg posla od roditeljstva. Ono sa sobom donosi i bezbroj pitanja.

Zbog toga što je roditeljstvo velik izazov, ponekad zaboravimo kako jednostavno biti sretan pored svega. Stoga vam donosimo neke stvari koje vas tako često 'odvlače' od sretnog roditeljstva. Pustite ih. Dopustite sebi biti sretan roditelj - za svoje dijete, ali i za sebe.

Vrijeme je da pustite:

1. 'Trebati'

Uvjetovani smo svojim ranim obiteljskim iskustvima zbog kojih vjerujemo da bi roditeljstvo ili djetinjstvo trebalo izgledati na neki određeni način. No, ako se držite toga kako bi stvari 'trebale' izgledati ili kako biste 'trebali' reagirati - možda ćete propustiti uživanje u stvarima kakve zaista jesu. Budite spremni preispitati ono čemu dajete prednost kao roditelj i zašto. 

2. 'Praćenje rezultata'

Što točno vaša mentalna 'kartica rezultata' broji? Koji roditelj više radi? Koji roditelj se više trudi? Tko je dosljedniji? Koja mama je bolja? Takvo praćenje rezultata, uspoređivanje i zbrajanje samo troši vašu energiju. Jednostavno napravite ono čime ste nadahnuti i ono što ste u mogućnosti napraviti. Ne osjećajte se obvezani doprinosima drugih ljudi. I ne obvezujte druge da žive prema vašim

3. Sila

Kao roditelji imamo odgovornost postaviti granice. Ali, ako dijete dosljedno pruža otpor određenoj granici, nemojte ga samo siliti da je se drži. Pitajte sami sebe i svoje dijete: 'Zašto?' Razmišljajte o sebi kao o djetetovom pouzdanom i djelotvornom vođi, a ne kao o djetetovom diktatoru. Kada vas dijete doživljava kao saveznika - vjerojatnije je da će vas slušati, što znači manje muke, borbe i frustracije za vas oboje

4. Vikanje

Ako i inače niste jako glasni, ovo se ne odnosi na vas. Ali, ako imate tu naviku povisiti ton svaki put kad se uznemirite, uzmite u obzir ovo pitanje: Je li vikanje ikada učvrstilo vašu vezu s djetetom? Vikanje se obično događa u ljutnji i često uplaši djecu. Također uništava povjerenje i djetetov osjećaj sigurnosti. Obratite pažnju na trenutke i okolnosti u kojima vičete i zatim se obvežite promijeniti takve scenarije u budućnosti. Sve je stvar navike pa tako i vikanje. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

5. Potreba da budete savršeni

Ne postoje savršeni roditelji, kao ni savršena djeca. Prihvatite svoje nesavršenosti. Smijte se sami sebi. Najbolji roditelji su oni koji uvijek žele učiti, mijenjati se i poboljšati se. 

6. Briga

Ova je teška. Naravno da briga uvijek postoji kad ste roditelj. Ali, ovdje se misli na kompulzivnu brigu koja ne čini vaše dijete ništa sigurnijim. I ne čini vas ništa sretnijim. I uči vašu djecu da žive u strahu. Pustite nepotrebnu brigu i strahove i njegujte zahvalnost za djetetovu sigurnost u sadašnjem trenutku. 

7. Pravilo: 'Veličina koja pristaje svima'

Svako dijete je jedinstveno. Ono što funkcionira za jedno, ne mora funkcionirati za drugo dijete. Određena standardna pravila mogu se primijeniti na sve, primjerice, svi trebaju govoriti s poštovanjem prema drugima. U svakom slučaju, uzmite u obzir mogućnost da biti 'pošten' roditelj ne znači uvijek učiniti potpuno istu stvar na isti način za svako dijete.

8. Borba oko hrane

Ako zahtijevate određen broj zalogaja od svoje djece, 'prijeti' vam borba za stolom - a, vašoj djeci 'prijeti' borba s hranom i kasnije u životu. Pripremajte i potičite zdravu hranu. Dopustite djetetu da izrazi svoje preferencije. Fokusirajte se na sveukupno zdrave obrasce umjesto da silite određeni režim kod određenog obroka. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock : Znakovi koji pokazuju da dijete unosi previše soli u organizam

9. Vaša uloga kao koordinatora događaja

Ako se osjećate da je roditeljstvo poput pokretne trake za trčanje koju ne možete pratiti - možda preuzimate previše odgovornosti za vrijeme svoje djece. Napravite planove koji su potpora razvoju vaše djece, ali ne planirajte svaku minutu za i umjesto njih. Ljenčarenje je potpora mnogoj djeci. Trenuci dosade omogućuju djeci da preuzmu odgovornost nad svojim vremenom. Omogućite djeci sredstva koja trebaju, ali zatim im dopustite da sami stvaraju iskustva koja žele. Svi ćete biti puno sretniji i opušteniji.

10. Nezdravo samopožrtvovanje

Kao roditelj velikodušno dajete ljubav, vrijeme i pažnju. Ali, ne biste trebali odustati od brige o sebi samo zato što ste roditelj. Kada ignorirate svoje potrebe - učite djecu istu stvar: da ne bi trebali brinuti o sebi kada odrastu. 

11. Krivnja

Ah, roditeljska krivnja! Roditelji ponekad (često) padnu u zamku samopožrtvovanja jer osjećaju nepotrebnu krivnju. Krivnja može biti korisna ako je prepoznajete tamo gdje su potrebne promjene. Ali, preplavljena, paralizirajuća krivnja zbog koje se osjećate bezvrijedno kao osoba ili kao roditelj - neće postići ništa. Vi ste dovoljni, jednostavni takvi kakvi ste. 

12. Jednostrane odluke

Kao roditelj, često imate posljednju riječ. Ali, i vi i vaše dijete bit ćete puno sretniji ako to nije jedina riječ. Ovisno o dobi djeteta, uključite djecu u odluke koje utječu na njih. Pokazivanjem djeci proces odluke, osnažit ćete ih da sami donose dobre odluke jednom u budućnosti. 

13. Negativne poruke

Toliko puno poruka se ponavlja djeci: 'previše si glasna', 'previše si tih', 'ispituješ previše pitanja', 'naporan si', 'zahtjevna si', 'prebrbljav si', 'trebala bi upoznati više prijatelja', 'prestani se micati', 'govori glasnije', 'smiri se', 'smiješi se više'... Umjesto takvih poruka, možete komentirati potpuno isto ponašanje na pozitivan način. Primjerice, umjesto: 'Prebrbljav si', možete reći: 'Zbilja lako sklapaš prijateljstva'.

14. Vaša priča iz djetinjstva

Što ste vi iskusili, a što biste htjeli da vaše dijete ne mora? Ruganje u školi? Nedostatak novaca? Manjak samopouzdanja? Nemojte stvarati iste obrasce za svoju djecu jer ćete na taj način prenijeti svoj strah na njih. Ne podmećite nesvjesno zamku za svoju djecu u sadašnjosti zbog vaših strahova u prošlosti. Pustite loša iskustva, loše uspomene, strahove iz djetinjstva. Stvorite ono što želite, a ne ono što ne želite!

15. Odustajanje

Nikada nije kasno postati bolji roditelj. Bilo da vaše dijete ima 4, 14 ili 24 godine - ono reagira na iskrenu ljubav od svojih roditelja. Ponekad je potrebno duže vremena kako bi se prešlo preko nekih posljedica pogreška, posebno ako je dijete starije, ali nikada nije nemoguće biti sretan roditelj pun podrške kakav ste stvoreni da budete. Ne odustajte! Imate sve što je potrebno da budete dobar roditelj.

A, sada...duboko udahnite. Vrijeme je da pustite one stvari koje vas nepotrebno koče i umjesto njih - pustite sreću u svoju svakodnevicu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.