Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. travnja 2022.

Kako odgojiti sretno i uravnoteženo dijete?

sretno dijete
Foto: Shutterstock ; Kako odgojiti sretno dijete
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Okružite svoju djecu s ljubavlju, srećom i ohrabrenjem kako bi imali samopouzdanje koje će im pomoći u postizanju njihovih životnih ciljeva

Ključ za odgajanje dobro zaokruženog djeteta jest uspostavljanje čvrstog sustava podrške kod kuće kako bi odrastalo zadovoljno svojim postignućima i ambicijama. "Cilj roditelja je pomoći djetetu da se osjeća kompetentno i samopouzdano te da mu pomogne razviti osjećaj strasti i svrhe", kaže Susan Stiffelman, bračni i roditeljski terapeut i autorica knjige Parenting Without Power Struggles.

"Ako želite poboljšati sposobnost učenja vašeg djeteta kako bi potaknuli njegovu akademsku uspješnost, bit će vam potrebna dosljednost, predanost i strpljenje", kaže Michele Borba, savjetnica za roditelje i autorica knjige The Big Book of Parenting Solutions.

Razmotrite ovih sedam tehnika ako želite odgojiti dijete koje je uravnoteženo, zdravo i zadovoljno svojim postignućima:

1. Potičite razvoj njihovih posebnih vještina

Svako dijete ima jedinstveni set talenata. Ti posebni atributi mogu se pojaviti u tradicionalnoj školskoj sredini, ali ima dosta djece koja dođu do izražaja tek nakon što je posljednje zvono označilo kraj školskog dana. Aktivnosti poput satova glazbe ili karate treninga mogu otvoriti njihov um, a da vaš novčanik ne mora biti ni uključen u tu priču.

"Nemojte podcjenjivati ​​snagu nestrukturirane igre", kaže Stiffelman. Igranje lovica u dvorištu, plesanje u dnevnoj sobi ili hvatanje krijesnica u prirodi pruža mogućnost za intelektualni, fizički i osobni razvoj. Stiffelman također sugerira pronalaženje hobija ili dva za sebe: "Dopustite svom djetetu da vas vidi kako pokušavate nešto novo jer ga to može nadahnuti da učini isto."

2. Pohvalite sav trud

Istraživanje koje je provela dr. Carol Dweck, profesorica psihologije na Sveučilištu Stanford i vodeći istraživač na polju postignuća i uspjeha, otkrila je da mentalni sklop osobe može utjecati na njezino ponašanje. Kad je u pitanju roditeljstvo, predlaže da pohvalite svoje dijete za njegov naporan rad umjesto da ga etiketirate 'pametnim' ili 'talentiranim'.

Osobe s nepromjenjivim mentalnim sklopom obično ne žele preuzeti izazove jer vjeruju da njihova postignuća dolaze iz urođenih sposobnosti. Dok oni s rastućim mentalnim sklopom koji je sklon razvoju, imaju tendenciju suočavati se s izazovima i teškim radom jer vjeruju kako uvijek uče nove vještine. "Prije svega, imajte na umu da ocjena nije ono što motivira jednog najboljeg učenika da uspije - to je njegov unutarnji nagon", dodala je Borba.

Možda te zanima... Pohvale koje treba čuti tvoje dijete kako bi razvilo samopouzdanje Vrtić

3. Poštujte različite stilove učenja

Samo zato što je vama potrebna potpuna tišina prilikom tipkanja e-maila ili tijekom plaćanje računa internet bankarstvom, ne znači da i vaše dijete treba okruženje bez buke kako bi napisalo svoju zadaću. Istraživač s Harvarda Howard Gardner utemeljio je osam vrsta inteligencije ili načina na koje djeca uče najbolje, a neki uključuju glazbene, logičko-matematičke, jezične i međuljudske osobine.

Trik je da obratite pozornost na to kako dijete najbolje uči kako biste mogli prepoznati njihov specifičan stil učenja. Primjerice, ako je vaš školarac vizualni tip, razmislite o korištenju kartica kad pokušava zapamtiti tablicu množenja. Ako vaše dijete spada u kategoriju interpersonalne inteligencije, tj. bez problema razumije ljude, možete mu pomoći da poboljša svoj rječnik povezujući opisne riječi s ljudima poput prijatelja, rođaka ili povijesnih figura.

4. Čitajte, čitajte i čitajte

Kad je riječ o posuđivanju knjige iz knjižnice i čitanju priča za laku noć, za to nikada nije prerano. Čitanje predškolcima i držanje knjiga kod kuće, potiče razvoj jezika, vještina čitanja i budući uspjeh u školi. "Čak i ako je vaše dijete još uvijek premlado da bi razumjelo sve što govorite, ono će naučiti prepoznati ritmove jezika koji će mu pomoći da izgradi vokabular slušanja", objašnjava Susan M. Heim, autorica knjige It's Twins! Parent-to-Parent Advice from Infancy Through Adolescence.

Zapravo, dokazano je da čitanje pomaže vašem djetetu na emocionalnoj razini. Istraživanje koje je proveo Institut za odgoj i obrazovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu utvrdilo je da je manje vjerojatno da će petogodišnjaci, kojima su roditelji svakodnevno čitali, imati problema s ponašanjem u školi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Večerajte zajedno

Ne brinite ako kuhanje nije vaša najjača vještina jer će vaše dijete prosperirati zbog edukativnih i emocionalnih nagrada koje stječe razgovorom, a ne zbog špageta carbonara. "Neformalne teme za razgovor poput 'Kakav je bio tvoj dan?', 'Što si naučio na satu biologije?' ili 'Kako ćeš se pripremiti za taj test?', omogućuju vašem djetetu da shvati koliko njegova obitelj cijeni učenje", objašnjava Borba.

Istraživanje koju je provelo Sveučilište Columbia pokazalo je da djeca koja jedu barem pet obroka tjedno sa svojom obitelji imaju veću vjerojatnost da će postići bolje ocjene u školi i da je manje vjerojatno da će razviti poremećaj prehrane. Ako svatko u vašem domu ima različit raspored i ne možete istovremeno uživati ​​u večeri, potražite neki drugi obrok, poput doručka ili međuobroka, kad vaša obitelj može sjesti zajedno i osvrnuti se na događaje koji su obilježili taj dan.

6. Balansirano vrijeme za spavanje

Uspostavljanje vremena za spavanje i pridržavanje tom rasporedu svake večeri može biti vrlo učinkovito, no Borba predlaže i isključivanje računala i televizije najmanje 30 minuta prije odlaska u krevet. Ako vaše dijete ima pristup mobitelu, preporučuje da ga uzmete prije spavanja, jer 62 posto djece priznaje kako ga koriste i nakon što se svjetla ugase, a da njihovi roditelji nemaju pojma o tome.

Godine 2005. istraživači na Sveučilištu Tel Aviv otkrili su da bi manjak i od samo jednog sata sna mogao biti dovoljan za smanjenje kognitivnih sposobnosti djeteta sljedećeg dana. Borba kaže kako bi dijete u šestom razredu, ako ne spava dovoljno noć prije važnog ispita, moglo napisati taj ispit kao da je na razini četvrtog razreda osnovne škole.

7. Razdijelite beskrajne zagrljaje

Ako zagrlite svoje dijete više puta tijekom dana, to će mu pomoći u smanjenju napetosti koju bi moglo osjećati. "Ne postoji ništa poput ljudskog dodira da djetetu pruži osjećaj sigurnosti", kaže Heim. Istraživanja provedena na zanemarenoj djeci pokazala su da djeca koja ne primaju ljubav mogu patiti od kroničnog stresa koji može poremetiti dijelove mozga koji su uključeni u fokusiranje, učenje i pamćenje.

Istraživanje objavljeno 2005. godine u American Journal of Public Health, govori kako nježno dodirivanje druge osobe ima moć ublažiti simptome - emocionalne, bihevioralne i fizičke - povezane sa stresom. Ne samo da ćete zagrljajima poboljšati sposobnost svoje djece da se koncentriraju, nego ćete i vi imati koristi od toga.

Možda te zanima... Zašto je tako važno redovito grliti svoje dijete? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.