Roditelji Sretna mama 09. kolovoza 2022.

'Kad se vratim na posao nakon porodiljnog, kao da više neću biti njezina mama'

Foto: Instagram/thereturnityproject
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Sve mi je to još teže padalo zato što je moja majka meni i braći posvetila svoj život, a ja sam sa svojom djevojčicom provodila svega dva sata dnevno. Zaboravljala me', napisala je Lindsay Mitchell na Instagramu

Nakon što prođe godinu dana s bebom i službeni rodiljni dopust, zaposlene mame vraćaju se na posao.

Rodiljni dopust u našoj zemlji traje godinu dana i to je predivno novo razdoblje u životu mame. Stigneš se pripremiti za bebu prije njezinog rođenja i zatim fokusirati svu svoju energiju za zbližavanje s bebom u prvim mjesecima njezinog života, sa sigurnošću da te čeka posao jednom kad porodiljni završi. No, kako se porodiljni približava svom kraju, mogu se pojaviti razne misli i pitanja. Često je to stresno razdoblje, kako za mamu tako i bebu. A to je osjetila i Lindsay Mitchell, mama djevojčice koja se povratkom na posao nije mogla pomiriti jer je bila uvjerena da više ništa neće biti isto. 

Možda te zanima... 10 misli koje svaka nova mama ima na kraju porodiljnog Beba

"Kada se vratim na posao, više neću biti Sloanina mama, to je bila priča koja mi je svakodnevno prolazila kroz glavu. Nisam prestajala plakati", napisala je Lindsay Mitchell na Instagramu. "Sve mi je to još teže padalo zato što je moja majka meni i braći posvetila svoj život, a ja sam sa svojom djevojčicom provodila svega dva sata dnevno. Zaboravljala me. I tako bi mi nedostajala. Razmišljala sam samo o tome kako da u njezinom životu ostanem važna figura. Imala sam osjećaj kao da predajem svoje dijete drugima da ga odgajaju dok ja sve gledam sa strane", nastavila je. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Once I go back to work, I don’t get to be Sloane’s mom anymore”. That was the narrative running through my head every single day as I counted down to my return to work. No wonder I couldn’t stop crying.⠀ *⠀ I didn’t know what motherhood could look like with a career in the mix. I grew up with the most incredible stay at home mom who dedicated her life to me and my siblings. I, on the other hand, would spend approximately 2 hours a day with my daughter during the work week. She would forget me. And I would miss so much. How in the world could I still be a substantial figure in her life? How could I be her mother if I wasn’t there for every moment? It felt like I was preparing to hand over my child to be raised by everyone else while I watched from the sidelines. ⠀ *⠀ If you’re having similar worries, change the narrative in your head. Don’t let those thoughts consume your leave or your transition back to work. Because 2.5 years later, the fears I had couldn’t be further from reality. No matter how you slice it, mama is *always* mama. And while I hated hearing the quality over quantity argument before, I’m going to be that person I used to roll my eyes at and say it’s true (to a point of course!). In many ways, going back to work has made my bond with my daughter stronger than ever. ⠀ *⠀ I never thought I’d feel this way, but I’ve come to appreciate my time at work, away from my daughter (gasp, I know!), where we both have separate experiences that are meaningful and fulfilling to us. And then we get to come back together every evening, talk about our days and spend time enjoying one another’s company. ⠀ *⠀ It’s not always easy and oh so rosy. My heart gets heavy when I’m in a meeting and I think about how I’m not instead at Sloane’s soccer or gymnastics class. And at the end of some long days, the time doesn’t always feel “quality” as I fight the urge to lay on the couch and muster energy and focus for my daughter. But I’ve never felt more like her mama, and I’m proud to raise her with the example of a mom who can have a career and still be as dedicated to her as my mom was to me.

A post shared by The Returnity Project (@thereturnityproject) on

"Ako si se našla u ovakvoj situaciji, znaj da su tvoje brige normalne, ali potpuno nepotrebne jer mama je uvijek mama. Promijeni priču u glavi. Strahovi koje sam imala bili su daleko od stvarnosti nakon što sam se vratila na posao. Nikad nisam mislila da ću se ovako osjećati, ali naučila sam cijeniti svoje vrijeme na poslu, daleko od svoje kćeri. I ona i ja u vrijeme koje provodimo odvojene proživljavamo puno toga što nam je značajno i ispunjava nas, o čemu svake večeri razgovaramo uživajući u međusobnom društvu", poručila je.

"Tako ste elegantno opisali misli koje muče sve mame tijekom rodiljnog dopusta", komentirala je jedna mama. 

Možda te zanima... Ne žalim što mi je dijete krenulo u jaslice s godinu dana Roditelji
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.