Roditelji 23. travnja 2022.

Kako utješiti dijete i pomoći mu da se smiri nakon potresa?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doživjeti snažan potres vrlo je zastrašujuće iskustvo, a dani, tjedni i mjeseci koji slijede mogu biti veoma stresni. Ipak, znajte da će se vaša djeca i obitelj s vremenom oporaviti, posebno uz podršku obitelji, rođaka, prijatelja, zajednice i organizacija za pomoć.

Različite obitelji mogu imati različita iskustva tijekom i nakon potresa. Koliko će vremena trebati za oporavak, ovisit će ponajviše o tome što vam se dogodilo tijekom i nakon potresa te o razmjerima štete i gubitka.

Djeca različito reagiraju na potres i njegove posljedice, ovisno o njihovoj dobi i prijašnjim iskustvima. Očekujte da djeca mogu reagirati na različite načine, stoga je najvažnija podrška i razumijevanje za njihove reakcije.  Naime, dječje reakcije na potres i njegove posljedice snažno su pod utjecajem reakcija njihovih roditelja, rodbine, učitelja i drugih skrbnika, stoga je važno da ostanete trezveni i smireni u kriznim situacijama. 

Kada je riječ o potresu, uobičajene reakcije su:

• Osjećaj tjeskobe, straha i brige zbog sigurnosti sebe i drugih:

- Djeca mogu imati povećani strah i zabrinutost zbog odvojenosti od obitelji

- Mala djeca mogu se više držati svojih roditelja, braće i sestara ili učitelja

• Strahovi da se ne dogodi novi potres 

• Tjeskoba zbog sigurnosti njihovog doma, škole, vjerskih i drugih zgrada

• Promjene u ponašanju:

- Povećana razina aktivnosti

- Smanjena koncentracija i pažnja

- Povećana razdražljivost

- Povlačenje

- Emocionalni ispadi

• Fizičke tegobe (glavobolje, bolovi u trbuhu, različiti bolovi)

• Promjene u školskim radnim navikama, socijalnom ponašanju i ponašanju u obitelji

• Snažne reakcije na podsjetnike na potres (uništene zgrade, krhotine, pukotine u zidovima, vijesti)

• Povećana osjetljivost na zvukove (sirene, glasni zvukovi, stvari koje padaju ili padaju)

• Promjene u snu i apetitu

• Nezainteresiranost za uobičajene aktivnosti, uključujući način na koji provode vrijeme s prijateljima

• Regresivno ponašanje kod male djece (povratak dječjim razgovorima, mokrenje u krevet, bijes)

 

Možda te zanima... Što nakon potresa obavezno trebate provjeriti u svom domu? Roditelji

 

Stvari koje možete učiniti za sebe 

• Čuvajte se. Potrudite se piti puno vode, redovito jesti i dovoljno spavati.

• Pomozite jedan drugome. Odvojite vrijeme za razgovor s drugom odraslom rodbinom, prijateljima ili članovima zajednice.

• Odgoditi donošenje velikih odluka. U ovo vrijeme izbjegavajte donositi bilo kakve velike odluke o promjeni života.

• Dajte si oduška. Pokušajte ne pretjerivati ​​s čišćenjem. Odvojite vrijeme za odmor i radite stvari koje zaista volite raditi.

 

Možda te zanima... Ovo je popis stvari koje trebaju ljudima u Petrinji, Sisku i Glini Roditelji

 

Stvari koje možete učiniti za svoje dijete

• Provedite vrijeme u razgovoru sa svojom djecom. Dajte djeci do znanja da je u redu postavljati pitanja i izraziti svoju zabrinutost. O njihovim strahovima i zabrinutostima možda će trebati razgovarati više puta. Trebali biste ostati otvoreni za odgovaranje na nova pitanja i pružanje objašnjenja.

• Nađite vremena za razgovore. Razgovarajte o onome što se događa u obitelji, kao i u zajednici. Odgovorite na pitanja kratko i iskreno, ali također pitajte svoju djecu za njihova mišljenja i ideje. Ako imate malu djecu, popratite razgovore o potresu omiljenom pričom ili aktivnošću koja će im pomoći da se osjećaju sigurnije i smirenije.

• Budite uzor. Promjene životnih uvjeta mogu biti izuzetno stresne za djecu. Djeca preuzimaju obrasce ponašanja od roditelja. Stoga je važno da ostanete mirni tijekom kaotičnih vremena.

Ohrabrite djecu. Pomozite djeci da se brinu o sebi potičući ih da piju dovoljno vode, jedu redovito i dovoljno se odmore.

• Pomozite djeci da se osjećaju sigurno. To uključuje razgovor s djecom o potresu te edukaciju o tome kako se ponašati za vrijeme potresa.

Održavajte rutinu. Djeca se osjećaju sigurnije kada imaju uobičajenu rutinu.

Pridržavajte se svakodnevnih rutina (uključujući obroke, igru, vrijeme spavanja).

Održavajte očekivanja ili „pravila“. Držite se obiteljskih pravila, poput pravila o dobrom ponašanju i poštivanju drugih.

Ograničite izloženost vijestima. Zaštitite svoje dijete od previše vijesti o potresu

uključujući vijesti u novinama, na Internetu ili na radiju i televiziji.

Komunicirajte o oporavku zajednice. Uvjerite djecu da se stvari rade za oporavak zajednice: uklanjanje krhotina, obnavljanje kuća i pomoć obiteljima u traženju stana.

Potaknite djecu da pomažu. Djeca se bolje oporavljaju i snalaze kad osjećaju da pomažu. Pronađite načine na koje vaša djeca mogu pomoći, uključujući ih u čišćenja ili obiteljske aktivnosti.

Budite strpljivi. Djeca mogu biti više rastresena i trebaju im dodatni podsjetnici ili dodatna pomoć za domaće zadaće nakon što škola započne.

Pružite im podršku prije spavanja. Djeca mogu postati tjeskobna kad se odvoje od roditelja, posebno prije spavanja. Pokušajte s zajedničkim aktivnostima provoditi više vremena sa svojom djecom prije spavanja

Pratite razgovore odraslih. Budite svjesni onoga što se govorite tijekom razgovora s odraslima o potresu i njegovim posljedicama. Djeca mogu pogrešno protumačiti ono što čuju i mogu se dodatno, nepotrebno uplašiti zbog nečega što ne razumiju.

Potražite stručnu pomoć. Ako djeca nastave imati poteškoće nekoliko mjeseci nakon potresa, roditelji bi se trebali obratiti stručnoj osobi.

Zadržite nadu i pozitivan stav. Čak i u najtežim situacijama, pokušajte pronaći neki pozitivan aspekt i pokušajte zadržati pozitivan stav i nadu u bolju budućnost. Pozitivan i optimističan pogled pomaže djeci da pozitivno gledaju na stvari u svijetu oko sebe.

Možda te zanima... Potres - I ovo će proći: Poliklinika za zaštitu djece savjetuje kako si pomoći nakon traume Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.