Mamama često nedostaje sna, a posljedica toga su umor, teško se koncentriraju na stvari koje rade i dezorijentirane su. Uz nekoliko trikova moguće je povećati energiju, a smanjiti unos kave koja može uzrokovati nervozu i nemir kod umornih ljudi
Kava, ta crna tekućina, mnogim roditeljima pomaže da ostanu budni nakon dugih neprospavanih noći, ali i da mogu razmišljati o poslu i kući. Što napraviti kada više ne možete piti toliko kave? Možda vaš želudac više ne može podnijeti toliko crne tekućine, a i previše kave vas može učiniti nervoznijom osobom. Donosimo vam nekoliko savjeta kako preživjeti bez kave i biti budan.
1. Vitamin B će vam pomoći da odskočite
Za početak počnite uzimati vitamin B odnosno vitamine B kompleksa. Umor ili iscrpljenost može biti znak da vam nedostaje vitamina B12, budući da taj vitamin pomaže crvenim krvnim zrncima u prijenosu kisika u organe. Uz to i drugi vitamini iz ove obitelji mogu pomoći kod normalne funkcije imunološkog i živčanog sustava. Iako vas možda ovi vitamini neće odmah "podići" poput kave, dugotrajno ćete se osjećati bolje.
2. Uvedite smoothie u vašu svakodnevicu
Smoothieji mogu biti odlični za početak dana, ali i mogu poslužiti i kao niskokalorična zamjena za obrok. Samo odaberite voće i povrće koji vam mogu dati dovoljno energije kao što su banana i špinat, a dodajte i neko zanimljivo voće poput ananasa koje će dati poseban okus. Postoje recepti s različitim namirnicama tako da možete uživati u mnoštvu okusa. a dovoljno je da u svom blenderu izmiješate omiljeno voće i povrće i tako podignite svoju energiju.
3. Uživajte u čaju
Iako nema toliko kofeina poput kave, čaj može biti odlično toplo piće za podizanje energije i buđenje mozga kako biste mogli jasno komunicirati u vašoj okolini. Prednost kod čaja je što možete uživati u različitim okusima te u zelenim i crnim čajevima s teinom, ali i u onima bez teina.
4. Čokolada je dobra
Još jedna stvar u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Ukusna tamna čokolada puna je kofeina, ali i antioksidansa. Naravno da trebate jesti čokoladu sa što većim postotkom kakaa i paziti na količinu.